Nieuwsbrief GLOEI maart 2015
 
Email Header

Nieuwsbrief GLOEI coöperatie UA d.d. 12 maart 2015

Postbus 7101, 5980 AC Panningen  •  info@gloeipeelenmaas.nl  •  Henriette Stroucken 06 3023 0029

Afvalloze regio

GLOEI is één van de vijf regio’s in het land die werken aan het project 'Afvalloze regio', onderdeel van het landelijke programma DuurzaamDoor (zie hieronder).  Zo’n twintig GLOEI-leden zijn sinds eind vorig jaar bezig met enkele concrete projecten. Een ervan beoogt waardecreatie / hergebruik van harde kunststoffen (oude tuinstoelen, speelgoed), een ander zet in op het medicinaal gebruik van plantenafval (van o.m. taxushagen) voor kanker-bestrijding. Een derde werkgroep bekijkt of afgedankte gebruiksvoorwerpen die nu vaak nog worden verbrand (o.m. lampen, servies, kleine elektronica e.d.) beter kan worden uitgesorteerd. Oude elektronische apparaten bijvoorbeeld bevatten vaak nog waardevolle onderdelen. Ook werkt een groep aan het inzamelen van sap-pakken om die te laten recyclen bij Van Houtum Papier in Swalmen. 
Info: Pieter Reus (06 12768415) pieter@onsburo.eu
yd2

GLOEI maakt film voor DuurzaamDoor

Wat is GLOEI, welke hobbels zijn wij zoal tegengekomen, en welke oplossingen blijken wel en niet te werken? Om andere burgerinitiatieven op het gebied van duurzaamheid te helpen, heeft GLOEI een film laten maken die antwoord geeft op deze en andere vragen. Hij is gemaakt met steun van het landelijke overheidsprogramma DuurzaamDoor, dat als doel heeft om de ontwikkeling naar een groene, duurzame economie te versnellen.
De film – een combinatie van animatie en interviewfragmenten – is een coproductie van de GLOEI-leden Sander Selen, Jelle Brummans en Frank Wijnen.
yd2
yd2

Jaarvergadering

Zo’n 125 GLOEI-leden en introducés waren op
6 maart aanwezig bij de jaarvergadering van GLOEI, gehouden in het SIF. Vrijwel unaniem werd bij stemming goedkeuring gegeven aan een aantal voorstellen over aanpassing van de GLOEI-organisatie en het lidmaatschap.
De DuurzaamDoor-film (zie hierboven) beleefde er zijn première.

Tien werkgroepen aan het woord

Alle werkgroepen hielden ook een korte ‘pitch’. Zo werden de aanwezigen bijgepraat over de GLOEI InfoBus, energiecoöperatie PeelEnergie, de samenwerking van zonnepanelenleggers in Peel Solar en over de werkgroep Mens. Ook de woordvoerders van SIF, de werkgroep Onderwijs en Techniek, de Afvalloze Regio en de IJsverwarming (warmtecoöperatie) kregen het woord.
De initiatiefnemers van het Gloeiloket zeiden dit jaar nog 200 huizen in Peel en Maas twee energielabels te willen opschalen. Dat moet gebeuren in een ‘one stop- model’: een totaal-energiebesparingspakket, aangeboden door nauw samenwerkende lokale ondernemers.

Henk Hogeweg


Gastspreker Henk Hogeweg, organisatieactivist bij De Limes, sprak op de jaarvergadering over nieuwe manieren van organiseren waarbij niet de organisatie maar de mens centraal staat. Hogeweg, die zichzelf ook graag ‘anarchist’ noemt, wil af van verstikkende structuren en managementlagen en pleit voor meer ruimte en vertrouwen geven aan de mensen die het echte werk doen.

Nieuwe huurder in SIF

SIF heeft weer een nieuwe huurder binnengehaald. Het gaat om Asdek bv, dat trainingen verzorgt op het gebied van asbestherkenning  en -verwijdering. Verder lopen er gesprekken met andere kandidaat-huurders. Eerder werd al bekend dat de lokale energiemaatschappij PeelEnergie zich in SIF vestigt. SIF is momenteel in afwachting van een besluit van de Provincie over financiële steun voor renovatie van het dak.
Meer info: Paul Pouls 06-51142502.
Full Image
yd2

GLOEI bezoekt coöperatie Mondragón

Een delegatie uit Peel en Maas, onder wie GLOEI-voorzitter Peter Coenen en Frank Wijnen, is op dit moment op bezoek bij de vermaarde Baskische coöperatie Mondragón. Het initiatief is een vervolg op het bezoek van Mondragón-directeur Mikel Lezamiz aan GLOEI, afgelopen jaar.
De deelnemers, onder wie ook wethouder Paul Sanders en John Niemeijer van de Rabobank, hopen nieuwe kennis op te doen over fondsenwerving en werkwijze van coöperaties.

Vijfde windmolen langs afwateringskanaal

Burgercoöperatie Zuidenwind gaat in Neer een nieuwe windmolen bouwen. Het wordt  de eerste Limburgse windmolen in eigendom van burgers. Zuidenwind is een groep Limburgers die zelf energie willen opwekken en de handen ineen slaan voor meer duurzame energie in Limburg. De nieuwe windmolen, die 1200 huishoudens van stroom kan voorzien, wordt de vijfde in het windpark in Neer.
De bouw start in mei. Ook participeren in Limburgse windenergie? Kijk op de website.

yd2
yd2

Meebouwen aan Giel Peetershof

De gemeente zoekt partners binnen GLOEI die samen met de gemeente een duurzame invulling willen geven aan de wijk Giel Peetershof, die in Egchel is gepland. In het Giel Peetershof komt geen aardgas. Op de GLOEI-netwerkbijeenkomst van 8 april volgt meer informatie.
Meer info: Frank Wijnen (06-15961908, frank.wijnen@peelenmaas.nl).

Abonneren op de Nieuwsbrief

Leden van GLOEI krijgen deze Nieuwsbrief automatisch per mail toegestuurd. Andere geïnteresseerden kunnen zich abonneren. Opgave kan door op onderstaande link te klikken.