[Mania] Nieuwsbrief Week 10
 
Email Header
yd2

Nieuwe Mania

Vrijdag ligt Mania 335 in de winkels! 
 
NO RISK DISC =  My Baby
 
GRAND CRU =  Vreemde Kostgangers
 
LUISTERTRIPS HIER
 
STAPELPLAATJES HIER
 
Lees hier de Mania online:
www.platomania.eu/mania-magazine

yd2

My Baby - Prehistoric Rhythm

De nieuwe no risk disc is het het nieuwe album Prehistoric Rhythm van My Baby. Volgende week vrijdag in de winkel.
Er verschijnt een limited versie op groen gekleurd vinyl. Reserveer nu een exemplaar, de oplage is beperkt! 

www.platomania.nl/my-baby

#POP

yd2
The Shins - Heartworms 16,99 / LP 22,99
Het is een tijd stil geweest rond de band van James Mercer, die in jaren nul furore maakte met melodieuze indierock. New Slang van debuutplaat Oh, Inverted World (2001) was een alternatief volkslied en ook Chutes Too Narrow (2004) en Wincing The Night Away (2007) zijn klassiekers in het genre. Daarna ging Mercer in zee met Brian ‘Danger Mouse’ Burton, met wie hij als Broken Bells twee platen met electropop maakte, al leverden The Shins vijf jaar geleden nog het fraaie Port Of Morrow af. Misschien kwam het door Broken Bells, misschien wilde Mercer het gewoon anders. Feit is dat Heartworms veel meer op elektronica (toetsen, drumcomputers) leunt dan we van The Shins gewend zijn. (lees verder)
yd2
Stef Kamil Carlens -
Stuck In The Status Quo 17,99
/ LP 22,99 vanaf 7-4)

Stef Kamil Carlens: bekend van Deus en Zita Swoon
Opener The Journey Will Be Long heeft een interessante begeleiding met mooie strijkers. Dit gecombineerd met het altijd prachtige stemgeluid van Stef Kamil Carlens pakt je meteen in. Het is een uitstekend beginpunt voor een album dat een coherent geheel is en bij vlagen mooie countrytrekjes vertoont in de samenzang en de gitaarsolo's. Hoogtepunten zijn het onheilspellende I’m Going Away, het laidback aanvoelende Dream Blues, het zwevende The Longing Stays Inside en vooral het pakkende After I’m Gone. (lees verder)
yd2
Valerie June - The Order Of Time 15,99 / LP 24,99
Nadat ze eerder in eigen beheer al drie albums had uitgebracht, brak Valerie June in 2013 door met het door Dan Auerbach (The Black Keys) gecoproduceerde Pushin’ Against A Stone. De singer/-songwriter uit Tennessee met de Medusa-achtige haardos combineert blues, gospel en folk in een stijl die ze volgens Wikipedia zelf ‘organic moonshine roots music’ heeft gedoopt. Haar veelal dromerige liedjes worden ondersteund door virtuoze gitaar-, banjo en ukelelemuziek, maar het is vooral haar markante stemgeluid waaraan Valerie June uit duizenden herkenbaar is. (lees verder)
yd2
Laura Marling -
Semper Femina 16,99
/ 2LP Limited+Live LP 32,99

Dat Laura Marling zowel ouder en wijzer klinkt dan haar nog jonge leeftijd (27) doet vermoeden, is ook op haar zesde album Semper Femina zo klaar als een klontje. De titel van het album verwijst naar een gedeelte uit een vers van Virgilius, die losjes te vertalen is naar ‘altijd een vrouw’. Dat het album over vrouwelijkheid gaat, is dan ook geen grote verrassing. Op intieme en breekbare wijze bezingt de frêle blondine de vrouw in al haar vormen. Marlings Britse tongval en haar scherpe teksten maken dit album tot een parel met sterke tegenstellingen. Van de jazzy openingstrack Soothing tot het delicate Nouel: alle nummers zijn even prachtig. (lees verder)
yd2

Laura Marling Limited Vinyl

De Deluxe 2LP komt inclusief een exclusieve live bonus disc, opgenomen in Martyrs’ in Chicago. Twee 140 grams vinyl plakken met speciaal artwork en download card.

Bestel/Reserveer 'm HIER

Laura Marling overzicht
yd2
Elementary Penguins -
Charge Of The Light Brigade 15,99
/ LP 19,99

Het tweede album van de Engels/Nederlandse band kent zijn oorsprong nog steeds in de powerpop van Big Star, de eerste albums van Tom Petty en natuurlijk in de slimme arrangementen van The Beatles, uit wiens I Am The Walrus dan ook hun naam komt. Tegelijkertijd hebben ze hun sound wel een flink stuk verbreed ten opzichte van hun debuut. De basisopstelling van bas, drum en gitaar beperkt hen bepaald niet in het neerzetten van een vol geluid, voorzien van lekker stevig gitaarwerk en het prettige stemgeluid van bassist/zanger Dale Wathey.
(lees verder)
yd2

Elementary Penguins Live in Concerto

Zaterdag 11 maart Elementary Penguins instore & albumpresentatie op het podium van Concerto!
Aanvang 16:00 - Toegang is gratis


Facebook event 
yd2
Fink -
Fink Sunday Night Blues Club Vol 1 18,99
/ 2LP 26,99

Finks Sunday Night Blues Club Tour is een unieke en exclusieve reeks optredens van Fin Greenall, beter bekend als Fink. De in Bristol geboren Brit – die op 23-jarige leeftijd een techno-album uitbracht – begon zijn carrière als (dance)producer, maar maakte met name furore als soulvolle singer-songwriter en heeft inmiddels zeven luisterrijke albums op zijn naam staan. Met zijn Sunday Night Blues Club laat de veelzijdige artiest zien dat ook de blues door zijn aderen stroomt. Al behelst de plaat niet louter dat genre, zo laat opener Cold Feet meteen blijken.  (lees verder)
yd2
Paul Weller - Jawbone 18,99 / LP 29,99
Paul Weller mag dan dik veertig jaar in het vak zitten, een soundtrack ontbrak tot nu toe aan zijn carrière. Jawbone is een film over een voormalige bokskampioen Jimmy McCabe, die zijn leven niet meer op orde krijgt. Wanhopig gaat hij op zoek naar zijn verleden en probeert weer op te staan met behulp van familie en zijn oude sportschool. Weller schreef zeven nummers geïnspireerd op het leven van McCabe. Naast typische soundtrack geluidscollages zijn er gelukkig ook een paar echte Weller songs, het fraaie akoestische Ballad Of Jimmy McCabe had bijvoorbeeld zo op Wildwood kunnen staan. (lees verder)
yd2
Hurray For The Riff Raff  -
The Navigator 16,99
/ 2LP 26,99

Als Amerikaanse met Puerto Ricaanse wortels liet Hurray For The Riff Raffs frontvrouwe Alynda Segarra als voorvechter van gelijkheid haar mening al regelmatig spreken. The Navigator is een thema-album geworden en bijna filmisch van opzet over het zoeken naar identiteit en een echt thuis. Actueel, maar vooral pijnlijk tijdloos. Muzikaal horen we flarden uit diverse windstreken van doowop en folk tot latin, maar de avontuurlijke plaat boeit door ijzersterke liedjes en een mooi afgemeten productie als geheel eindeloos. 
yd2 yd2 yd2
yd2

Live in de winkels

Vr 10 mrt 17.00 Rivers - Concerto
Za 11 mrt 16.00 Elementary Penguins - Concerto
Zo 12 mrt 15.00 Toondist label - Concerto
Vr 17 mrt 17.00 Boekpresentatie Ado Boodboom - Concerto
Za 18 mrt 16.00 Anna Rune - Concerto
Zo 19 mrt 16.00 Lucas Hamming - Concerto

meer info Concerto optredens:bit.ly/optredens_feb_mrt
yd2

Concerto Radio

Concerto Radio, aflevering 168 (3 maart 2017)

Radioshow PinguinRadio.com, met hierin de fijnste nieuwe must-haves uit de Amsterdamse muziekwinkel Concerto op LP en CD. Ditmaal releases van Ron Gallo, The Black Marble Selection, Lookapony, Hanni El Khatib, King Gizzard & The Lizard Wizard, Alice Jemima, All Them Witches, Entrance, John Hoyles, The Brian Jonestown Massacre, Ibibio Sound Machine, Stoned Jesus, Spidergawd, plus een exclusieve instore van Dandelion.

LUISTER HIER:  www.concerto.nl/concerto-radio

#VINYL

Full Image

Nieuwe vinyl-aanbiedingen

Vijf nieuwe Mania aanbiedingen voor deze maand!
​Naast de titels hieronder ook Songs Of Leonard en Earl Sweatshirt - Doris
www.platomania.nl/vinyl-aanbiedingen
yd2

Leonard Cohen

You Want It Darker
LP: 14,99 OP = OP
yd2

Mark Ronson

Uptown Special
LP: 14,99 OP = OP


yd2

Miles Davis

Kind of Blue
LP: 14,99 OP = OP

#REISSUES

yd2
Frank Zappa - Eat That Question 14,99
Regie: Thorsten Schütte
Frank Zappa was in de eerste plaats een Amerikaans componist, die ook deel uitmaakte van of de leiding had over verschillende rockgroepen, zoals The Mothers Of Invention. Daarnaast was hij een gerespecteerd musicus. Zappa mengde op geheel eigen wijze rockmuziek met psychedelica, jazz, experimentele muziek en eigentijdse klassieke muziek gecombineerd met een grote dosis zelfspot, humor en performance-art. Deze documentaire maakt gebruik van interviews en concertmateriaal om zowel fans als nieuwkomers een diepgaande blik te gunnen op een kunstenaar wiens werk complex was, maar wiens houding open.


yd2
Elliott Smith - Either/Or Deluxe 2CD 19,99 / 2LP 29,99 (vanaf 19-5)
Het is alweer 20 jaar geleden dat het waarschijnlijk meest bekende album van deze Amerikaanse engel uitkwam. Afgeleid van het gelijknamige boek door de Deense filosoof Kierkegaard, kwam Elliott’s 3e studio-album Either/Or in 1997 via Kill Rock Stars records uit. Kierkegaard raakt in Either/Or thema’s aan als ontwikkeling, rijping en het bewustzijn. Luisterend naar de tracks van Elliott kan wellicht voorzichtig gedacht worden dat er meer te herleiden is naar Kierkegaard dan de titel van het boek alleen. Het 20 jarig bestaan van dit zielswerk wordt geëerd door deze expanded edition die door UMC is uitgebracht. Voorzichtig werden 12 tracks van Smith in de handen gelegd van Larry Crane. 
(lees verder)

#DANCE

yd2
Dollkraut - Holy Ghost People 15,99 / LP 29,99
Hypnotiserend psychedelisch soundtrack album.
Achter de naam Dollkraut vinden we de geboren Hengeloër Pascal Pinkert. Inmiddels woonachtig in Amsterdam is hij eigenlijk DJ, maar het werken met een band vindt hij zo leuk, dat dat nu zijn voornaamste bezigheid is geworden. Er verschenen al wat EPtjes en ook een volledig album. Pinkert werkt al vele jaren aan zijn projecten. Hij stond al op vele podia en viel op door zijn bescheidenheid. Dat wil hij ook uitstralen. Hij zegt zelf een hekel te hebben aan mensen die haantje de voorste willen zijn. (lees verder)
yd2
Nathan Fake - Providence 16,99 / 2LP 26,99
Providence vangt dwingend aan met intens krioelende synths. Nathan Fake weet ritmische elementen krachtig te accentueren met melodieuze patronen die zigzaggend door een Boards of Canada-achtige waas dwalen. De soms onheilspellende klank geeft het album iets mystieks. Bombastische tonen voorzien Providence bij vlagen van een monumentaal karakter. Het zijn slechts een paar van de vele troeven die Nathan Fake in handen heeft. Providence is een sensationele luisterervaring. 
yd2
Shobaleader One - Elektrac 2CD 17,99 / 2LP 26,99
Tom Jenkinson kennen we vooral van zijn alter ego Squarepusher. Shobaleader One is zijn band en wordt verder gevormd door een groepje mysterieuze musici: Strobe Nazard op keyboards, Arg Nution op gitaar en Company Lazer op drums. Ze lieten in 2010 voor het eerst van zich horen met het album d'Demonstrator, een plaat die echter maar weinig deed. Voor het nieuwe album greep het viertal terug naar elf Squarepusher classics en maakten daar een nieuw arrangement voor. Uitstekend geschikt gemaakt voor het podium en dat gaat deze band dan ook de komende periode veelvuldig doen.

#ROOTS

yd2
Rhiannon Giddens - Freedom Highway 18,99 / LP 24,99
Dit is Rhiannons tweede soloplaat sinds haar vertrek uit de Carolina Chocolate Drops. Haar eerste plaat, Tomorrow Is My Turn, was een groot succes en wat ons betreft gaat dit album dat succes nog overtreffen. Ditmaal geen covers maar meest eigen nummers, waarin Rhiannon een stem geeft aan hen die het zwijgen werd opgelegd. Ronduit ijzingwekkend is Julie, een dialoog tussen een slaaf en haar eigenares: de liefde die de blanke meesteres voor haar meid uitspreekt is bezoedeld doordat ze Julie’s kinderen aan een andere familie heeft verkocht.
(lees verder)
yd2

Rhiannon Giddens live in Concerto

Zaterdag 25 maart een optreden van Rhiannon Giddens op het podium van Concerto! Deze Amerikaanse roots-artieste zat voorheen in de Carolina Chocolate Drops en heeft net haar tweede solo-plaat uitgebracht.

Aanvang instore 14:00 , Toegang gratis 

#WERELD

yd2
Dayme Arocena - Cubafonia 16,99 / LP 29,99
Een bonte mix van stijlen, talen en ritmes
Een Cubaanse zangeres waarbij de Cubaanse ritmes door de aderen stromen. Opgegroeid in een huishouden waar ze sinds haar vroegste jeugd muziek en de typische lokale ritmes hoorde, is Daymé Arocena de ideale ambassadeur. Gezegend met een ongelofelijk sterke stem, liet ze zich inspireren door het verleden, maar houdt ze ook de toekomst goed in het vizier. Haar mentor is Gilles Peterson, labelbaas en dj en promoter, en samen met hem nam ze deel aan het Havana Cultura project, waar hedendaags talent een podium krijgt. In 2015 debuteert ze zelf en na een ep met covers is er nu dit tweede album.  (lees verder)

#JAZZ

yd2
Bert Vuijsje & Ado Broodboom -
​Ado Broodboom Tromper Boek+CD 29,95

Trompet is het boek waarin Ado Broodboom, inmiddels de negentig gepasseerd, samen met journalist en jazzkenner Bert Vuijsje over z'n muzikanten leven vertelt. Ado Broodboom was dé Nederlandse jazz trompettist in de jaren vijftig en zestig, stersolist van de Ramblers en mede oprichter van de Boy's Big Band. Hij toerde door Europa en daarbuiten tot Carnegie Hall in New York en maakte platen met jazz grootheden Herbie Mann en Lucky Thompson. Naast de mooie verhalen, stuk Nederlandse jazz geschiedenis, sterke anekdotes uit de jazz wereld is het boek ook geïllustreerd met foto's en knipsels. (lees verder)
Full Image

Ado Broodboom Presentatie In Concerto met Bert Vuisje

Vrijdag 17 maart wordt het boek 'Ado Broodboom Trompet' geschreven door Ado Broodboom en Bert Vuijsje gepresenteerd op het podium van Concerto! 
Aanvang presentatie 17:00 uur - Toegang is gratis 

Afgewisseld door korte stukjes muziek van de cd zal Bert Vuisje met Ado Broodboom praten over het boek (en zijn leven). Daarna kunnen er vragen gesteld worden en is er mogelijk tot signeren. 
yd2
Morten Schantz  - Godspeed 16,99 / LP 24,99
Morton Olson is een begenadigd, veelzijdig toetsenman uit Denemarken. Met behulp van een vrachtwagen vol keyboards, slagwerker Anton Eger (géén drummer) en saxofonist Marius Neset gaat hij loos op zijn nieuwe album Godspeed. Eger lijkt op een kruising tussen Rob Verdurmen (Willem Breuker Kollektief) en Bill Bruford (Yes, King Crimson). Neset laat op de verschillende saxen die hij bespeelt een fraai Wayne Shorter-achtig geluid horen. De muziek op Godspeed grijpt terug op de gouden tijden van Weather Report en Return To Forever, maar klinkt door de gekozen bezetting transparanter en moderner dan de muziek van voornoemde jazzrockgroepen. (lees verder)

#KLASSIEK

yd2
Shostakovich/Gubaidulina – Violin Concerto & In tempus praesens Simone Lamsma (viool), The Netherlands Radio Philharmonic Orchestra 22,99
Vanaf de jaren dertig geldt in de Sovjet Unie regels waaraan een muziekwerk dient te voldoen. Dmitri Shostakovich kwam in 1936 fors met deze regels in aanvaring. Met het overlijden van Stalin in 1953 kwam een einde aan deze angstige periode. Het vioolconcert is één van de weinig grote werken uit deze periode. Sofia Gubaidulina krijgt in 1959 van Shostakovich de hoogste waardering voor haar eindexamen. Hij moedigt haar aan om origineel te blijven. Dezeat opmerking inspireert Gubaidulina om originele werken te schrijven. (lees verder)
yd2
For Seasons
Daniel Hope (viool), Zürcher Kammerorchester, Kaiser Quartett 18,99

In navolging van Max Richter stelt Daniel Hope zijn eigen jaargetijdenalbum samen. Met het Zürcher Kammerorchester speelt Hope de twaalf delen van Vivaldi’s vier jaargetijden op moderne instrument. Vervolgens voert hij voor elke maand een karakteristiek werk van hedendaagse en oude componisten uit. Een uniek album waarbij werken van Nils Frahm en Aphex Twin samenkomen met werken van Vivaldi, Rameau, Schumann en Tschaikovsky. Het resultaat is een prachtig album met veelzijdige muziek die bij de verschillende seizoenen uitstekend past.
yd2
Pergolesi – Stabat Mater
Lucy Crowe (sopraan), Tim Mead (counter-tenor), La Nuova Musica, David Bates 19,99

Twee eeuwen geleden (1714) schreef Bach zijn eerste cantate voor alt. Het bijzondere van Widerstehe doch der Sünde (BW 54) is dat dit korte werk in de vastentijd werd uitgevoerd. In 1726 schreef Bach Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust (BW 170) waarbij alleen een rol voor de alt is weggelegd. Tim Mead leent zijn prachtige stem voor beide werken. Samen met Lucy Crowe vormt Mead een ideaal duo om het Stabat Mater van Pergolesi te vertolken. Bach was zo onder de indruk van het Stabat Mater dat hij op de melodie van het werk van collega Pergolesi één koorwerk schreef. Dit album geeft een mooi beeld van de achttiende eeuwse zangcultuur in Duitsland en Italië.

#BOEKEN

yd2
Ruud Guley / Gerrit Knaap – Het Grote VOC Boek 29,95
De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) refereert aan een tijd van ontdekking. Handelsgeest, technologische ontwikkelingen op het gebied van navigatie en cartografie, welvaart – het zijn kwaliteiten die hoog gewaardeerd worden. De compagnie oefent nog steeds een grote aantrekkingskracht uit. Velen van onze voorouders voeren op de schepen van de VOC en bevolkten de vestigingen en factorijen in Azië. Maar de VOC heeft ook een donkere kant: van onderdrukking, uitbuiting en doodslag. Die kant mag niet vergeten worden.
yd2
Yuval Noah Harari – Homo Deus 24,99
Op onnavolgbare wijze beschrijft Yuval Noah Harari in zijn bestseller Sapiens 70.000 jaar menselijke evolutie, maar met Homo Deus richt hij zich op de toekomst. Met zijn kenmerkende vermenging van wetenschap, geschiedenis en filosofie onderzoekt Harari de dromen en nachtmerries van de eenentwintigste eeuw – van onsterfelijkheid tot kunstmatig leven. Hij stelt fundamentele vragen: Waar gaan we naartoe? Hoe beschermen we onze kwetsbare wereld tegen onze eigen verwoestende krachten? En als we in staat zijn door technologische vooruitgang ons lichaam en onze geest te verbeteren, wat gebeurt er dan met de mensen die zich niet laten upgraden? Wat voor sociale gevolgen zal deze tweedeling hebben? Volgens Harari is het essentieel om meer te begrijpen van de technologische revoluties om ons heen, anders hebben we geen invloed op de koers van onze toekomst. Dit is de volgende stap in onze evolutie. Dit is Homo Deus. Met een voorwoord van Bas Heijne.
yd2
Tommy Wieringa – De Dood van Murat Idrissi 17,50
De veerboot van Tanger naar Algeciras, een felle wind jaagt door de Straat van Gibraltar. In het ruim van het schip, verscholen in de kofferbak van een auto, sterft een jongeman.
Met de dode verstekeling in hun auto rijden twee jonge Marokkaans-Nederlandse vrouwen even later Spanje binnen. Groot en leeg strekt het land zich voor ze uit. Aan weerszijden van het asfalt de woestijn. Wat begon als lichtzinnig avontuur, is hun noodlot geworden. In 2004 bezocht Tommy Wieringa een rechtszaak waar hij het feitenrelaas optekenende dat de basis vormt voor De dood van Murat Idrissi. Langs de Spaanse snelwegen naar het noorden worden jaarlijks honderden anonieme doden gevonden die de overtocht niet overleefden. De dood van Murat Idrissi beschrijft het lot van een van hen, maar ook dat van twee migrantendochters, die zich zowel in het land van hun ouders als in Nederland vreemdeling wanen. Na Dit zijn de namen vertelt Wieringa opnieuw een migratiegeschiedenis; een verhaal van verlangen en opportunisme, overmoed en dood.
Volg ons ook via Facebook en Twitter