[Mania] Nieuwsbrief Week 44
 
Email Header
yd2

Nieuwe Mania!

Vrijdag ligt Mania 332 in de winkels!
 
NO RISK DISC =  Canshaker Pi (release 11/11)
 
GRAND CRU =  Leonard Cohen
 
LUISTERTRIPS HIER
 
STAPELPLAATJES HIER
 
Lees hier de Mania online:
www.platomania.eu/mania-magazine 
yd2

Bettie Serveert live in Concerto!

Laatste reminder!
Morgen (4/11) staat Bettie Serveert op het podium van Concerto om het net verschenen album 'Damaged Good' te presenteren! Vanaf deze week ook op vinyl te krijgen

#POP

yd2
Jim James - Eternally Even 18,99  
FRONTMAN MY MORNING JACKET
My Morning Jacket-voorman Jim James maakte zich zo’n zorgen om de huidige toestand van de VS dat hij zijn sterkste wapen, zijn songwritertalent, pakte om weerstand te gaan bieden. Met een moderne sound, voorzien van meer elektronica dan hij ooit eerder gebruikte, begon hij met Same Old Lie, rechtstreeks gericht aan iedereen die Donald Trumps boodschap een warm hart toedraagt, daarbij oproepend tot reflectie en naastenliefde. De tragedie in Orlando, waar bij een schietpartij in een nachtclub tientallen doden vielen, was de inspiratiebron voor Here In Spirit. (lees verder)
yd2
Lambchop - Flotus 17,99 / 2LP 26,99 
Het is geen geheim dat Kurt Wagner graag mag experimenteren met elektronische hulpmiddelen. Vorig jaar bracht hij met twee andere Lambchop-leden al een goed ontvangen electroplaat uit onder de naam HeCTA, maar nog niet eerder speelde het zo'n grote rol bij zijn bekendste uitlaatklep Lambchop. Eenmaal de smaak te pakken en ook een beetje beïnvloed door de hiphopmuziek van zijn buren schreef hij dit album met niks anders dan een stemvervormer en een drumcomputer.  (lees verder)
yd2
Lee Fields & The Express - Special Night 2CD (+ bonus-cd met instrumentals) 16,99 / LP 27,99 
Net als Sharon Jones en Charles Bradley is Lee Fields pas op latere leeftijd echt ontdekt als soulzanger. De man was al actief sinds 1969, maar brak pas door toen hij ging samenwerken met The Express. Zij vormen de ideale basis voor de lenige stem van Fields die zowel qua geluid als uiterlijk lijkt op de grootmeester zelf: James Brown. Twee jaar geleden verscheen Emma Jean, min of meer een tribute aan zijn moeder, de opvolger Special Night is speciaal gericht aan de vrouw. Alles komt bij Fields uit het hart en de diepe emotie die hij daarin legt, doet de concurrentie wederom in het stof bijten.
yd2
Chris Robinson Brotherhood - If You Lived Here You, Would Be Home By Now 15,99 / LP 24,99 
Een paar maanden na Anyway You Love, We Know How You Feel ligt nu het zusteralbum met een even lange titel in de winkels. Het is een mini-album met vijf nieuwe songs die stammen uit de sessies van Anyway You Love… Blijkbaar gaf de nieuwe ritmesectie zoveel energie aan de band dat er een overvloed aan songs was gemaakt. De band heeft deze songs al geruime tijd op de setlist staan, dus wie de band eerder dit jaar zag optreden heeft er al kennis mee kunnen maken. De vijf tracks vormen een logisch vervolg dankzij het overduidelijke spelplezier en de creativiteit van de musici. (lees verder)
yd2
Hope Sandoval & The Warm Inventions -
Until The Hunter 15,99
/ LP 29,99 

Mazzy Star-zangeres Hope Sandoval vormde in 2000 samen met My Bloody Valentine drummer Colm O'Ciosoig Hope Sandoval & The Warm Inventions. Het leverde in 2001 en 2009 twee bijzonder fraaie platen op, maar sindsdien was het stil. De afgelopen jaren kwamen zowel Mazzy Star als My Bloody Valentine weer tot leven, maar gelukkig is ook het andere project van Hope Sandoval nog altijd springlevend. Until The Hunter laat een zich bijzonder langzaam voortslepend geluid horen, waarin invloeden uit de psychedelica belangrijker zijn dan bij Mazzy Star. Vergeleken met Mazzy Star is het geluid van dit project van Hope Sandoval ook veelzijdiger. (lees verder)
yd2
T-99 - Bedlam! 15,99 / LP 19,99 
In 2009 besloot het Amsterdamse rootsrocktrio T-99 dat het wel even goed was na de diverse albums, de vele tv- en radioshows en de 600 succesvolle optredens in binnen- en buitenland. Bijna geen enkele andere Nederlandse band maakte zoveel indruk dat ook Chuck Berry en Dr. John het podium met ze wilden delen. Maar dat komt er dan ook van als je drie bloedfanatieke rasrockers bij elkaar stopt. Gewapend met gitaar, bas, drums en allerhande instrumenten als mandoline, ukelele, dozen en emmers maakten ze concertzalen volslagen gek. Gelukkig krijgt het succes nu eindelijk een vervolg. (lees verder)

INSTORES: 18-11 Plato Deventer 27-01 Plato Leiden


yd2 yd2 yd2
yd2

Live in de winkels

do 03 nov 18:00 Lavinia Meijer - Concerto 
vr 04 nov 18:00 Bettie Serveert - Concerto 
za 05 nov 16.00 Joseph Arthur - Concerto
za 05 nov 16.30 Bettie Serveert Plato Apeldoorn/Mansion24
zo 06 nov 14.00 Walk In Concerts - Plato Groningen
zo 06 nov 16.00 Edu Ninck plays Chet Baker - Concerto
wo 09 nov 17:00 Cory Hanson - Plato Groningen 
vr 11 nov 17:00 Mecano Unlimited - Concerto 
za 12 nov 16:00 Daniel Cane - Concerto 
zo 13 nov 16:00 Eton Crop - Concerto 
yd2

Walk-in concerts @ Plato Groningen

As zondag 6 november live bij Plato Groningen in de winkel:

14.00 J.R. Smith & The Meteorites
15.00 Stuart Mavis
16.00 The Overslept
yd2

Concerto Radio

Concerto Radio, aflevering 150 (28 oktober 2016)

Radioshow PinguinRadio.com, met hierin de fijnste nieuwe must-haves uit de Amsterdamse muziekwinkel Concerto op LP en CD. Ditmaal releases van Hooton Tennis Club, Crocodiles, Dead Rabbits, Still Corners, The Pretenders, Paul & The Tall Trees, Joan As Police Woman & Benjamin Lazar Davis, Dawes, David Bowie, The Blind Shake, Christian Kjellvander, The Brian Jonestown Massacre, plus een exclusieve instore van DarkDive.

LUISTER HIER:  www.concerto.nl/concerto-radio

#VINYL

Full Image
Deze week verschijnt een nieuwe 12inch van Massive Attack en begin december komen de albums Blue Lines, Protection en No Protection opnieuw uit. 
yd2

Massive Attack

The Spoils/Come Near Me
LP: 24,99
yd2

Massive Attack

Blue Lines
LP: 22,99 
yd2

Massive Attack

Protection
LP: 22,99 

Waxtime label vinyl-aanbiedingen - 14,99 p/s 

Zo'n 100 jazz, blues & rock & roll titels op LP toegevoegd aan onze actie 
OVERZICHT JAZZ LP'S - OVERZICHT BLUES LP'SOVERZICHT ROCK & ROLL LP'S 
yd2

Howlin'Wolf

Moanin'At The Moonlight
LP: 14,99 
yd2

Thelonious Monk

Brilliant Corners
LP: 14,99 
yd2

John Lee Hooker

Thats My Story
LP: 14,99 

#REISSUES

yd2
Queen - On Air 2CD 18,99 /
6CD Limited Deluxe 49,99  / 3LP 64,99 

Er was ooit al een cd met acht BBC-opnamen van Queen, maar op On Air vinden we de complete zes sessies die de band ooit voor de BBC opnam. Dan hebben we het over de dubbel-cd/3lp-versie, want op de luxe 6cd-versie zijn bovendien drie cd’s met interviews en een cd met hoogtepunten van de drie concerten die de band gaf voor de BBC toegevoegd.
yd2
Frank Zappa - Chicago ‘78 2CD 19,99 / Little Dots 18,99 
Het regent Zappa-platen. Mania besteedde een tijdje terug al aandacht aan een worp van drie en nu is het alweer raak. Op zich een goede zaak want hoewel het mateloos productieve besnorde fenomeen al bijna een kwart eeuw dood is, heeft het postuum uitgebrachte werk nog nimmer teleurgesteld. In leven heeft hij zo nu en dan zwakkere platen uitgebracht. Maar zoonlief Ahmet, die zich na het overlijden van mevrouw Zappa over de gigantische muzikale erfenis heeft gebogen, maakt er wel een beetje een rommeltje van. Nu lanceert hij weer een ‘losse’ live-dubbelaar, Chicago ’78,  die kennelijk geen deel van de opgestarte serie Road Tapes mag zijn. (lees verder)
yd2 yd2 yd2

#DANCE

yd2
Alicia Keys - Here 16,99 
In 2001 brak Alicia Keys wereldwijd door me het album Songs In A Minor. De klassiek geschoolde pianiste zette die lijn door met een serie sterke platen die steeds meer soulinvloeden kregen. Ook sloot Keys zich aan bij de hiphopscene van New York en werkte met vele grootheden samen. Voor het merendeel van haar nieuwe plaat Here werkte ze samen met ILLuminaries, oftewel songwriter/producer Mark Batson, rapper/producer Swizz Beatz en haar vertrouwde mede-songschrijver Harold Lilly. (lees verder)

#WORLD

yd2
Youssou N'Dour - Africa Rekk 19,99 
Youssou N'Dour is ongetwijfeld een van de belangrijkste muzikanten van het Afrikaanse continent. De Senegalese zanger wist in de tachtiger jaren internationaal door te breken en kreeg vooral bekendheid door zijn samenwerkingen met Neneh Cherry, Sting en Peter Gabriel. Met zijn band Super Étoile de Dakar tourde hij de wereld rond en maakte diverse succesvolle albums. In het nieuwe decennium richtte hij zich vooral op de politiek en werd achtereenvolgens minister van toerisme en cultuur en minister van toerisme en vrije tijd. De man blijft echter muziek maken en Africa Rekk is de opvolgen van Fatteliku uit 2014. Gastrollen zijn er o.a. van Akon en Congolese zanger Fally Ipupa.

#JAZZ

yd2
Gidon Nunes Vaz - Night Life 16,99 / LP 20,99
Een jaar na z'n indrukwekkende debuut (Tribute to KD) komt trompettist Gidon Nunes Vaz met de sterke opvolger "Night Life". De klassieke Blue Note sound is nog steeds de grote inspiratie bron alleen nu met een extra West Coast Jazz sausje. Night Life bestaat uit vijf originals en twee standards en de luisteraar gaat met de tijd-machine swingend terug naar de jaren vijftig van Parijs.
yd2
Ben van Gelder - Among Verticals 16,99 
Among Verticals heet het nieuwe derde album van jazzsaxofonist Ben van Gelder en is geïnspireerd door z’n verblijf in New York.  Oorspronkelijk een compositie opdracht van de the Jazz Gallery nu een schitterende cd met mooi artwork en een tot de verbeelding sprekende titel. Een suite met veertien kort en bondige stukken vol abstracte en dromerige jazz met in de hoofdrol piano, vibrafoon en de altsax.

#DVD

yd2
Oasis: Supersonic 12,99 / Bluray 14,99 
Hoe kon een zooitje ongeregeld aangevoerd door twee constant ruziënde broertjes uitgroeien tot de grootste band van het moment? Die vraag wordt beantwoord in Supersonic, de documentaire van Mat Whitecross die eerder een geweldige film over Ian Dury maakte. Gebruikmakend van veel archiefmateriaal en enkele home video’s volgen we de band van hun eerste rommelige optredens naar het nog altijd onovertroffen debuutalbum Definitely Maybe (1994) en opvolger (What’s The Story) Morning Glory? (1995). Er is al snel geen concertzaal groot genoeg voor de band uit Manchester, met als gevolg glorieuze optredens in het stadion van Manchester City (uiteraard niet dat van United) en voor een uitzinnige mensenmassa op Knebworth in 1996. (lees verder)
yd2
Miles Ahead 14,99 / Bluray 15,99 
Regie: Don Cheadle
Cast: Austin Lyon, Ewan McGregor, Don Cheadle e.a

Miles Ahead is een meeslepende en aangrijpende ontdekkingstocht over Miles Davis, een van de grootste muzikale genieën van de 20e eeuw. Eind jaren zeventig, middenin een schitterende en productieve carrière als voorloper van moderne jazz, verdwijnt Miles Davis vijf jaar lang uit de schijnwerpers. Geïsoleerd in zijn huis, lijdt hij aan een chronische pijn die veroorzaakt wordt door zijn aftakelende heup. Daarnaast lijdt Davis’ stem onder het gebruik van drugs en pijnmedicatie en worden zijn gedachten opgejaagd door verontrustende geesten uit het verleden. (lees verder
Ook verschenen:
Southbound 9,99 
Truth 9,99 

#KLASSIEK

yd2
The Glass Effect
Lavinia Meijer (harp) (2cd) 19,99

Met The Glass Effect brengt Lavinia Meijer een ode aan Philip Glass, die januari 2017 80 jaar wordt. Sinds hun eerste ontmoeting in 2011, hebben Lavinia en Philip elkaar geregeld ontmoet en hebben ze samen op het podium gestaan. In overleg met Philip heeft Lavinia tien van zijn etudes voor harp bewerkt. De etudes van Glass werden in de afgelopen twintig jaar geschreven en bieden daarom een prachtig beeld van zijn muzikale ontwikkeling. Op een tweede cd speelt Lavinia een prachtige versie van Koyaanisqatsi en ook een eigen bewerking van dit iconische werk.
Bijzonder is dat Lavinia ook werken van componisten die door Glass zijn beïnvloed voor harp heeft bewerkt. 
yd2

Lavinia Meijer live in Concerto

Vandaag (3/11) staat Lavinia Meijer voor een optreden op het podium van Concerto en zal zij het nieuwe album presenteren en signeren! Aanvang 18:00 uur 
yd2
Fux/Kerll – Requiems
Vox Luminis, Lionel Meunier 14,99

Het Belgische solistenensemble Vox Luminis is op dit moment één van de toonaangevende gezelschappen die de oude muziek subliem weten te uit te voeren. Dit album bevat requiems van Johann Kaspar Kerll (1627-1693) en Johann Joseph Fux (1660-1741), die beiden organist van de Stefansdom in Wenen zijn geweest. Deze werken, die in het teken van rouw en troost staan, zijn verschillend van signatuur. Kerll (schatplichtig aan Schütz, die gezien wordt als inspirator van Bach) grijpt nog terug naar de stijl van Palestrina. Zijn jongere collega Fux voegt meer barokke elementen toe en gebruikt een blazersensemble van cornetti en trombones, die elders in ongebruik zijn geraakt. Het resultaat zijn twee prachtige werken die dateren van de periode tussen de oude meesters en Beethoven en Mozart
yd2
Mozart – Piano Concertos, K.413-15
Kristian Bezuidenhout (fortepiano), Freiburger Barockorchester, Gottfried von der Goltz 13,99
 

In januari 1783 laat Wolfgang Mozart in een advertentie in de Wiener Zeitung weten, dat hij drie pianoconcerten heeft geschreven. Het bijzondere van deze drie concerten is dat ze ook kunnen worden uitgevoerd door een strijkkwartet. Mozart schrijft zijn vader dat de liefhebbers van schone kunsten zullen genieten. Maar ook de niet kenners, ook al weten zij niet waarom ze de muziek mooi vinden. De verkoop van partituren blijft wat achter, maar uiteindelijk oogst Mozart met deze concerten veel waardering. De keizer blijkt K415 bijzonder te kunnen waarderen. Kristian Bezuidenhout legt deze drie werken met de Freiburger Barockorchester onder leiding van Gottfried von der Goltz prachtig vast. Het zou heel goed mogelijk zijn, dat de componist met deze uitvoeringen in zijn nopjes is.

#BOEKEN

yd2
Herman Koch - De Greppel 21,99
Herman Koch heeft met 'De greppel' wederom een uitermate geestig en verontrustend literair boek geschreven. Het boek is doordrenkt van macht en jaloezie. In het boek draait alles om hoofdpersonage Robert Walter, de burgemeester van Amsterdam. Robert vermoedt dat zijn vrouw vreemdgaat met de oerdegelijke wethouder die zich inzet voor het milieu én hij wordt beschuldigd van betrokkenheid bij het toetakelen van een agent tijdens een Vietnam-betoging. Alsof het nog niet genoeg is, staat ook nog eens zijn vierennegentigjarige vader op de stoep: hij en zijn vrouw willen samen euthanasie plegen. Herman Koch laat op geheel eigen wijze zien hoe een ogenschijnlijk stabiele man in korte tijd steeds verder verstrikt dreigt te raken in zijn eigen angsten en vermoedens. Of ziet Robert Walter de dingen juist voor het eerst echt helder?
yd2
Joost Zwagerman – De keuze van Joost Zwagerman 24,99
Stilte is als ademhalen' Veel kunstenaars hebben geprobeerd de geluidloosheid, rust en vredigheid van stilte te verbeelden. Schrijver en essayist Joost Zwagerman raakte gefascineerd door stilte in de kunst en stelde vlak voor zijn dood een tentoonstelling samen met bekende en minder bekende kunstenaars, vrienden en generatiegenoten als Marlene Dumas, Luc Tuymans, Rineke Dijkstra, Jan Schoonhoven en Berndnaut Smilde. In begeleidende teksten en gedichten geeft Zwagerman geen antwoord op de vraag wat stilte precies is. Het is bovenal de gedrevenheid van zijn keuze van kunstwerken die de aanleiding vormde voor dit boek met het werk van zestig grote namen uit de Nederlandse en Vlaamse kunstwereld. (lees verder)
Volg ons ook via Facebook en Twitter