Nieuwe [Reinbert de Leeuw] releases
 
Email Header
yd2

Reinbert de Leeuw 
Matthäus-Passion

• Bach’s Matthäus-Passion van Reinbert de Leeuw integraal op DVD èn 3 CD’s

• De documentaire De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw van Cherry Duyns op DVD

• 2 Booklets met het vertaalde libretto en achtergrond info. Alles in een mooie, tweetalige box (NL en ENG). 

2DVD/3CD BOX: 29,90 - vanaf vrijdag uit
Bestel hier een exemplaar 
OVER DE RELEASE:

De succesvolle (kristallen film) documentaire De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw nu compleet met concertuitvoering. De film over de voorbereiding en uitvoering van de Matthäus Passion brengt op ontroerende wijze de bijzondere aanpak van avantgardist pur sang Reinbert de Leeuw in beeld. Het concert is opgenomen met de top van Nederlands beste geluids- en cameramensen. Pianist, componist, dirigent Reinbert de Leeuw, 78 jaar, heeft zijn leven gewijd aan de moderne klassieke muziek. Nu, aangekomen in de kromming van zijn levensboog draait hij zich om en strekt hij zijn armen uit naar Johann Sebastian Bach, naar de Matthäus Passion. Maandenlang heeft hij de partituur bestudeerd, onophoudelijk, obsessief. Hij heeft een missie, droomt van de Matthäus. "Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezig houden, zou ik dat zo doen", zegt hij. Regisseur Cherry Duyns volgt Reinbert de Leeuw vanaf de eerste repetitiedagen met orkest Holland Baroque, het Nederlands Kamerkoor en Andreas Wolf (Christus), Benedikt Kristjánsson (evangelist) tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Een film over het mysterie van muziek, de betovering. Over de bezieling van musici, de ontroering en de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bachs monumentale Matthäus Passion. meer info
yd2

György Kurtág - 
Reinbert de Leeuw
Complete Works For Ensemble And Choir

​3-CD box in de ECM New Series van de Complete Works for Ensemble and Choir van componist György Kurtág, uitgevoerd met het Groot Omroep Koor en het Asko|Schönberg Ensemble onder leiding van Reinbert de Leeuw. Heel bijzonder, een Nederlands album op ECM, het komt niet dagelijks voor. En wat voor een album! 

3CD's: 36,99 - release 28 april
​Bestel hier een exemplaar 
OVER DE RELEASE:

Reinbert de Leeuw vertelt in de zeer uitgebreide linernotes bij de box, geschreven door Renee Jonker, het volgende:
"Het is voor mij heel belangrijk dat het ensemble de tijd krijgt zich in de taal van een componist te verdiepen. Dat de componist erbij kan zijn als er nieuwe stukken worden ingestudeerd, dat iedereen naar zijn gezicht kan kijken, want daar lees je al ongelofelijk veel van af. Dit moet je ondergaan en dan pas kun je het ook echt spelen. We proberen zo dicht mogelijk als maar kan bij de bedoeling van de componist te komen. Dat is je opgave. Bij Kurtág is dit heel erg moeilijk vanwege de onconventionele notatie. Maar aan de andere kant is hij ontzettend dwingend. Je hebt eigenlijk geen vrijheid. Je moet je zijn timing eigen maken. En dat lukt je echt niet in een keer. We hebben in de loop der jaren al deze stukken kunnen instuderen en vaak met hem erbij, dus je leert een taal spreken maar vooral ook wat de betekenis is van die taal en daarvoor heb je hem bijna fysiek nodig om te begrijpen wat hij wil."

Dat de 20-jarige nauwe samenwerking met Kurtág nu heeft geleid tot dit document, is een mijlpaal voor het ensemble, voor Reinbert de Leeuw en voor ECM als voorvechter van de nieuwe muziek. meer info

Ook verkrijgbaar

yd2 yd2
yd2

Thea Derks
Reinbert de Leeuw
mens of melodie

BOEK: 29,90
Muziekpublicist Thea Derks werkte zeven jaar aan Reinbert de Leeuw: mens of melodie. De biografie plaatst leven en werk van Reinbert de Leeuw in de context van zijn tijd: zijn moeilijke jeugd, de turbulente jaren zestig, de weg naar de top, zijn samenwerking met toonaangevende componisten als Messiaen en Ligeti, de discussies omtrent zijn rol als 'kunstpaus'. Thea Derks schetst een evenwichtig beeld van een onvermoeibare muziekpionier. 
meer info
yd2