[Mania] Nieuwsbrief Week 42
 
Email Header

#POP

yd2
Leonard Cohen - You Want It Darker 16,99 /
LP 22,99 (vanaf 25-11) 

Nadat David Bowie op indrukwekkende wijze afscheid van ons nam met het album Black Star, doet de Canadese bard Leonard Cohen hetzelfde met zijn nieuwe en tevens laatste plaat You Want It Darker. Op 82 jarige leeftijd heeft hij op zijn veertiende plaat een serie songs gezet die overduidelijk zijn afscheid inluiden. Instrumentaal is de plaat uiterst spaarzaam en laat alle ruimte voor de breekbare voordracht - want zingen kun je het niet meer noemen  - van Cohen. De teksten staan boordevol verwijzingen naar de sterfelijkheid van de mens en Cohen kondigde al eerder aan dat hij klaar voor de dood is. Resultaat is een album die maar weinig mensen durven te maken en dat maakt vele emoties los. www.platomania.nl/leonard-cohen
yd2
David Bowie - Lazarus (Musical) 2CD 19,99 / 3LP 44,99 
MET DRIE NIET EERDER UITGEBRACHTE NUMMERS!

Toen in november 2015 de musical Lazarus in premiere ging konden weinigen vermoeden dat het een van de laatste projecten was die Bowie tijdens zijn leven afmaakte. Het andere project was uiteraard het album Blackstar, waarop het nummer Lazarus ook te vinden is. De musical is het vervolg op de het boek The Man Who Fell To Earth (Bowie zou in de verfilming de hoofdrol spelen) en bevat een aantal bekende nummers uit het ouevre van Bowie, aangevuld met een aantal speciaal voor de musical geschreven nummers (...)
www.platomania.nl/david-bowie
yd2
Agnes Obel - Citizen Of Glass 17,99 / LP 22,99 
Tussen de fragiele werkjes van de Deense Agnes (Caroline Thaarup) Obel zit telkens drie jaar. In 2010 debuteerde de blonde singer-songwriter met het schitterende Philharmonics (in 2012 bekroond met een EBBA-award), in 2013 opgevolgd door het minstens net zo mooie Aventine. En zoals doorzichtig glas onthullend, transparant en helder is, zo is Citizen Of Glass dat ook. Obel legt haar ziel op tafel en onthult, bijna nakend, al haar zwakheden. Emotioneel en welhaast een catharsis, maar tegelijkertijd heel normaal en brutaal eerlijk. De tien nummers voelen als een intense, melancholische reis vol prachtige geluiden en stijlen die je hart en ziel binnendringen. (...)
www.platomania.nl/agnes-obel
yd2
Joan As Police Woman & Benjamin Lazar Davis -
Let It Be You 16,99
 / LP+CD 24,99 

Al een decennium lang wordt de muziekhemel op aarde verrijkt door de Brooklynse engel Joan Wasser. Samenwerkingen met onder andere Lou Reed, Antony, Joseph Arthur en Rufus Wainwright heeft deze 46-jarige tot nu toe op haar naam staan. Haar unieke Amerikaanse soul van het hoogste niveau dat Wasser gedurende deze tien jaar heeft weten te maken, wordt nu bezegelt met Let It Be You. Multi-instrumentist en producer Benjamin Lazar Davis is, zoals op de cover te zien, de andere helft achter deze plaat. Tien tracks vloeien in elkaar over als rivieren die samenkomen in zee; moeiteloos laten de beide in Brooklyn gehuisveste artiesten verschillende muziek genres in elkaar overgaan wat er voor zorgt dat elk nummer een eigen charme kent en het album als geheel een krachtige uitwerking op jou als luisteraar heeft. (lees verder)
yd2
Anouk - Fake It Till We Die limited CD 17,99 / LP 20,99 
Anouk is van alle markten thuis. Met Fake It Till We Die, haar nieuwste album en de tweede die ze dit jaar uitbrengt, bewijst de Haagsche zangeres dat ze bomvol sterke teksten zit en ook goed gedijt in de funk en soul. De opener There He Goes brengt je met een Curtis Mayfield-achtige Superfly melodie direct in de juiste sferen. Veel blazers en gedempte kerkorgels, maar ook synthesizers zijn ingezet om de juiste ‘undergound feel’ neer te zetten. Pakkende, persoonlijke teksten en een continue variatie aan stijlen eisen de aandacht van de luisteraar op. (lees verder)

Onder de kopers van het album verloten we een door Anouk gesigneerde canvas: www.platomania.nl/anouk
yd2
David Crosby - Lighthouse 18,99 / LP 24,99 (rel 11-11) 
David Crosby heeft het leeuwendeel van zijn songs altijd uitgevoerd met anderen, of het nu The Byrds, CSN(Y), CPR of met Graham Nash betrof. Lighthouse is slechts het vijfde soloalbum van Crosby en komt slechts 2 jaar na zijn vorige soloplaat, Croz. Het album – in bevat 9 prachtige typische Crosby-ballads, samen geschreven met Michael League. Crosby begeleid zichzelf voornamelijk op acoustische gitaar met hier en daar een keyboard. Door de spaarzame begeleiding komt ook die prachtige – iets dunnere, maar nog altijd imposante stem van Crosby uitstekend tot zijn recht. (lees verder)
yd2
Emil Landman - An Unexpected View 15,99 / LP+CD+bonustrack 19,99 
Voor zijn tweede album voor een grote maatschappij, trok Emil Landman de wijde wereld in, om in negen weken de hele aardbol te bereizen. Tijdens tussenstops in onder andere Mongolië, Korea en de Verenigde Staten werd er uiteraard veel inspiratie opgedaan om dit album te kunnen voeden. Niet voor niets heeft zijn materiaal een sterk dolend karakter, en worden de nummers bevolkt door lieden die altijd maar op zoek zijn. Naar zichzelf, naar de eeuwige liefde of naar andere hogere doelen. Zijn basis zit altijd in de traditionele singer/songwriter hoek, maar na opener Time Is On Our Side wordt er wel afgerekend met het stereotype daarvan. (lees verder)
yd2
Growlers - City Club 16,99 / 2LP 29,99 
De nieuwe plaat van The Growlers is een forse stap voorwaarts. Het album werd geproduceerd door Strokes zanger Julian Casablancas i.s.m. Shawn Everett (bekend van o.a. Alabama Shakes en War On Drugs) en zij hebben de plaat voorzien van een rijker en meer gefocust geluid. Het is  een aanstekelijke mix van stijlen geworden waarin reggae, punk, rauwe country en psychedelica aan elkaar gekoppeld worden met stevige synthesizers en dance beats. Zanger Brooks Nielsen heeft zich laten inspireren door de afrofunk van Fela Kuti en de combinatie van punk en reggae die bijvoorbeeld The Clash groot maakte. 
yd2
Traumahelikopter - Competition Stripe 15,99 /
LP+CD 22,99 

Het derde album van traumahelikopter is een logische volgende stap na I Don't Understand Them At All, waarop al een rijker en melodieuzer geluid te horen was dan op het titelloze debuut uit 2013, dat destijds letterlijk insloeg als een bom nadat een uitzinnig publiek het plafond sloopte tijdens een show op Noorderslag dat jaar.

yd2
David Holmes - Late Night Tales 16,99 / 2LP 26,99 
David Holmes is een Noord-Ierse DJ, muzikant en componist en is de volgende die uitgenodigd werd om zijn platenkast omver te trekken in de serie Late Night Tales. Holmes is zelf bekend geworden met Acid House en laat zich flink beïnvloeden door de vroege house scene uit Chicago en Detroit.  Dat horen we terug op deze Late Night Tales waarop diverse tracks door Holmes zelf bewerkt zijn. Maar uiteraard zijn er ook weer de nodige onverwachte bijdrages, deze keer komen ze van nummers van Buddy Holly en David Crosby.
yd2 yd2 yd2
yd2

Live in de winkels

do 20 okt 17.00 Krankland - Concerto
vr 21 okt 17.00 Tessa Belinfante - Plato Deventer/De Hip
vr 21 okt 17.00 Sofie Letitre - Concerto
za 22 okt 10:00 Concerto Koffie Serveert 
zo 23 okt 16.00 Tessa Belinfante - Plato Leiden
zo 23 okt 16.00 Dandelion - Concerto
di 25 okt 16:00 Bruine Bonen en Kouseband - Concerto 
vr 28 okt 17:00 Crying Boys Cafe - Concerto 
za 29 okt 17:00 Hydrogen Sea - Concerto 
zo 30 okt 14:00 Grunneger Noamiddag - Plato Groningen
zo 30 okt 16:00 Convoy - Concerto 
do 03 nov 18:00 Lavinia Meijer - Concerto 
vr 04 nov 18:00 Bettie Serveert - Concerto 
yd2

As zaterdag Concerto Koffie Serveert 

Om Concerto Koffie eens flink in het zonnetje te zetten, zijn er zaterdag 22 oktober de hele dag -gratis- de meest uiteenlopende acts te bewonderen.

Zo komt Versjes van Lars zijn gedichten voordragen, zien we Gerson Main met een spoken word performance, vertelt popfotograaf Bart Heemskerk over zijn werk, maar treden ook bands zoals GOSTO en het dj-trio ZickZack Soundsystem op. 

Daarbij krijgen de eerste 150 mensen een goodiebag met een leuke verrassing.
yd2

Concerto Radio

Concerto Radio, aflevering 148 (14 oktober 2016)

Radioshow PinguinRadio.com, met hierin de fijnste nieuwe must-haves uit de Amsterdamse muziekwinkel Concerto op LP en CD. Ditmaal releases van The Brian Jonestown Massacre, Dandelion, Durand Jones & The Indications, Julia Jacklin, Seasick Steve, Slaves, Cool Ghouls, C Duncan, Lowrider, Ultimate Painting, Black Marble, Hiss Golden Messenger, Kaiser Chiefs, plus een exclusieve instore van The Slow Show.​

LUISTER HIER:  www.concerto.nl/concerto-radio

#VINYL

Full Image

Pink Floyd re-issues - 180 gram vinyl & remastered

Dit jaar verschijnen alle Pink Floyd albums opnieuw op vinyl. Afgelopen week kwam 'Wish You We're Here uit. Voor 4 november staan Animals en Dark Side of The Moon in de planning.

overzicht: www.platomania.nl/pink-floyd-vinyl
yd2

Pink Floyd

Wish You Were Here
​LP: 24,99
yd2

Pink Floyd

Animals
​LP: 24,99
yd2

Pink Floyd

Dark Side of The Moon
​LP: 24,99

#REISSUES

yd2
Big Star - Complete Third 3CD 59,99 
Het derde album van Big Star heeft in de loop der jaren een cultstatus gekregen van een omvang die maar weinig andere platen hebben. Omgeven door vele mysteries en pas jaren later na de opnames in vele verschillende versies verschenen, geldt het anno nu als een zeer invloedrijke plaat die een onuitwisbare indruk achter liet op vele muzikanten (R.E.M., Jeff Buckley, The Replacements, The Bangles etc.). Anno 1973 is Big Star maar de helft van wat het op #1 Record was. Chris Bell is al lang vertrokken en ook bassist Andy Hummel geeft er na Radio City de brui aan. Alleen drummer Jody Stevens is nog over naast uiteraard Alex Chilton. Beide hebben verkering met twee zussen, vandaar dat het derde album ook vaak Sister Lovers als titel meekrijgt.  (lees verder)
yd2
Tim Buckley - Lady, Give Me Your Key 19,99 /
LP 36,99 (vanaf 1-11) 

De tweede plaat van Tim Buckley Goodbye & Hello geldt als zijn meesterwerk en is de enige plaat die het tot de hitparade schopte in 1967. Geheel in de tijdsgeest maakte Buckley een plaat die weliswaar gefundeerd was in de folk die zijn debuut typeerde, maar nu boordevol psychedelische invloeden toeliet. Het was een forse stap voorwaarts voor Buckley en die zou zich alleen maar verder ontwikkelen. Lady Give Me Your Key bevat dertien demo’s die voorafgaand aan Goodbye & Hello gemaakt werden.
(lees verder)
yd2
Prince & The 94 East - Prince & The 94 East 15,99 /
LP paars vinyl 29,99 / 3LP box 74,99 

94 East was een Amerikaanse gelegenheidsband uit Minneapolis, Minnesota. De funkgroep is gevormd in december 1975 door Pepé Willie, de man van een nicht van de latere artiest Prince en een van de mensen die aan het begin stond van Prince zijn carrière. Tevens was André Cymone, een jeugdvriend van Prince, lid van de groep. Enkele zangpartijen werden door Marcy Ingvoldstad en Kristie Lazenberry verzorgd, maar het materiaal is hoofdzakelijk instrumentaal. (lees verder)

Ook deze week uit: Prince - Sign of The Times 2LP 22,99

#DANCE

yd2
Nxworries - Yes Lawd! 14,99 / LP 34,99 
ANDERSON PAAK & KNXLWLEDGE 

Deze formatie is een samenwerking tussen Anderson .Paak en Knxwledge. Paak rapt en zingt hier als een superster uit de seventies op de beats van Knxwledge, die tevens een gesamplede mix van toeters en strijkers aan het geheel toevoegde. Achttien tracks waarin de soulzang van .Paak naar grote hoogtes wordt gebracht en af en toe doet denken aan het vroege seventies werk van Curtis Mayfield en Isaac Hayes - niet toevallig de meesters in de Blaxploitation soundtracks (Shaft! Superfly!) die sterk van invloed zijn op deze plaat. .Paak noemde het eindresultaat al het beste wat hij ooit heeft gemaakt en daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn.  

#JAZZ

yd2
Cannonball Adderley - One for Daddy-O 16,99 
NIEUWE RELEASE NEDERLANDS JAZZ ARCHIEF!

Nummer 11 in de befaamde serie Jazz At The Concertgebouw van het Nederlands Jazz Archief is van de beroemde altsaxofonist Julian "Cannonball" Adderley. Op de cd staan twee concerten waarvan de eerste op 19 november 1960 met het kwintet (met o.a. Nat Adderley) en het tweede concert is een televisie optreden voor de VPRO in het theater Bellevue Amsterdam in de bijzondere bezetting met Ruud Jacobs, Pim Jacobs, Wim Overgaauw en Cees See. Op deze nog niet eerder verschenen opnames horen we Cannonball Adderley en band in top vorm met de twee hits (This Here en Work Song) als hoogtepunten van deze swingende cd.  

 
Overzicht van de serie hier: 
www.platomania.nl/nederlands-jazz-archief
yd2
Miles Davis - 
Bootleg Series 5; Freedom Jazz Dance 3CD 29,99

Het nieuwste deel van de Bootleg Series concentreert zich op het tweede Miles Davis Quintet en met name het latere deel. Dit, naast Davis uit Herbie Hancock, Wayne Shorter, Ron Carter en Tony Williams bestaande, kwintet bracht een aantal prachtige platen uit die tot de meest essentiële uit de jazzgeschiedenis behoren. Freedom Jazz Dance dekt 1966-1968 en bevat materiaal dat opgenomen is tijdens de Miles Smiles, Nefertiti en Waterbabies-sessies. Prachtige platen en ook het hier gebodene is om te genieten. Miles Smiles bestaat al weer vijftig jaar en Freedom Jazz Dance is wat dat betreft een mooi eerbetoon aan die plaat, tenslotte vinden we verspreid de hele plaat terug aangevuld met een aantal stukken van de andere twee.
(lees verder)

#DVD

yd2
Narcos Seizoen 1 3DVD 26,99 
Cocaïnebaron Pablo Escobar was de grote man achter het Medellinkartel: de beruchte misdaadorganisatie die in de jaren ’70 en ’80 dood en verderf zaaide in Colombia. In Narcos zien we hoe de genadeloze Escobar (Wagner Moura) zich opwerkt naar de top van de criminele wereld. We maken ook kennis met de gedreven Amerikaanse DEA-agenten Steve Murphy (Boyd Holbrook) en Javier Peña (Pedro Pascal). Zij zetten letterlijk hun leven op het spel om het snel groeiende drugskartel te ontmantelen en de grote leider achter de tralies te krijgen. Een bijna onmogelijke opgave, want vrijwel iedereen in Colombia is doodsbang voor de machtige en schatrijke Escobar. En terecht...
yd2
Een Man Die Ove Heet 14,99 / Bluray 18,99 
Regie: Hannes Holm
Cast: Filip Berg, Zozan Akgün, Anna-Lena Bergelin e.a 

Ove is 59 jaar oud, rijdt in een Saab en staat bekend als de mopperkont van de buurt. Maar Ove is niet bitter, hij gromt alleen een beetje, en hij heeft inderdaad niet steevast een glimlach op zijn gezicht. Als hij het ergens niet mee eens is, dan zegt hij dat. Vooral tegen zijn directe omgeving in de wijk waarin hij woont. Elke ochtend loopt Ove een inspectierondje in zijn buurt, terwijl hij foutief geparkeerde fietsen verplaatst en de inhoud van afvalbakken controleert. Er is een reden dat hij met dit imago zijn buurtbewoners bewust op afstand houdt, maar die houdt hij voor zichzelf. Tot de nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus omver rijden. Het blijkt het begin van een onverwachte vriendschap, die Ove de mooie kant van het leven weer laat zien.

#KLASSIEK

yd2
Shostakovich – String Quartets Nos. 1-15 (complete) Brodsky Quartet (6cd) 64,99 
Tussen 1938 en 1974 schrijft Dmitri Shostakovich vijftien strijkkwartetten. Het eerste werk werd kort na de geboorte van zijn eerste zoon geschreven, het laatste strijkkwartet staat in het teken van zijn naderende afscheid. Zijn doel was om in elke toonsoort een strijkkwartet te schrijven. Het zijn vijftien pareltjes met als hoogtepunt het achtste strijkkwartet, dat Shostakovich opdraagt aan de slachtoffers van het fascisme en de oorlog. Vanaf de start in 1971 heeft het Brodsky Quartet deze werken zich eigen gemaakt. Dit voorjaar speelde het Brodsky Quartet alle strijkkwartetten live in het Muziekgebouw in Amsterdam. Een fascinerend project met uitstekende opnamen, waarbij je in de sfeer van de werken wordt gezogen. Het enige wat je niet kunt zien is dat de drie violisten staand spelen.
yd2
Gabriel Fauré – Piano Music
Hannes Minnaar (piano) 19,99
 

Hannes Minnaar (1984) is één van de meest veelbelovende pianisten van zijn generatie. Op 1 oktober 2016 ontving hij de Nederlandse Muziekprijs. Deze prijs is bestemd voor jonge getalenteerde musici. Met dit album toont Minnaar wederom zijn geprezen talent. Gabriel Fauré krijgt les van zijn leraar en vriend en leraar Camille Saint-Saëns. Op zijn beurt is Fauré de leraar van Maurice Ravel en George Enescu. Met name in de Barcallolles en Nocturnes legt Fauré zijn ziel bloot. Hannes Minnaar speelt niet alleen ongecompliceerd deze prachtige muziek, hij weet ook de intimiteit van deze originele en persoonlijke stijl prachtig weer te geven. Minnaar zorgt ook voor de tekst waarin hij over de gespeelde werken schrijft. Aanrader!
yd2
Dolce Vita
Jonas Kaufmann (tenor) Orchestra del Teatro Massimo di Palermo, Asher Fisch 14,99
 

Jonas Kaufmann wordt door velen beschouwd als de beste tenor van het moment en zeker zo door marketeers neergezet. Zijn nieuwste album, waarop hij 'populaire' Italiaanse liederen brengt, toont onmiskenbaar zijn vocale capaciteiten, zelfs al wordt hij bijgestaan door een dun klinkend orkest. Het probleem is echter dat Kaufmann hier te netjes zingt, de emoties teveel projecteert, waardoor bijvoorbeeld het oorspronkelijk voor Pavarotti geschreven 'Caruso' te vlak klinkt. In de andere liederen horen we vocaal vuurwerk

#BOEKEN

yd2
Bruine Bonen En Kouseband -
Patrick van den Hanenberg 22,50 

In de Nederlandse muziekgeschiedschrijving is vrij weinig ruimte voor de Surinaamse muziek ingericht, maar dankzij Vic Van De Reijt en het platenlabel Top Notch komt daar nu eindelijk verandering in met de zeer levendig geschreven kroniek van de familie Woiski die in de personen van Max Sr. en Max 'Mackintosh' Jr. vanaf eind jaren dertig tot en met de jaren zestig hun stempel hebben gedrukt op het uitgaansleven in de hoofdstad en ver daarbuiten op het Spaanse eiland Mallorca.
Max Sr. kwam in 1936 per schip vanuit Suriname naar Amsterdam om te gaan studeren en deed dat vooral op zijn fluit: een flageolet. Max Jr. ging twee decennia later avonturieren op de grote vaart, waarna hij uiteindelijk door vader Woiski als gitarist bij zijn orkest werd gehaald. Sr. had toen reeds de befaamde club La Cubana op de Amstelstraat. Er zouden er vele volgen op diverse adressen. (lees verder
www.platomania.nl/sranan-gowtu
yd2

As dinsdag presentatie in Concerto! 

Dinsdag 25 oktober zal het boek Bruine Bonen en Kouseband feestelijk worden gepresenteerd met een Surinaams hapje en drankje op het podium van Concerto! 

Aanvang 16:00 uur - toegang is gratis
yd2
Godfather family album 29,99
Steve Schapiro had als setfotograaf het voorrecht om bij enkele van de meest geliefde Amerikaanse films aanwezig te zijn. Voor de Godfathertrilogie van Francis Ford Coppola maakte hij acteurs zoals Marlon Brando, Al Pacino, Robert De Niro, James Caan, Robert Duvall en Diane Keaton onsterfelijk. Dit boek werd eerder uitgebracht in een gelimiteerde editie, nu is het in een ongelimiteerde handelseditie uitgebracht voor filmliefhebbers met een lager budget. Met meer dan 400 foto´s uit deze legendarische trilogie.
yd2
Vincent van Warmerdam - De Plectrumfabriek 18,95
Omdat de vader een baan krijgt als toneelmeester in de Rex, een theater annex bioscoop, verhuist het gezin naar een stadje aan de kust. Voor Wessel, de jongste zoon, verandert er meer dan alleen het decor. Thuis glijdt de jongen met het vermogen onrust te mijden in de rol van bemiddelaar. Hij staat tussen de moeder voor wie het leven steeds vaker te veel is, de vader wiens ambitie groter is dan zijn werk toelaat en de eigenzinnige broers die zich van niets en niemand iets aantrekken. In het gezin raakt Wessel voorzichtig aan de liefde, leert hij om zich heen te kijken en sluit hij een wankele vriendschap met Stan, een gitaarheld in wording. Stan deelt met Wessel zijn gitaargeheimen maar toont hem ook een bittere kant waarin alleen talent niet voldoende is.
yd2
Sven Beckert - Katoen 49,99
De opkomst van de moderne wereldeconomie

Welke goederen drijven de wereldgeschiedenis? Suiker was de spil van de achttiende eeuw, terwijl de economie van de twintigste en eenentwintigste eeuw grotendeels lijkt te worden gestuurd door olie. In zijn belangrijke nieuwe boek Katoen, de opkomst van de moderne wereldeconomie stelt historicus Sven Beckert in een even uitgebreide als kleurrijke geschiedschrijving dat katoen de drijvende kracht achter de industriële revolutie van de negentiende eeuw is geweest.
De welvaart in de katoenindustrie hing nauw samen met de opkomst van het moderne kapitalisme. De grote winst die met deze grondstof te behalen viel, zorgde voor een continue strijd tussen slaven, planters, handelslieden, politici, arbeiders en fabrikanten. (lees verder)
yd2
Dick Swaab - Ons Creatieve Brein 29,99
In 'Wij zijn ons brein' vertelde Dick Swaab hoe de hersenen die we bij onze geboorte meekrijgen ons leven bepalen. In het prachtig geïllustreerde 'Ons creatieve brein' worden vragen besproken als: Hoe wordt ieder brein anders? Wat is creativiteit en hoe kunnen we het stimuleren? Hoe wordt het werk van kunstenaars beïnvloed door hun hersenziekten? Waarom vinden sommige mensen atonale muziek mooi? Hoe kan de omgeving als medicijn werken? 'Ons creatieve brein' toont wat ons tot mensen maakt: de interactie van de hersenen met onze omgeving. De omgeving draagt niet alleen bij aan de unieke ontwikkeling van ieder brein, maar ook aan het ontstaan van hersenziekten en aan de genezing hiervan. (lees verder)
Volg ons ook via Facebook en Twitter