[Mania] Nieuwsbrief Week 21
 
Email Header
yd2

Pink Floyd opnieuw op vinyl

3 juni komen de eerste vier albums van opnieuw uit op LP
Allen 180 gram vinyl en remastered. Later dit jaar volgt de rest van de catalogus! 

The Piper at the Gates of Dawn (1967)
A Saucerful of Secrets (1968)
More (1969)
Ummagumma (1969)

BESTEL/RESERVEER HIER
yd2

Vijf sterren en lovende recensie voor Sandy Denny in de Volkskrant 

Een nieuwe verzamelaar op twee cd's met akoestische opnamen​ van Sandy Denny krijgt een zeer lovende recensie in de Volkskrant. Volgens Gijsbert Kamer heeft Sandy Denny "misschien wel de mooiste stem uit de popgeschiedenis" ..

"Alle akoestische opnamen van Denny zijn verzameld en bij elkaar gezet. Ook demo's en live-opnamen. Wat blijkt: ineens is er die vijfsterrenuitgave waarop Sandy Denny al die jaren, al dan niet postuum, recht had."

#POP

yd2
Daniel Romano - Mosey 15,99 / 2LP 29,99 
Hoewel bekend geworden met een zwaar country-imago, is Canadees Daniel Romano vooral bezig om te laten horen dat hij van vele muzikale markten thuis is. Mosey begint dan ook met vrolijke mariachi-blazers in de single Valerie Leon, waarin hij zijn countryroots zeker niet verloochent, maar vooral van meerwaarde voorziet. Zijn lichte, heldere stem brengt altijd een positieve klank met zich mee, en de up-tempo songs versterken die zonnige insteek. Tekstueel ligt er wel degelijk de nodige hartzeer en diepgang onder bewijst I’m Alone Now, wel weer voorzien van een mooie jingle jangle Byrds-achtige gitaarpartij. (lees verder)
yd2
James Blake - The Colour In Anything 17,99 /
2LP (vanaf 5-8) 29,99 

James Blake bracht zijn album The Colour In Anything op het juiste moment uit. Middenin een regenachtige week. Donkere wolken, neerslag, koel. Neergedaald tezamen met bakken vol fris water. Vanuit het niets gedropt, net als Beyoncé even ervoor. Opener Radio Silence zet op wonderschone wijze de toon voor het mistroostigste album van Blake tot nog toe. Zijn schitterende stemgeluid geeft met klinische precisie zijn extravagante verdriet weer. Veel van zijn liedjes zijn rond een herhaald mantra gebouwd. Vol pijn. Verlangen. (lees verder)
yd2
Beth Orton - Kidsticks 18,99 /
LP Limited Roood vinyl 22,99 / LP 22,99

Twintig jaar geleden maakte Beth Orton diepe indruk met haar debuutalbum Trailer Park. Haar stem was toen al bekend van albums van William Orbit en de Chemical Brothers, maar haar eigenzinnige mix van folk en dance was destijds nieuw en verfrissend. Waar die specifieke crossover in de jaren daarna steeds gangbaarder werd, keerde Beth Orton zich in de loop van haar carrière steeds meer af van de elektronica, culminerend in het vrijwel geheel akoestische Sugaring Seasons uit 2012. Het komt dan ook wel een beetje als een verrassing dat Orton voor haar zesde album opeens de hulp inriep van producer Andrew Hung van het elektroduo Fuck Bottoms.  (lees verder)
yd2
Tony Joe White - Rain Crow 15,99 / LP 29,99 
Direct vanaf het openingsnummer wordt duidelijk dat Tony Joe White het nog steeds kan: de man die eind jaren zestig het genre swamprock creëerde, dompelt ons weer volledig onder in de dampende bluesy muziek van het diepe Zuiden van Amerika, in het bijzonder zijn thuisstaat Louisiana. Mysterieuze verhalen, die White met zijn onnavolgbare diepe grommende stem ten gehore brengt en die hij ondersteunt met een zompige groove, die als basis dient voor de psychedelische flarden van elektrisch gitaargeluid waarmee hij de coupletten aan elkaar rijgt.  (lees verder)
yd2
Catfish & The Bottlemen - The Ride 18,99 / LP 24,99 
Ondanks hun prima ontvangen debuut The Balcony uit 2014 hebben Catfish And The Bottlemen niets aan hun strategie veranderd, overal en vooral veel live spelen. Hoewel veel strakker dan op dat debuut al bijna niet kon, valt op The Ride vooral op hoe deze band op elkaar ingespeeld is, dit ondanks het feit dat medeoprichter en lead gitarist Billy Bibby vertrok om aan zijn eigen bandje The Wry Smiles te gaan werken. De band heeft zich dan ook snel een eigen en volwassen geluid eigen gemaakt, waarbij ze zelfs in Glasgow en Heathrow teruggrijpen naar een bijna akoestische sound. (lees verder)
yd2
Beak> - Couple In A Hole OST 15,99 / LP 22,99 
MET PORTISHEAD'S GEOFF BARROW

Beak> is een trio geformeerd rond Portishead-producer en multi-instrumentalist Geoff Barrow. Samen met bassist Billy Fuller en toetsenist Matt Williams (bekend van  Fuzz Against Junk en Team Brick – Fuller speelde overigens ook met Robert Plant) heeft Barrow al twee volwaardige albums uitgebracht die helaas vrij onopgemerkt bleven. Het trio koppelt krautrock met dubreggae en haalt het daarna door de harmonische en melodische molen onder invloed van The Beach Boys. Het resultaat klinkt als een soundtrack en het is dan ook niet vreemd dat Beak> voor de soundtrack van het nieuwe Britse drama Couple In A Hole werd benaderd.  (lees verder)
yd2 yd2 yd2
yd2

CONCERTO RADIO 

Concerto Radio, aflevering 127 (20 mei).

Radioshow PinguinRadio.com, met hierin de fijnste nieuwe must-haves uit de Amsterdamse muziekwinkel Concerto op LP en CD. Ditmaal releases van oa: Daniel Romano, The White Stripes, Oscar, Whyte Horses, The Duke Spirit, Natural Child, Levitation Room, Young Gun Silver Fox, Robert Ellis, Yak, Mark Pritchard, Filter, plus een exclusieve instore van Giant Tiger Hooch.

LUISTER HIER:  www.concerto.nl/concerto-radio
yd2

INSTORES

do 26 mei 17:30 Jungle by Night - Concerto 
za 28 mei 17:15 Marle Thomson - Plato Groningen
wo 1 juni 16.00 Marsicans - Concerto
vr 3 juni 17:00 Jungle by Night - Plato De Hip Deventer 

za 11 juni 16.00 Jick Munroe - Concerto
zo 12 juni 16:00 Culture In Memoriam - Concerto#REISSUES

yd2
Johan Derksen Presents Blues Village 2CD 15,99 
Als je door Johan Derksens branie en grote snor heen kijkt, zie je een gepassioneerd muziekliefhebber. In 2010 was hij al de samensteller van de dubbelcd ‘Muziek voor Volwassenen, de Blueseditie’, een verzameling met vooral wat oudere blues (Dale Hawkin: Susie Q), maar ook wat modernere (Robert Cray: The Score). Naast zijn betrokkenheid bij de North Sea Jazzclub en bij het nu al succesvolle Holland International Blues Festival, verschijnt nu de dubbel-cd Johan Derksen presents Blues Village. Wederom een puike selectie van fraai bluesmateriaal, soms bekend en soms minder bekend; en dus wél zo interessant!   (lees verder)

#DANCE

yd2
Flume - Skin 18,99 / 2LP 29,99 
Het is niet voor niks dat grootheden als Raekwon en Beck hun medewerking verleenden aan Flume’s nieuwe album Skin. De jonge Australische producer bevestigt op deze langspeler andermaal zijn grote talent. De doordachte compositorische grepen waarmee hij dance, hiphop, rap, ambient en pop met elkaar verbindt verdienen lof. Moeiteloos switcht hij van een hitgevoelige greep naar een atmosferische passage. En van Vic Mensa naar Beck. Ondanks al het vernuft is Flume toegankelijk. Die pretentieloze aanpak maakt van Skin een bewonderenswaardig album.  (lees verder)

#VINYL

Full Image
yd2

KENDRICK LAMAR


Untitled Unmastered
LP: 24,99

nu op vinyl!
yd2

OPGEZWOLLE


Spuugdingen op de Mic
LP: 19,99

snel nieuwe voorraad
reserveer nu!
yd2

POSTCARDS FROM MARS

Growth
​LP: 22,99

MUSIC ON VINYL

De klassieker "Groeten uit Grollo" van Cuby verschijnt op limited goud vinyl. 500 stuks, op =op
De Modern Lovers LP uit 1976 is nu te krijgen op wit vinyl. Modern Lovers Live verschijnt 27/6


meer titels: www.platomania.eu/music-on-vinyl
yd2

CUBY & THE BLIZZARDS

Groeten uit Grollo
LIMITED GOUD VINYL
LP: 22,99
yd2

MODERN LOVERS


Modern Lovers
LIMITED WIT VINYL
LP: 19,99
yd2

MODERN LOVERS


Live
LP: 19,99

#ROOTS

yd2
Leyla McCalla - A Day For The Hunter 15,99 / LP 24,99
bekend van The Carolina Chocolate Drops
Het is mooi om te horen hoe celliste/singer-songwriter Leyla McCalla zich heeft ontwikkeld sinds haar debuut, Vari-Colored Songs. Op die plaat stelde Leyla, die oorspronkelijk uit Haïti komt maar zich nu in New Orleans heeft gevestigd, zich ten dienste van de gedichten van Langston Hughes, die ze op muziek had gezet. Op dit nieuwe album verfijnt ze haar visie op de vervlochten muzikale tradities waaruit ze op dat eerste album al putte, van Creoolse slavenliederen tot Haïtiaanse volksliedjes en stringband-jazz, terwijl ze tegelijkertijd de beperkingen van de klassieke technieken los begint te laten.  (lees verder)

#JAZZ

yd2
Ben Webster meets Piet Noordijk - Johnny Come Lately
Live in Groningen 1973 17,99

De tweede cd in de nieuwe serie Treasures of Dutch Jazz presenteert opnamen die de VPRO-radio maakte van het bijzondere concert dat Ben Webster op 2 februari 1973 in ‘De Koffer’ te Groningen gaf. Dat concert staat bij menig jazzliefhebber in het geheugen gegrift, omdat altsaxofonist Piet Noordijk zich die avond op nogal bruuske wijze bij het kwartet voegde om geheel spontaan een bruisende sessie te blazen waarin Ben Webster tot het uiterste uitgedaagd werd. Dit alles was live op de radio te horen en verschijnt nu voor het eerst op CD, met fijne liner notes door Webster’s biograaf Jeroen de Valk en foto’s die tijdens het concert gemaakt werden door de Groningse Ton Spelbrink.

NIEUWE UITGAVE NEDERLANDS JAZZ ARCHIEF
overzicht:
 www.platomania.eu/nederlands-jazz-archief
yd2
Robert E.A. Glasper -
​Everything's Beautiful; Miles Davis 16,99
/ LP 24,99

Lekker lui, loom-groovend, onderkoeld, maar zeer to the point. Zo klinken de 11 tracks op Everything Is Beautiful, de nieuwe cd van Robert Glasper, een Amerikaanse jazz/hiphop-muzikant die op zijn heel eigen wijze zijn respect betoont aan de muziek van Miles Davis. Met behulp een fors aantal formidabele grootheden uit de jazz/pop scene maakt hij zeer eigen her-interpretaties van nummers als Ghetto Walking (ft. Bilal), Maiysha (ft. Erykah Badu), Right On Brother (ft. Stevie Wonder) en  I’m Leaving You (ft. John Scofield). Dit laatste nummer is, zoals te verwachten als Scofield mee speelt, wat minder loom…  (lees verder)
yd2
New Cool Collective & Matt Bianco
- The Things You Love 16,99

Een cocktail in de hand, zwierige zomerkleding aan en de warmte van de zon op je huid. Dat gevoel geeft deze plaat je. New Cool Collective heeft ditmaal de handen ineengeslagen met de Londenaar Mark Reilly (oprichter van Matt Bianco). Een overheerlijk album is het resultaat. De plaat staat bol van teksten die de luisteraar aanmoedigen zichzelf te zijn (The Things You Love), goede moed te houden (Bring It On) en met gespreide vleugels door het leven te gaan (Breaking Out). Allemaal op heupwiegende muziek.  (lees verder)
De 10 inch EP van The Things You Love  (min 5 tracks) verscheen al eerder. 

#DVD

yd2
The Revenant 19,99 / Bluray 22,99 
Regie:  Alejandro González Iñárritu
Cast: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Tom Hardy, Paul Anderson, Forrest Goodluck

The Revenant is een episch avontuur over wilskracht, overleven en wraak. Diep in de Amerikaanse wildernis wordt jager Hugh Glass voor dood achtergelaten door John Fitzgerald, een vals lid van zijn groep. Voor Hugh begint dan de strijd van zijn leven. Tijdens zijn reis terug naar huis moet hij zowel de wilde natuur als stammen die onderling met elkaar strijden overleven. Is Hughs wil om wraak te nemen op Fitzgerald voldoende om de barre en gevaarlijke tocht te overleven? The Revenant is geïnspireerd op een waargebeurd verhaal. De film is geregisseerd en deels geschreven door de vermaarde filmmaker en Oscarwinnaar Alejandro González Iñárritu (Birdman, Babel). The Revenant is winnaar van meerdere awards, waaronder vijf BATA's en beste regie & beste acteur bij de Oscars.
yd2
Big Short 18,99 / Bluray 24,99
Regie: Adam McKay
Cast: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling en Brad Pitt.

Terwijl de financiële wereld aan het begin van het nieuwe millennium feestviert, voorspelt buiten Wall Street een handjevol slimme beleggers wat de grote banken, de media en overheid niet zien aankomen: de wereldeconomie staat op instorten. De handel in Amerikaanse hypotheken is namelijk zo kwetsbaar als een grote zeepbel die onherroepelijk uit elkaar zal spatten. De vraag is alleen wanneer. De excentrieke buitenstaanders bedenken ieder voor zich dat ze tegen de ogenschijnlijk stabiele huizenmarkt moeten bieden om te kunnen profiteren van de naderende kredietcrisis. Hun riskante investeringen brengen hen rechtstreeks naar de duistere kant van het moderne bankwezen.
yd2
Luther Seizoen 4 2DVD 18,99 / 2Bluray 18,99 
Regie: Idris Elba,Rose Leslie,Michael Smiley
Cast: Idris Elba, Rose Leslie, John Heffernan

Na de schokkende dood van zijn partner Ripley heeft politie-inspecteur John Luther ontslag genomen en is hij op een stil plekje gaan wonen. Hij heeft niet veel meer om voor te leven, vindt hij zelf. Dan ontdekt hij ook nog dat de enige voor wie hij nog wél iets voelt misschien dood is. Vanaf dat moment heeft hij nog maar één doel: de dader opsporen en wraak nemen. Intussen doen de inspecteurs Theo Bloom en Emma Lane onderzoek naar een reeks gruwelijke moorden. Er is een beestachtige killer actief die zijn slachtoffers verslindt en hun identiteit aanneemt, om vervolgens weer een nieuwe prooi uit te zoeken. Maar hoe verder de politie doordringt tot het hart van de zaak, hoe duisterder het allemaal wordt. Naarmate de seriemoordenaar in een steeds hoger tempo slachtoffers maakt, begint Luther te beseffen dat hij toch zal moeten ingrijpen.
yd2
James White 14,99 
Regie: Josh Mond
Cast: Christopher Abbott, Cynthia Nixon, Scott Mescudi, Ron Livingston, Mackenzie Leigh, Scott Cohen, David Call

New Yorker James White woont nog bij zijn moeder en heeft geen haast met het opstarten van een carrière. Hij dompelt zich volledig onder in het wilde nachtleven van de stad die nooit slaapt om zo het echte leven uit te kunnen blijven stellen. Zijn hedonistische levensstijl komt echter abrupt tot een einde als hij geconfronteerd wordt met het nieuws dat zijn moeder ernstig ziek is en James de zorg voor haar op zich moet nemen. Terwijl de druk toeneemt zet hij alle zeilen bij om gefocust te blijven en de verleidingen in zijn omgeving te negeren om niet volledig kopje onder te gaan…
yd2 yd2 yd2

#KLASSIEK

yd2
Prokofiev – Symphony No. 5
Royal Concertgebouw Orchestra, Mariss Jansons 20,99 

Sergej Prokofiev is één van de meest toonaangevende Russische componisten van de vorige eeuw, die meerdere genres zoals pianostukken, balletten, kamer-, filmmuziek én symfonieën uitstekend beheerst. Zevenentwintig jaar na zijn eerste symfonie (de Klassieke uit 1917) schrijft Prokofiev de vijfde symfonie, zijn één na bekendste symfonie. Deze ‘oorlogssymfonie’ heeft vijf typische eigenschappen: classicisme, modernisme, de ‘toccata-stijl’, melodieuze expressie en de hang naar karikatuur. (lees verder)
yd2
Erik Satie – Works for Piano 19,99 
Erik Satie – Als een nachtegaal met kiespijn Marcel Worms (piano) en K. Schippers 19,99  

Op 13 en 14 februari van dit jaar nam pianist Marcel Worms twee albums op met werken van Satie – die 150 jaar geleden werd geboren. Worms koos daarbij niet alleen voor de bekendere stukken als de Gnossienes, maar ook voor curiosa als Sports et divertissements en Sonatine bureaucratique. Deze zijn te vinden op het ene album, op het andere album vinden we deels dezelfde werken terug, maar dan met de spreekstem van schrijver K. Schippers toegevoegd, zoals Satie met deze werken voor ogen stond – in het voorwoord van Sports et divertissements schrijft Satie dat zijn prozagedichten rond de miniatuurjes gelezen moeten worden. (lees verder)
yd2
Brahms – Vier ernste Gesänge
Matthias Goerne (bariton) & Christoph Eschenbach (piano) 19,99
 

Pianist Christoph Eschenbach en bariton Matthias Goerne maakten veel indruk met het vele Schubert-opnames, maar zijn evenzeer een perfect duo voor Schumann en, zo blijkt op dit album, Brahms. Hierop een uitgelezen selectie uit de ruim tweehonderd liederen van Brahms, van de negen Lieder und Gesänge, opus 32 via onder andere het fraaie Der Tod, das ist die kühle Nacht en Meerfahrt  culminerend in een indringende vertolking van de Vier ernste Gesänge. (lees verder)

#BOEKEN

yd2
De KraakRepubliek – Bert Verhoeff 29,95 
'Kraakrepubliek' is behalve een documentaire terugblik op de hoogtijdagen van de kraakbeweging, begin jaren tachtig, ook een onderzoek naar de gevolgen ervan voor Amsterdam. Naast allerlei veranderingen c.q. verworvenheden op het gebied van volkshuisvesting, stadsinrichting en burgerparticipatie is het vooral op het vlak van kunst en cultuur waar de erfenis van de kraakbeweging het meest zichtbaar is. Leegstaande ruimtes niet slopen maar ontwikkelen tot (tijdelijke) woon- en werkplaatsen voor kunstenaars en creatieve ondernemers, het is, gecoördineerd door Bureau Broedplaatsen van de gemeente Amsterdam, staand beleid geworden. De vroegere tegenstanders werken eendrachtig samen en leveren zodoende een grote bijdrage aan de stad als creatief centrum. (lees verder)
yd2
Circus Amsterdam- Gerard Wessels 29,95 
Fotograaf Gerard Wessel woonde lang in het centrum van Amsterdam. Daar raakte hij gefascineerd door het gevarieerde Amsterdamse stadsleven: junks, de Wallen, toeristen, zwervers, opstandige jeugd en het extravagante nachtleven. Veel aspecten van samenleving, politiek, muziek, beeldende kunst en mode, waren zichtbaar in het straatbeeld. Wessel ving het dagelijks leven in de stad met zijn Rolleiflex Wide, terwijl zijn archief gestaag groeide gedurende de jaren 80 en 90 en tot in de 21ste eeuw. De mooiste foto’s vonden een plek in Circus Amsterdam.
yd2
Loos – Halina Reijn 17,50 
Sinds jaren schrijft Halina Reijn columns in diverse kranten en tijdschriften. Ze gaan over alles wat ze tegenkomt: haar bestaan als actrice, maar ook de meer persoonlijke aspecten van haar leven. Rauw, open en eerlijk - zoals ze vaak terughoorde - schrijft ze over verliefd zijn en verbroken relaties, over Botox en retraites, over angst en over twijfel. En over hoe het is om hartstocht of waanzin in al die vrouwenlevens te verbeelden op het toneel, en vervolgens alleen thuis te zitten en te verlangen naar het 'echte' leven. Moet daar niet eens haast mee worden gemaakt, nu de onverbiddelijke 40 steeds dichterbij komt? In de columns in Loos onderzoekt Halina waar ze nu staat. Is het tijd dat ze serieus werk gaat maken van het huisje-boompje-beestje dat ze ziet bij anderen om zich heen? Of kunnen andere vormen van relaties en vriendschappen ons ook als mens compleet maken? Loos is een eerlijk, maar ook ironisch en geestig autobiografisch portret van een vrouw in het hart van een bijzonder leven.