[Mania] Nieuwsbrief Week 38
 
Email Header
Vanaf deze week twee nieuwe Concerto releases op vinyl;

Donny Hathaway - Live en Love - Da Capo. Beide uitgebracht op 180 gram gekleurd vinyl in een gelimiteerde van 500 stuks (met nummering). 

Overzicht met meer titels: www.platomania.nl/concerto-releases
yd2

Donny Hathaway - Live

LIMITED GEKLEURD VINYL 
LP: 19,99
yd2

Love - Da Capo

LIMITED GEKLEURD VINYL 
​LP: 19,99

#POP

yd2
Bon Iver - 22, A Million 14,99 / LP 29,99  /
LP Limited+12 inch 39,99

Het was nogal schrikken, toen Justin Vernon in 2012 aankondigde zijn succesvolle project Bon Iver voorlopig in de ijskast te parkeren. Als hij in de jaren erna gevraagd werd wanneer we eindelijk weer eens nieuw materiaal konden verwachten deelde hij doodleuk mee dat het er misschien wel nooit meer van zou komen. En ergens vond ik dat eigenlijk best een mooi idee, na de absolute perfectie van Bon Iver, Bon Iver uit 2011. Onbevredigend, dat wel, maar het was tegelijkertijd ondenkbaar dat de eenzame hoogte waarop die plaat zich bevindt nog eens gehaald zou worden… laat staan overtroffen. Want wat kun je nog doen die wanneer je die ultieme breekbare perfectie al in je handen hebt?
(lees verder)
yd2
The Slow Show - Dream Darling 16,99 /
LP Limited clear vinyl 22,99 

‘Silence is the loudest noise you can possible have in music. Whether on an album or at a concert, silence brings tension and an uncomfortable feeling that’s so powerful.’ Aldus Rob Goodwin van The Slow Show. Anderhalf jaar na het schitterende debuutalbum White Water is de band terug met opvolger Dream Darling. Van hetzelfde laken een pak? Gelukkig wel. Iets rijker gearrangeerd, maar nog steeds die continu behoedzaam evoluerende songs vol romantiek. Donkere, melancholische poëzie. Achtergrondkoren, strijkers, repetitieve drums en uiteraard het rustige, vertellende stemgeluid van zanger Rob Goodwin tillen ook deze tweede naar een ongekend niveau. (lees verder)
yd2

The Slow Show instores

Het nieuwe album Dream Darling ligt morgen in de schappen en de band komt dit weekend voor instores naar onze winkels!

vr 30 sep - Plato Utrecht (18:00)
zo 02 okt - Concerto A'dam (14:00)
yd2
Ultimate Painting - Dusk 16,99 /
LP Limited paars vinyl 20,99 

Het klikt tussen Jack Cooper en James Hoare. In 2014 besloten ze hun beider bands (respectievelijk Mazes en Veronica Falls) even te pauzeren om de krachten te bundelen. Twee jaar later is Dusk al het derde album dat we hier bespreken. De songs werden in januari opgenomen in hun eigen Londense studio en klinken daardoor wat donkerder, minimaler en grijzer dan voorheen. De gitaren zijn naar de achtergrond verdreven; bijvoorbeeld op Lead The Way, waar zonder meer de liefde voor Airs Moon Safari in doorklinkt. Tegelijkertijd is de sonische invloed van Velvet Underground minder overduidelijk. Dat is fijn, want de beschuldiging van recidivisme stond het ongehinderd genieten van de band soms een beetje in de weg.  
(lees verder)
yd2

Ultimate Painting live in Concerto!

Maandag 10 oktober staat Ultimate Painting voor een concert in de Tolhuistuin.  Daarvoor komen de heren even langs Concerto om een aantal nummers te spelen. 
Aanvang 16:00  - toegang gratis

yd2
Van Morrison - Keep Me Singing 15,99 / LP 24,99 / LP Limited lenticulaire hoes 29,99
Met het arbeidsethos van Van Morisson is niks mis, getuige zijn 36e studioalbum, in het jaar waarin we ook al de prachtige reissues van It’s Too Late To Stop Now kregen en een jaar na Duets: Re-Working The Catalogue. Op Keep Me Singing vinden we twaalf nieuwe composities van Van, aangevuld met een (stijlvolle) cover van Share Your Love With Me, onder meer bekend van Aretha Franklin. Opener Let It Rhyme zet de toon voor het album: ingetogen songs waarop Van begeleid wordt door een spaarzame band waarin afwisselend het hammondorgel of violen en blazers de boventoon voeren.  (lees verder)
yd2
Pixies - Head Carrier 16,99LP+slipmat 24,99 
Nummertje zes van Black Francis en consorten: Head Carrier. Pixies gaan terug naar de basis, terug naar het geluid dat de Amerikanen zo populair maakte tussen 1986 en 1993. Surfer Rosa, Doolittle, Bossanova en Trompe Le Monde werden in die periode uitgebracht, waarbij de eerste – Surfer Rosa – als een waar rockdocument kan worden omschreven. Bone Machine, Gigantic en uiteraard Where Is My Mind? zijn nummers die altijd en overal een eervolle vermelding zullen krijgen. Tijdens elke gelegenheid, tijdens elk concert en festival. Surfer Rosa werd een blauwdruk van het latere werk. Het twaalfkoppige monster trapt af met de vuige, onbezonnen titelsong Head Carrier. (lees verder)
yd2
Nick Waterhouse - Never Twice 16,99 / LP 29,99 
Op zijn derde album Never Twice weet rhythm & blues fanaticus Nick Waterhouse zijn stijl verder te perfectioneren. Zijn muziek heeft een old school feel, maar is gelardeerd met een hedendaagse stijl. Die fantastische productie is gemaakt in The Distillery, een volledig analoge opnamestudio in Costa Mesa in Californië, waar Waterhouse opnieuw samenwerkte met zijn oorspronkelijke producer Michael McHugh. Wat Never Twice nog catchier maakt dan zijn zeer gewaardeerde voorgangers Time’s All Gone en Holly, is de diversiteit. Jaren ’50 r&b en club jazz, gemixt met jaren ’60 soul en boolagoo. Het nieuwe album deelt letterlijk hardere klappen uit. 
​(lees verder)
yd2
Regina Spektor - Remember Us To.. 16,99 /
Deluxe 18,99 / 2LP 39,99

Het is een paar jaar stil geweest rond Regina Spektor, maar gelukkig is de in Moskou geboren singer-songwriter uit New York weer terug. Regina Spektor dook ooit op in de anti-folk beweging, maar schoof op haar laatste paar platen op richting een veelzijdig geluid vol invloeden. Remember Us To Life trekt deze lijn door met een bonte mix van frisse popliedjes, tijdloze singer-songwritermuziek en groots klinkende pianopop. Remember Us To Life laat zich inspireren door de klassieke platen van Joni Mitchell en Carole King, borduurt voort op de emotievolle pianosongs van Tori Amos en Fiona Apple, maar sluit ook aan bij de hedendaagse popprinsessen, die Regina Spektor overigens in zowel vocaal als artistiek opzicht gemakkelijk de baas is.  
(lees verder)
yd2
Opeth - Sorceress 2CD 20,99 / LP 24,99 /
LP Limited Picture Disc 26,99

Met de nieuwe cd Sorceress lijkt Opeth het stadium van muzikale volwassenheid te hebben bereikt.  Een ontwikkeling die uiteindelijk een periode van meer dan twintig jaar besloeg en die eigenlijk in 2014 met de vorige cd Pale Communion al duidelijk gestalte kreeg. Sorceress ligt namelijk in een mooi  muzikaal verlengde van die plaat. Tegen de achtergrond van akoestische psychedelica en donkere progressieve (hard)rock, ontvouwt Sorceress zich als een verleidelijke, afwisselende en prachtig opgebouwde luisterplaat, waarop akoestische nummers, zware, donkere rock, een mellotron, een klavecimbel, een hammondorgel, Oosterse percussie en een mooie ronde spanningsboog in een subtiel evenwicht balanceren. (lees verder)
yd2 yd2 yd2
yd2

INSTORES

vr 30 sep 18:00 Moddi - Concerto
vr 30 sep 18:00 The Slow Show - Plato Utrecht
za 01 okt 15:00 The Great Communicators - Concerto 
zo 02 okt 14:00 The Slow Show - Concerto
di 04 okt  17:00 Soweto Soul - Plato Groningen  
do 06 okt 18:00 Soweto Soul - Concerto
za 08 okt 16:00 Fire Harvest - Concerto
ma 10 okt 16:00 Ultimate Painting - Concerto
yd2

CONCERTO RADIO 

Concerto Radio, aflevering 145 (23 september 2016)

Radioshow PinguinRadio.com, met hierin de fijnste nieuwe must-haves uit de Amsterdamse muziekwinkel Concerto op LP en CD. Ditmaal releases van Led Zeppelin, The Growlers, St. Paul & The Broken Bones, The Smoking Trees, The Devil Makes Three, Fadoul, Beach Slang, Preoccupations, Tangarine, Steve Earle, The Frightnrs, The Beatles, plus een exclusieve instore van Frank Iero.

LUISTER HIER:  www.concerto.nl/concerto-radio

#VINYL

Full Image
yd2

Pixies + slipmat

Head Carrier
LP + SLIPMAT: 24,99
yd2

Opeth

Sorceress
2LP picture disc: 26,99
yd2

Van Morrison

Keep Me Singing 
speciale hoes + litho
LP: 29,99

Nieuwe Music On Vinyl releases

Music On Vinyl komt met een aantal nieuwe releases! De eerste oplage is op gekleurd vinyl
Meer titels hier: www.platomania.nl/music-on-vinyl
yd2

Urban Dance Squad

Persona Non Grata
LP: 19,99
yd2

Gruppo Sportivo


Back To 78
LP: 19,99
yd2

Blues Dimension


Blues Dimension
LP: 20,99

#REISSUES

Rolling Stones - In Mono 

15CD Box 159,99 / 16LP Box 349,99 
Het lijkt erop dat waar jaren stereo de norm was, er een revival van het monogeluid aan de orde is. Veel fans en muziekliefhebbers horen graag de verschillen tussen de monoversies en stereoversies en de markt speelt daar natuurlijk op in. Net als een aantal jaren geleden bij The Beatles komt ook die destijds concurrerende band met een monobox. Verdeeld over vijftien cd’s of zestien lp’s wordt de carrière belicht tot en met Let It Bleed. Aan beide kanten van de grote plas verschilden de releases nogal van elkaar en daarom vinden we Out Of Our Heads en Aftermath terug in zowel de Engelse als de Amerikaanse configuratie. De laatste cd of dubbel-lp heeft de titel Stray Cats meegekregen en bevat single A- en B-kanten en ep-tracks die niet op de andere platen te vinden zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de singleversies van We Love You en You Can’t Always Get What You Want.  (lees verder)
Full Image
yd2
Jimi Hendrix - Machine Gun; The Fillmore East First Show 12-21-69 17,99 / 2LP 24,99
Slecht enkele repetities gingen vooraf aan dit debuutconcert van de Band Of Gypsys op oudjaarsavond 1969 en aangezien Hendrix muzikaal in goede doen was, heeft dit als gevolg dat dit concert lekker rauw klinkt. In de loop der jaren is er al een aantal tracks officieel verschenen, zo vinden we Hear My Train op Band Of Gypsys en Izabella en Changes op de vervallen dubbelaar Live At The Fillmore East uit 1999. De rest van dit elf tracks tellende concert is nu voor het eerst verschenen, waarbij vooral de prachtige versie van Bleeding Heart opvalt naast het fraaie Machine Gun. Het geheel is fraai opgepoetst en klinkt echt als een klok.  (lees verder)
yd2
Temple Of The Dog - Temple Of The Dog 25th Anniversary 18,99 / 2CD Deluxe 27,99 / 2CD+DVD+Bluray Superdeluxe 144,99 / 2LP 59,99
Zesentwintig jaar na de oprichting van Temple Of The Dog is de band weer voor een beperkt aantal optreden bij elkaar. Reden genoeg om van het enige album dat ze maakten een 25th Anniversary Edition te maken. Soundgardens Chris Cornell, Pearl Jams Jeff Ament, Stone Gossard, en Mike McCready, en drummer Matt Cameron (Soundgarden én Pearl Jam) vormden deze supergroep uit de restanten van Mother Love Bone. Na het tragische overlijden van Andrew Wood begon Cornell aan de eerste songs van de nog op te richten band. Met de andere leden werden demo’s opgenomen en Temple Of The Dog was een feit. Alle leden beschouwen het album als een van de beste en prettigste om te maken.  (lees verder)

#DANCE

yd2
Danny Brown - Atrocity Exhibition 15,99 /
2LP Limited neon roze vinyl 29,99

Ja, het is echt waar: de expressieve rapper Danny Brown heeft zijn nieuwe album vernoemd naar een Joy Division-nummer! Bovendien verschijnt het op het Warp-label, voornamelijk bekend van experimentele elektronica, en heeft Brown zich laten inspireren door documentaires over de Talking Heads en Captain Beefheart. Het resultaat is een bijzonder kleurrijk hiphopalbum. Verwacht naar aanleiding van de titel geen depressieve plaat, Brown identificeert zich vooral met het nummer omdat hij zich vaak een freakshow voelt. En eerlijk is eerlijk: met zijn snerpende stemgeluid, soms wat merkwaardige teksten (‘Licked the clit and she did the Macarena’) en eigenzinnige beats is dat helemaal niet zo raar.  (lees verder)

#ROOTS

yd2
John Prine - For Better, Or Worse 19,99 / LP 26,99 
Dat John Prine een van de betere songwriters is, mag toch wel bekend zijn. Maar ook als uitvoerend artiest weet hij al ruim vier decennia een breed publiek te binden. Zijn nieuwe album staat vol met covers uit alle deelgebieden van country en folk, waarbij hij wordt ondersteund door een grote diversiteit aan vrouwelijke duetpartners. Daarmee is het vooral een opvolger van zijn vorige duet album In Spit Of Ourselves uit 1999. Amanda Shires schittert op een prachtige traditionele country-uitvoering van Flatt & Scruggs’ Dim Lights, Thick Smoke And Loud Music. Susan Tedeschi, Lee Ann Womack en Allison Kraus zijn een aantal van de andere gasten die het album naar grote hoogtes brengen.  (lees verder)
yd2
Luke Winslow-King -
​I'm Glad Trouble Don't Last Always 16,99
/ LP 22,99

‘You're the best thing I've ever had’, zingt Luke Winslow-King in het zesde liedje op zijn nieuwe album. De virtuoos op de bottleneck slidegitaar doelt hier op Esther Rose King, de zangeres met wie hij de afgelopen jaren twee fraaie platen maakte. Op zijn derde album blijkt Winslow-King er plots alleen voor te staan en de reden laat zich raden. Esther Please, Heartsick Blues en Change Your Mind zijn titels die weinig aan de verbeelding overlaten. Aan huwelijk en muzikale samenwerking blijkt helaas een einde gekomen. I'm Glad Trouble Don't Last Always klinkt dan ook bluesier dan eerder werk, al houdt Winslow-King, getuige ook de titel, de moed erin. (lees verder)
yd2
King Of The World - Cincinatti 15,99 / 2LP 26,99 
In vier jaar tijd heeft deze band van gitarist Erwin Java (ex-Cuby & The Blizzards) zich opgewerkt tot een van de beste bluesbands van Nederland, met drie uitstekende albums en een reeks geweldige optredens. Eerder dit jaar vloog de band naar Cincinnati, Ohio (USA) om met producer Erwin Muster (Anouk, Van Halen, David Bowie e.v.a.) hun vierde album op te nemen. Deze plaat klinkt als geheel iets steviger dan hun vorige albums, met een wat ‘Amerikaanser’ geluid en dat is waarschijnlijk precies wat de heren voor ogen hadden. Twaalf eigen nummers en één opvallende cover: de Eagles-hit Life In The Fast Lane, dat uitzonderlijk fraai ‘verbluest’ is. (lees verder)

#WORLD

yd2
Pat Thomas - Coming Home: Original Ghanaian Highlife & Afrobeat Classics 1967-1981 2CD 17,99 /
3LP+2CD 34,99

Ghanese zanger Pat Thomas bracht vorig jaar nog een nieuw album uit, maar is al actief sinds eind jaren zestig. Deze compilatie brengt zijn carrière vanaf dat begin tot begin jaren tachtig in kaart, een periode waarin hij vooral excelleerde in de diverse bands van Ebo Taylor. De big band sound van de Broadway Dance Band evolueert in de funkende highlife van de jaren tachtig. Afrobeat uit de hoogste divisie. 

#DVD

yd2
Felix van Groeningen Box 5DVD 29,99
Het volledige oeuvre van Vlaanderens meest geliefde eigenzinnige filmmaker, verzameld in deze exclusieve dvd-box. Stuk voor stuk films die bruisen van het leven, met onvergetelijke personages en memorabele soundtracks. Felix van Groeningen brak door met het frisse debuut Steve + Sky en bevestigde zijn unieke talent met het melancholische generatieportret Dagen Zonder Lief. De daaropvolgende verfilming van De Helaasheid der Dingen van Dimitri Verhulst werd een regelrechte hit en zette van Groeningen ook internationaal op de kaart. Daarna volgde zijn grootste succes, het hartverscheurende The Broken Circle Breakdown, goed voor een Oscarnominatie. Belgica was de openingsfilm van het prestigieuze Sundance Film Festival, waar Felix de prijs voor Beste Regie won. De vijf films van Felix van Groeningen zijn voor het eerst verzameld in deze niet te missen box.
yd2
Louis Theroux; My Scientology Movie 14,99
Journalist en programmamaker Louis Theroux is gefascineerd door religie en heeft veel ervaring in het omgaan met excentriek en extreem gedrag. Hij zit niet bij de pakken neer als zijn verzoek het hoofdkwartier van de Scientology Church te bezoeken wordt geweigerd. Geïnspireerd door de filmtechnieken die de Church zelf gebruikt en geholpen door voormalige leden, huurt hij acteurs in om Tom Cruise en Scientology-leider David Miscavige na te spelen en zo inzicht te krijgen in de werkwijze van de organisatie. In een bizarre twist ontdekt Theroux dat de Church tegelijk een film over hem maakt. De documentaire My Scientology Movie van Oscarwinnend producent Simon Chinn (Searching for Sugar Man, Man on Wire), vol komische momenten en onverwachte verwikkelingen, is daardoor nog vreemder dan fictie.

#KLASSIEK

yd2
Steve Reich – Duet
MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra, Kristjan Järvi (2cd) 19,99

Twintig jaar geleden schreef Steve Reich (1936) voor de toen tachtigjarige Yehudi Menuhin Duet. Kristjan Järvi voert dit werk met het MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra zelf uit om de tachtigjarige Steve Reich te eren. In de afgelopen drie jaar heeft Järvi diverse werken van Reich met veel toewijding uitgevoerd, zoals The Four Sestions, en een orkestrale versie van de Daniel Variations en de You Are (Variations). Bijzonder is de vertolking door Kristjan Järvi en Steve Reich van Clapping Music uit 1971. Steve Reich (een leerling van Luciano Berio en Darius Milhaud) heeft met zijn studies over ritme in muziek en het gebruik van ongewone middelen, zoals muziek maken met stokjes, handen of geavanceerde technologie direct en indirect veel invloed gehad op de muziekwereld.
yd2
The Seattle Recital
Emil Gilels (piano) 18,99

In tegenstelling tot zijn collega en rivaal Sviatoslav Richter vindt Emil Gilels (Odessa, 1916-1985) het geweldig om door Amerika te toeren. Tijdens zijn vijfde concerttour doet hij Seattle aan waar met professionele apparatuur het concert van 6 december 1964 wordt opgenomen. Het album bevat het volledige concert, op Chopin’s Ballade no. 1 na (een aantal seconden zijn zoek). Het programma begint met de Waldstein sonate van Beethoven dat als een showpiece wordt opgevoerd, gevolgd door een vroege Chopin (Variaties op Là ci darem la mano), Prokofiev (met wie Gilels heeft samengewerkt), Debussy, Ravel en een bewerking voor piano van Bachs Prelude. Na ruim vijftig jaar biedt DG de unieke mogelijkheid om dit concert van een van de grootste pianisten uit de twintigste eeuw te volgen. Fascinerend!
yd2
The Hartmann Project
Elan Sicroff (piano) (7cd) 49,99

De Russische componist Thomas de Hartmann (1885-1956) is een beroemde Russische componist, die in onze tijd volledig onbekend is. Dat is jammer, omdat De Hartmann prachtige muziek heeft geschreven waarbij hij zich laat leiden door de Romantiek, Impressionisme, bitonaliteit, jazz, oosterse en etnische muziek. De Hartmann heeft gestudeerd bij Anton Arensky en Sergei Taneieff. Daarna werkt hij twaalf jaar samen met de spiritueel geïnspireerde componist George Gurdjieff en met Pablo Casals. Pianist Elan Sicroff (gespecialiseerd in de muziek van Gurdjieff en De Hartmann) ijvert met producer Gert-Jan Blom voor de promotie van de muziek van Thomas de Hartmann. Samen met Nederlandse musici heeft Sicroff bijna zeven uur muziek opgenomen. Het beluisteren van deze verrassend mooie muziek is zondermeer waard.

#BOEKEN

yd2
Bruce Springsteen - Born To Run; De Autobiografie 25,- 
Springsteen is zeker niet de eerste rocker die daadwerkelijk zelf zijn autobiografie schrijft in plaats van dat aan ghostwriters over te laten. Maar waar Bob Dylan op onnavolgbare wijze enkele episodes verzamelde in Chronicles I (we wachten met smart op het verolg) en Neil Young vooral over auto’s en het milieu schrijft, biedt Springsteen in ruim 500 pagina’s een coherent en chronologisch verhaal. Met veel uitweidingen, dat wel, want Springsteen lezen is net als een van zijn concerten bijwonen: de man heeft geen haast en alle tijd. Uiteraard komt zijn jeugd uitvoerig aan bod, evenals zijn problematische relatie met zijn vader – onderwerp van meerdere nummers. Springsteen spaart zichzelf niet, schrijft niet alleen openharig over vele vriendinnen, maar ook over zijn mislukte eerste huwelijk en zijn gevecht tegen depressie. (lees verder)
yd2
Christophe Vekeman - Johnny Paycheck 18,99
Vekeman noemt zijn boek over Johnny Paycheck een biografie zoals u er nog nooit één hebt gelezen over een man van wie u nog nooit hebt gehoord. Dat is dan een lichte onderschatting van de ware countryliefhebber, want met klassiekers als Take This Job And Shove It en het door Tammy Wynette gecoverde Appartment #9 was Paycheck een grootheid in de honky tonk hardcore en outlaw scene. Paycheck begon in de band van George Jones en daarmee is zijn toekomst bezegeld. Een ruig leven vol alcohol en drugs bezorgen hem zelfs celstraf en leidde uiteindelijk naar zijn dood in 2003. Dit leven leent zich uitstekend voor een biografie. Vekeman wilde oorspronkelijk een klassieke bio schrijven, maar het werd een uiterst persoonlijk boek, doordrenkt van uitzinnige wendingen en gedachtesprongen.
yd2
Willem Mengelberg 1920-1951 - Frits Zwart 39,95 
Willem Mengelberg (1871-1951) is de grootste dirigent die Nederland tot nu toe heeft gehad, en tegelijkertijd een van de meest omstreden dirigenten. Deze biografie beschrijft de periode na 1920: Mengelbergs succesvolle carrière in Amerika, de strijd om het beoogde operagebouw op het Amsterdamse Museumplein en Mengelbergs gevechten met de fiscus. In de jaren dertig is het centrale thema natuurlijk Mengelbergs politieke stellingname ten opzichte van de ontwikkelingen in Duitsland. De jaren 1940-1945 zijn de meest dramatische jaren uit Mengelbergs loopbaan. Hij maakt zich in Nederland gehaat met zijn pro-Duitse houding. Niettemin zet hij zich ook in voor de joden, in zijn orkest, maar ook daarbuiten. (lees verder)