Nieuwsbrief GLOEI mei 2015
 
Email Header

Nieuwsbrief GLOEI coöperatie UA d.d. 11 mei 2015

Postbus 7101, 5980 AC Panningen  •  info@gloeipeelenmaas.nl  •  Henriette Stroucken 06 3023 0029

Energieloket in SIF

Inwoners en bedrijven met vragen over energiebesparing en duurzame energie-opwekking kunnen binnenkort terecht bij een nieuw energieloket, gevestigd in de SIF-factory. Het loket (in Unit C) is een samenwerking van SIF, GLOEI, Peel Energie, Peel Solar en de gemeente. Bedoeling is dat het loket tijdens de energiebeurs van 30 en 31 mei (zie verderop in deze Nieuwsbrief) de deuren opent. In de eerste fase zal het loket enkele dagdelen per week geopend zijn.
Info: Paul Pouls (06-51142502).

Afvalloze Regio

Nog vóór de zomervakantie moet duidelijk zijn welke van de drie ‘Afvalloze Regio’- projecten van GLOEI economisch haalbaar zijn. Zoals eerder gemeld is GLOEI één van de vijf regio’s in het land die werken aan het project 'Afvalloze Regio', onderdeel van het landelijke programma DuurzaamDoor.
Drie werkgroepen van GLOEI-leden komen sinds eind vorig jaar regelmatig bij elkaar rond concrete projecten. Een werkgroep beoogt waardecreatie / hergebruik van afgedankte gebruiksvoorwerpen (o.m. lampen, servies, tuinstoelen, elektronica, hout, textiel e.d.). Een ander zet in op het gebruik van afval van de aspergeplant. Onderzocht worden o.m. medicinale toepassingen, en gebruik van sap van de wortel van de aspergeplant als impregneermiddel voor hout. Een derde groep werkt aan een plan om ingezamelde sap-pakken te recyclen tot sanitair papier bij Van Houtum Papier in Swalmen. 
Info: Pieter Reus (06 12768415) pieter@onsburo.eu.
yd2

Afval-webdocs

Nonprofit-organisatie Zero Waste Heroes gaat de Afvalloze Regio en andere ‘circulaire economie’- initiatieven van GLOEI de komende tijd in beeld en geluid volgen. Over enkele weken moet een eerste pilot-aflevering van deze webdoc-serie klaar zijn.
De webdocs zijn kort, krachtig én boeiend en dienen verschillende doelen: versterken van de betrokkenheid onder de leden en de projectteams; communicatiemiddel naar belangengroepen die reeds betrokken zijn of overwegen zich aan te sluiten (leveranciers, klanten, financiers, fondsen, hogescholen etc.); en middel om te netwerken, want films helpen om initiatieven te delen met andere communities.
Full Image
Webdocs: wie doet mee?
De makers van de webdocs willen verder kijken dan alleen de drie Afvalloze Regio-werkgroepen. Zij komen ook graag in contact met anderen binnen GLOEI die op een of andere manier actief zijn met de circulaire economie in brede zin. In overleg wordt dan bekeken of hij/zij ook voor de camera iets wil vertellen.
Info: Kees Hogenbirk (06-25042410).
yd2

Nieuwe GLOEI-film

Wél al helemaal klaar en te zien: de tweede aflevering van een korte reeks reportages over initiatieven die uit GLOEI zijn voortgekomen. Deze tweede aflevering gaat over ‘energie en materialen’ en zoomt in op Peel Energie, het nieuwe clubgebouw van v.v. Koningslust, Peel Solar en het Energieloket. De videoproductie is financieel mogelijk gemaakt door het landelijke programma DuurzaamDoor, die ze gebruikt als voorbeeld voor andere duurzaamheidsinitiatieven in het land. De makers zijn GLOEI-leden Jelle Brummans, Sander Selen en Frank Wijnen. Bekijk aflevering 2 (6.30 min) op www.gloeipeelenmaas.nl.
Full Image

Energieke Lentebeurs in SIF

Op zaterdag 30 mei en zondag 31 mei (14-18u) organiseert de lokale energiecoöperatie Peel Energie in de SIF-factory een energiebeurs rond lokale energieopwekking, energiebesparing en duurzaam bouwen. Bezoekers kunnen hun licht opsteken bij bedrijven en instellingen die bijdragen aan het verduurzamen van de regio in en rond Peel en Maas. De entree is gratis.
Bedrijven/instellingen die ook de op beurs aanwezig willen zijn, kunnen zich nog aanmelden.
Info: Ton Hanssen (06-23021083) of beurs.peelenergie@gmail.com.
yd2
yd2

In de schijnwerper:
Ralph Teeuwen 

"Ik ben sinds dit jaar lid van Gloei en actief in de werkgroep ‘Afvalloze Regio’. Daarin werken we aan plannen om ‘ons’ afval in onze eigen regio te hergebruiken. Daarmee worden kosten gespaard en sociale werkgelegenheid gecreëerd. Het mes moet dus aan twee kanten gaan snijden. Dat maakt dit project juist zo boeiend. Wij zijn dit aan het opzetten met een divers en inspirerend team. Toen ik voor de eerste keer aanschoof kwam ik vrij snel tot de conclusie; ik ben er ‘gloeiend’ bij!"
Ralph Teeuwen is directeur van DOK6 Cinema.

Abonneren op de Nieuwsbrief

Leden van GLOEI krijgen deze Nieuwsbrief automatisch per mail toegestuurd. Andere geïnteresseerden kunnen zich abonneren. Opgave kan door op onderstaande link te klikken.