[Mania] Nieuwsbrief Week 03
 
Email Header

#POP

yd2
Savages - Adore Life 15,99 / LP 20,99 
Bijna drie jaar na het zo indrukwekkende debuut Silence Yourself is Savages terug met Adore Life. Het vrouwelijke viertal uit Londen heeft dit keer een opvallend positieve titel gekozen voor haar plaat, maar de muziek van Savages kleurt gelukkig nog altijd vooral donker en meestal gitzwart. Net als op Silence Yourself laat Savages zich ook op Adore Life weer stevig beïnvloeden door de postpunk uit de late jaren 70 en vroege jaren 80. Met name de platen van Siouxsie And The Banshees hebben flink wat invloed gehad op de muziek van Savages, maar de band doet gelukkig meer dan het reproduceren van een inmiddels bekend postpunk geluid. (lees verder)
yd2
Lucinda Williams - Ghosts Of Highway 20 2CD 17,99 / 2LP 34,99
Nog geen 18 maanden na het magistrale dubbelalbum Down Where The Spirit Meets The Bone is Lucinda Williams terug met een nieuw album. Bijna alle nummers van The Ghosts Of Highway 20 zijn verslagen van persoonlijke ervaringen van Williams die zij had op verschillende momenten in haar leven, verbonden met Interstate 20, die voor het grootste deel loopt van Georgia naar Texas. De grande dame van de americana weet perfect de kil- en afstandelijkheid van deze route te vatten in twaalf eigen songs en twee covers, te weten House Of Earth van Woody Guthrie en Factory van Bruce Springsteen. Opener Dust is gelijk hemeltergend mooi, net zoals Place In My Heart. (lees verder)
yd2
Tindersticks - The Waiting Room 16,99  / CD+DVD 20,99 / LP Clear vinyl 26,99 / LP zwart vinyl 26,99 
Aangezien hun vorige album toch een soort alternatieve compilatie was, is The Waiting Room het eerste nieuwe volwaardige album van de band rond Stuart Staples sinds 2012, hoewel ze de tijd effectief wisten te overbruggen met soundtrack werk. Het zeer sfeervolle, instrumentale, accordeonnummer Follow Me, een cover van de thema song van Mutiny On The Bounty, opent een zeer divers album. Als vanouds opgebouwd rond de prachtige, love-it-or-hate-it bariton van Staples, laat de band horen zich bepaald niet te beperken tot voor de hand liggende ballades. Het blazers arrangement van Help Yourself tilt het nummer rechtstreeks de Stax studio anno de mid-seventies in. (lees verder)
yd2
Jett Rebel - Truck 12,99  / 2LP 24,99 
Jelte Tuinstra, beter bekend als Jett Rebel, gaat in 2016 maar liefst drie albums uitbrengen. De eerste hiervan, Truck, beslaat 27 nummers. Ja, je leest het goed. 27. De eigenzinnige zanger laat weten dat er sprake zou kunnen zijn van commerciële zelfmoord, aangezien hij niet op zoek is naar hitjes en het geheel ver van de massa af zou kunnen staan. Tuinstra maakt wat hij wil en dat hebben wij maar te slikken. Prima instelling, lijkt mij. In een flink tempo komen de nummers voorbij, waarbij opvalt dat vrijwel alles niet al te ingewikkeld is. (lees verder)
yd2
Ty Segall - Emotional Mugger 15,99 / LP 22,99 
Dat de Californische garagerocker Ty Segall en productief baasje is, dat is ondertussen geen nieuws meer. En dat die kwantiteit aan releases gepaard gaat met een al even indrukwekkende kwaliteit, dat weten de meeste muziekliefhebbers ondertussen ook wel. Valt er dan nog wat nieuws te melden over de zoveelste plaat van de noeste werker? Zeker, want op Emotional Hugger horen we Segall maffer en manischer dan ooit musiceren. Soms slepend loom en verdrinkend in fuzzende bassen, dan weer onrustig snel en gejaagd. Zijn haarfijne gevoel voor catchy riffs en pakkende hooks is hij zeker niet kwijt, (lees verder)
yd2
Bonnie Prince Billy - Pond Scum 15,99  / LP 24,99 
De erfenis die BBC-dj John Peel aan de wereld naliet is immens. Meer dan 2.000 artiesten namen samen ruim 4.000 sessies op, dus het is niet zo vreemd dat er steeds weer pareltjes uit die oceaan aan muzikale pracht worden opgevist. Zoals de sessies van Bonnie ‘Prince’ Billy. Met openingstrack (I Was Drunk At The) Pulpit gaan we gelijk terug naar 1993, toen Will Oldham zijn muziek nog onder de naam Palace Brothers opnam. Het nummer blijkt in de tien jaar later opgenomen versie gerijpt als een goede whisky, die na al die jaren nog veel meer van zijn karakter en donkere ondertonen laat zien. Bijzonder is ook Oldhams versie van The Cross van Prince. Hij nam het nummer, afkomstig van Sign O’ The Times, op in 1994 en brengt het op indrukwekkende wijze terug tot zijn essentie. En die kenmerkende, intense spaarzaamheid blijft hier twaalf nummers lang overrompelen.
yd2
Coasts - Coasts 17,99 
Volle festivalweides, een strakblauwe lucht, rijenvol tienermeisjes vooraan en een vrolijk, opzwepend indieplaatje wat live zowel strak als losjes ten gehore wordt gebracht. De Britse indiepop-formatie Coasts maakte het afgelopen zomer meermaals mee tijdens de vertolking van hun hitsingle Oceans. Debuutalbum Coasts - ik moet toch altijd wennen aan bands die een plaat naar zichzelf noemen - trapt af met diezelfde single. Met The Cure, Foals en Future Islands als inspiratiebronnen maakt het vijftal luchtige en dansbare indie, waarbij op Coasts maar liefst 16 nummers voorbijkomen. Het meezinggehalte is groot, waarbij af en aan zelfs een veredelde boybandsfeer wordt gecreëerd.
(lees verder)
yd2
King Charles - Gamble For A Rose 16,99  / LP 24,99 
Charles Costa werd 30 jaar geleden geboren in West London. Zijn weg naar succes begon in 2009 toen hij meedeed aan een songwriting wedstrijd in Nashville, Tennessee. Hier bracht hij een van zijn eerste singles Love Lust ten gehore dat zo goed in de smaak viel bij de jury, dat hij won. Een jury waaronder Tom Waits, Jeff Beck en Jerry Lee Lewis to name a few. Als je het in je mars hebt om deze grote namen muzikaal te voeden, dan bevind je je op het goede pad. Charles kreeg een platendeal bij Universal Republic en inmiddels zijn we beland bij zijn tweede album Gamble For A Rose. (lees verder)
yd2
Shearwater - Jet Plane And Oxbow 16,99  / 2LP limited blauw vinyl 24,99 
Zanger Jonathan Meiburg van Shearwater is een begenadigd schrijver. Zijn diepgaande, soms welhaast poëtische teksten hebben inmiddels acht albums weten te vullen, terwijl hij tevens met een boek over de regenwouden van Zuid-Amerika doende is. Fellow Travellers (2013) bevatte covers met nummers van bands waar Shearwater mee optrok, maar de rest van het werk kwam tekstueel gezien van Meiburg’s hand. En waar het sterke Animal Joy (2012) mee ophield, daar gaat Jet Plane And Oxbow mee verder. De sferische opener Prime maakt meteen indruk en wordt opgevolgd door het verrassend frisse Quiet Americans.
(lees verder)
yd2
Suede - Night Thoughts 18,99 / CD+DVD 22,99 / CD+DVD Special Edition 44,99 / 2LP 34,99 
De Britse band Suede komt met hun nieuwe album Night Thoughts. Bij het album zit ook een film geregisseerd door topfotograaf Roger Sargent. Zowel de film als het album beleefden hun première op 13 en 14 november in de Roundhouse in Londen. Hier speelde de band de nieuwe plaat voor het eerst in zijn geheel, met op de achtergrond de film. 

yd2
Steven Wilson - 4 ½ 17,99 / Bluray audio + bonustrack 19,99 / LP 34,99 
Leuk, zo’n tussendoortje van Porcupine’s Tree Steve Wilson. Alhoewel, tussendoortje: niet alleen klokt deze plaat toch nog bijna 40 minuten, het gebodene is als altijd van hoog niveau bij deze hedendaagse proggod. Jawel, proggod want zijn laatste soloplaat Hand. Cannot. Erase. eindigde op de eerste plaats van beste platen 2015 van het progblad ioPages en ongetwijfeld gaat Steve ook hoge ogen gooien bij de Classic Rock Prog Magazine verkiezingen van begin 2016. (lees verder)
yd2 yd2 yd2
yd2

CONCERTO RADIO 

Concerto Radio, aflevering 109 (15 januari).

Concerto Radio, aflevering 108 (8 januari 2016). Radioshow @ PinguinRadio.com, met hierin de fijnste nieuwe must-haves uit de Amsterdamse muziekwinkel Concerto op LP en CD.

Ditmaal releases van oa: Hinds, Fat White Family, David Bowie, Eefje De Visser, Villagers, The Paper Kites, Peter Case, Orchestre International Du Vetex, Amber Arcades, Kodiak Deathbeds, Destruction Unit, plus een instore van Julian Primeaux.​

LUISTER HIER:  www.concerto.nl/concerto-radio
yd2

INSTORES

do 21 jan 17:15 Bird on the Wire Plato Groningen
za 23 jan 16:00 Carmen Gomes - Concerto 16.00 
zo 24 jan 16:00 Bird On The Wire - Concerto 16.00 
za 30 jan 16.00 Eefje de Visser - Concerto 
zo 31 jan 16:00 American Blues - Concerto 
do 04 feb 14:00 Causes - Concerto 
za 06 feb 14:30 DeWolff - Plato Deventer
za 06 feb 15:30 DeWolff - Plato Apeldoorn 
zo 07 feb 14:30 DeWolff - Concerto 
do 11 feb 18:00 DeWolff - Plato Zwolle
vr 12 feb 17:00 DeWolffPlato Groningen
za 13 feb 16:00 Bombay - Concerto 
vr 19 feb 16:30 Stakbabber - Concerto
za 21 feb 16:00 Erik Kriek - Concerto
yd2

PLATOSONIC FOTOVERSLAG

PlatoSonic afgelopen weekend was een groot succes!!!
Op de Facebook pagina van Plato Groningen staan een flink aantal foto's. Compilatie met foto's HIER

#DANCE

yd2
Adrian Younge - Something About April Vol 2 16,99 /
LP 27,99 

Als het buiten deprimerend koud is, is de warme, nostalgische soul van Adrian Younge de beste remedie. De platenzaakeigenaar uit L.A. toonde zich al een multi-talent met filmmuziek (Black Dynamite), sublieme soul (Adrian Younge Presents the Delfonics, 2013) en kwalitatief hoogstaande hiphop met Ghostface Killah (Twelve Reasons to Die) en de hiphopgroep Souls Of Mischief (There Is Only Now). Het vier jaar geleden verschenen eerste deel van Something About April is intussen gesampled door DJ Premier, Jay-Z, Common en 50 Cent. Ook nu zullen velen in dit digitale tijdperk hun weg vinden naar de analoge sound van Younge. Want opnieuw maakt de combinatie van de vocalen (o.a. Laetitia Sadier van Stereolab, Karolina, en Loren Oden) samen met de onweerstaanbare orgels en meesterlijke beats Something About April II een warm aanbevolen plaat.

#VINYL

Full Image
yd2

BIRD ON THE WIRE

Elephanta 
LP: 19,99

21/01 17:15 
Plato Groningen

24/01 16:00
Concerto
yd2

STUDIO ONE SHOWCASE

Souljazz records
2LP: 24,99


yd2

APHEX TWIN


Selected Ambient Works 85-92
​2LP: 24,99 

#ROOTS

yd2
David Ramirez - Fables 16,99 / LP 24,99 
Hier is weer zo’n groots singer-songwriterstalent. Nog niet doorgebroken, maar de cd voor hét americana-distributielabel van dit moment - Thirty Tigers - mag er wezen. De Texaanse David Ramirez debuteerde onopvallend met Apologies in 2012, maar kreeg de gemoederen in beweging met The Rooster-ep (2013), en van het een komt het ander, met als resultaat deze geweldige plaat op het label van Lucinda Williams. Fables is een uitgebalanceerd album, met de perfecte verhouding tussen elektrisch versterkte liedjes en kaalgestripte akoestische. Zo is opener Communion een heerlijk stroperig rocknummer met vervormde gitaren en Rock And A Hard Place een intieme ballad. De begeleiding is fraai, de productie van collega singer-songwriter Noah Gundersen transparant. (lees verder

#JAZZ

yd2
Carmen Gomes - Little Blue Sound Liaison 14,99
AS ZATERDAG 23/01 16:00 INSTORE IN CONCERTO!

Carmen Gomes staat komend seizoen 25 jaar op het podium. De zangeres viert dat met een nieuw concertprogramma ‘Carte Blanche’, een overzicht uit het oeuvre van de Nederlandse waarin haar nieuwste album ‘Little Blue’ ongetwijfeld een plek zal veroveren. Gomes liet zich beïnvloeden door musici die een zekere diepgang, voortkomend uit een ondefinieerbare verlatenheid, uitstraalden, zoals Billie Holiday, Nina Simone en Neil Young. (tekst: Jazzenzo) 

#DVD

yd2

ETTORE SCOLA (1931-2016)

ETTORE SCOLA BOX (4DVD) 9,99
Bevat de films
- C’eravamo tanto amati [1974]
- Brutti, sporchi e cattivi [1976]
- Una giornata pa rticolare [1977]
- La famiglia [1987]
yd2
Herman Brood - Kunst... Begin Drrr Niet An 15,99 
‘Kunst… Begin Drrr Niet An’ luidt de titel van de documentaire die filmmaakster Gwen Jansen maakte over Herman Brood. Het is de eerste film over Herman Brood die vooral  ingaat op zijn leven als beeldend kunstenaar. De kijker krijgt aan de hand van nooit eerder vertoonde privé opnamen, een intieme inkijk in de drijfveren en kwaliteiten van Herman Brood als autonoom beeldend kunstenaar. Het betreft de periode 1992 tot 2000 toen de hoogtijdagen van Brood als muzikant voorbij waren en hij vooral nog actief was als schilder en regelmatig in Zwolle werkte bij zijn kunstvriend Ivo de Lange.
 
yd2
Straight Outta Compton 14,99 / Bluray 18,99 
Regie: F. Gary Gray
Cast: O'Shea Jackson Jr., Corey Hawkins, Jason Mitchell, Neil Brown Jr., Aldis Hodge

In 1987 gebruikten vijf jonge mannen openhartige teksten en hardcore beats om hun frustraties en woede over hun leven in één van de meest gevaarlijke buurten van Amerika te uiten en creëerden hiermee een machtig wapen: hun muziek. Deze culturele rebellen vormden samen de N.W.A. Met hun muziek, attitude en talent vochten ze tegen de autoriteiten die hen onder de duim wilden houden. In hun teksten vertelden ze de waarheid over het leven in de hood en begonnen ze een sociale revolutie die nog steeds invloed heeft op de hedendaagse samenleving.
yd2
Victoria 14,99 
Regie: Sebastian Schipper,
Cast: Laia Costa, Frederick Lau, Franz Rogowski, 

De Spaanse Victoria ontmoet vier jongens buiten een club in Berlijn. In eerste instantie is het niets meer dan een willekeurige ontmoeting, maar al snel blijkt dat Sonne en zijn vrienden zwaar in de problemen zitten. Victoria gaat nietsvermoedend mee in hun avontuur, dat al snel in een nachtmerrie verandert. Terwijl de zon opkomt moet Victoria na een lange nacht een onwerkelijke beslissing nemen: wordt het alles of niets? Een adrenaline pompende race tegen de klok door de straten van het bruisende Berlijn. Een cinematografisch spektakel getoond in één take.
yd2
Dheepan 14,99 
Regie: Jacques Audiard
Cast: Faouzi Bensaïdi, Jesuthasan Antonythasan e.a.

Winnaar Gouden Palm van het 68ste Filmfestival van Cannes. Van Jacques Audiard, de award-winnende regisseur van Un Prophète en De Rouille Et D’Os. Een ex-Tamiltijger ontvlucht Sri Lanka en komt als politiek vluchteling in Frankrijk terecht. Hij poseert met een vrouw en een meisje als familie, zodat ze als vluchteling erkend kunnen worden. Hij kent ze nauwelijks, maar ze proberen samen toch een leven op te bouwen. In een Parijse voorstad vindt hij werk als conciërge in een appartementencomplex. Om deze buurt te kunnen trotseren en zijn familie te beschermen, ziet hij zich echter genoodzaakt om een beroep te doen op de overlevingstechnieken die hij aangeleerd kreeg in zijn vaderland.
yd2
Que Horas Ela Volta? 14,99 
Regie: Anna Muylaert,
Cast: Regina Casé, Camila Mardila, Karine Teles

Val is een huishoudster die haar werk serieus neemt. Ze verzorgt alles tot in de puntjes. Van het kostuum dat ze draagt tot de hapjes die ze voor de familie maakt. Daarbij is ze de steun en toeverlaat van de 17-jarige Fabinho die ze al van kleins af aan verzorgd. Haar overzichtelijke leven verandert wanneer haar dochter Jessica onverwacht voor de deur staat. Ze is voor haar schoolexamens in São Paulo en op zoek naar een tijdelijk verblijf. De zelfverzekerde en eigenwijze Jessica weigert echter de huisregels te accepteren en zorgt gelijk voor spanning binnen het gezin. Val staat voor een keuze: blijft ze haar werkgevers trouw of kiest ze voor haar eigen kind?

#KLASSIEK

yd2
Abrahamsen - Let me tell you
Barbara Hannigan, (sopraan) Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Andris Nelsons  19,99 

Op verzoek van de in Amsterdam wonende Canadese sopraan Barbara Hannigan schreef Hans Abrahamsen muziek op de liederencyclus Let me tell you. Het libretto van de tragische Ophelia uit Shakespeare’s Hamlet is ontleend aan het gelijkname boek van Paul Griffiths. De Deense componist Abrahamsen maakt hiervan een prachtig sprookjesachtig werk waarin hij de expressieve stem van Hannigan optimaal gebruikt. Het resultaat is een in alle opzichten uitstekende opname waarin Hannigan onderkoeld technisch perfect zingt en Andris Nelsons met het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks in deze opname een prachtige magische sfeer in een romantisch kader weet te scheppen. Terecht dat Abrahamsen eind vorig jaar de prestigieuze Grawemeyer Award ontving. Voor de tweede keer werd een tekst Griffiths met deze prijs bekroond
yd2
Schumann - Lieder
Thomas Oliemans, (bariton) & Paolo Giacometti, (fortepiano)  19,99 

Thomas Oliemans is een Amsterdamse bariton die in diverse operarollen triomfen vierde zoals in de rol van Papageno uit Die Zauberflöte. Daarnaast is Oliemans succesvol in de concertzaal met ondermeer recitals waarbij hij wordt begeleid door Malcolm Martineau, Rudolf Jansen en Paulo Giocometti. Zijn goed ontvangen albums met liederen van Schubert, Poulenc en Fauré krijgt nu een vervolg met liederen van Schumann. Het programma opent met Dichterliebe uit 1840, waarin Schumann gedichten van de jonge Heinrich Heine voorziet van prachtige lentemuziek. Tien jaar later in de cycli Sechs Gesänge en Sechs Gedichte und Requiem, treffen we een andere kant van Schumann aan. Oliemans weet in beide delen de juiste toon te raken. Samen met Paulo Giocometti weet Thomas Oliemans een prachtig album af te leveren, dat mening liederenliefhebber aangenaam zal verrassen

#BOEKEN

yd2
Albert Haar - Window Of My Eyes: 75 jaar ‘Cuby’ 27,50 
Window Of My Eyes is een belevingsboek waarin thematisch, aan de hand van bijzondere foto’s en anekdotes, een beeld ontstaat van het leven en werk van Harry Muskee. Daarbij wordt niets over het hoofd gezien: opgroeien in het Nederland van na de oorlog, de invloed van Amerikaanse blueszangers en The Beat Generation, de eerste platen van Cuby + Blizzards, de successen, de legendarische boerderij in Grolloo en de soms wankele relatie met bandleden. Ook bevat het boek de complete discografie van de band. In 2016 zou Harry ‘Cuby’ Muskee zijn vijfenzeventigste verjaardag hebben gevierd. Reden genoeg voor dit boek, dat in samenwerking met de gelijknamige tentoonstelling in het Drents Museum verschenen is. Daarbij genieten tentoonstelling en boek een aantal bekende ambassadeurs, waaronder Johan Derksen, Huub van der Lubbe en Daniel Lohues. Window Of My Eyes is een overzichtelijk naslagwerk voor fans, maar ook een uitstekende introductie voor nieuwkomers in de wereld van Harry Muskee en Cuby + Blizzards. Het boek is een respectvolle overzichtsuitgave over een Drentse band die onlosmakelijk is verbonden met de Nederlandse muziekgeschiedenis
yd2
Leo Blokhuis - Electrifying Berlijn 9,95 
CD LUISTERBOEK

Electrifying Berlijn is een uniek hoorcollege van Leo Blokhuis. Hij vertelt over Berlijn als inspiratiebron van cultuur met de nadruk op muziek van Die Dreigroschenoper tot David Bowies ‘Heroes’. Afgewisseld met originele muziekfragmenten.
yd2