[Mania] Nieuwsbrief Week 27
 
Email Header
yd2

WINKEL OP HET NORTH SEA JAZZ FESTIVAL!!!

Dit weekend staan we weer met een winkel op het festival! Op de site hebben we een overzicht gemaakt met hoogtepunten uit het programma en de signeersessies

www.platomania.eu/north-sea-jazz-2016

#POP

yd2
Roisin Murphy - Take Her Up To Monto 17,99 / 2LP 26,99 
Róisín Murphy, the queen of disco, brengt haar nieuwe plaat Take Her Up To Monto uit! Dance, electro, disco, pop, ook deze plaat bevat weer een fijne combinatie van invloeden. De plaat is opgenomen in samenwerking met haar langdurige samenwerkingspartner Eddie Stevens. Net zoals met haar vorige album zal Murphy zelf de regie over haar video’s in handen nemen.
yd2
Avalanches - Wild Flower 15,99 / 2LP+CD 26,99 / 2LP+CD Deluxe met poster 34,99 
The Avalanches komen na 16 jaar terug met een nieuw album getiteld Wildflower dat verschijnt op XL Recordings/Beggars. The Avalanches waren dé verassing op het Primavera festival in Barcelona. Het tweede album van de groep is de langverwachte opvolger van het zeer geprezen debuut Since I Left You dat in het jaar 2000 verscheen op XL Recordings. De nummers Frontier Psychiatrist en het titelnummer Since I Left You van het debuutalbum waren de hits en tevens zeer populaire video’s en zijn inmiddels klassiekers. De eerste single van het album is Frankie Sinatra.
yd2
Car Seat Headrest - Teens Of Denial 15,99 / 2LP 26,99 
Eigenzinnig, bevlogen, overtuigend, energiek, creatief, integer, bezeten. Dat zijn een paar omschrijvingen die passen bij Teens Of Denial, de eerste volwaardige cd van Car Seat Headrest. Wil Toledo, de genius achter Carseat Headrest, is een man met een boodschap, a man on a mission. Hij doet dat compromisloos en veelzijdig, zowel muzikaal als tekstueel. De muziek vliegt alle kanten op en is daardoor interessant. Teens Of Denial is een album voor mensen die naar muziek durven te luisteren. Eerst helemaal beluisteren en dan pas oordelen! 
yd2

CONCERTO RADIO 

Concerto Radio, aflevering 133 (1 juli 2016)

Radioshow PinguinRadio.com, met hierin de fijnste nieuwe must-haves uit de Amsterdamse muziekwinkel Concerto op LP en CD. Ditmaal releases van oa DJ Shadow, Woods, The Mystery Lights, Band Of Horses, Brian Jonestown Massacre, Mourn, Jake Bugg, Ultimate Painting, Rich Robinson, The Avett Brothers, Parquet Courts, plus een exclusieve instore van Culture In Memoriam.

LUISTER HIER:  www.concerto.nl/concerto-radio

#VINYL

Full Image
yd2

Beat, Bluf & Branie 1 en 2 nu uit!

De eerste twee delen van deze Nederbeat-compilatie op vinyl liggen nu in de winkel. Kopers krijgen zolang de voorraad strekt deze fraaie linnentas cadeau. 

www.platomania.eu/nederbeat-beat-bluf-en-branie
yd2

Zaterdag presentatie in Concerto met Hans Vandenburg en Henk Koorn

Om de release van de eerste twee delen van de Beat, Bluf en Branie serie te vieren is er op zaterdag 9 juli een muzikale presentatie op het podium van Concerto!!!
Nederbeat-klassiekers die op de LP's staan worden deze middag vertolkt door Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo) en Henk Koorn (Hallo Venray) 

aanvang 14:00 uur - Toegang is gratis 
yd2

Beat, Bluf & Branie deel 1

GEKLEURD VINYL
GATEFOLD COVER
LIMITED EDITION 500 STUKS, GENUMMERD, OP=OP

2LP: 26,99
yd2

Beat, Bluf & Branie deel 2

GEKLEURD VINYL
GATEFOLD COVER
LIMITED EDITION 500 STUKS, GENUMMERD, OP=OP

2LP: 26,99
yd2

SCIENTIST

World War
LP+CD 19,99
45 RPM persing
yd2

SCIENTIST

Dub Album They Did'nt
​LP+CD 19,99
45 RPM persing
yd2

SCIENTIST

Dub Landing
​LP+CD 19,99
45 RPM persing

#DANCE

yd2
Aphex Twin - Cheetah EP 9,99  / 12 inch 15,99 
De enigmatische en onvoorspelbare producer Richard D James alias Aphex Twin kondigde deze nieuwe EP aan door het mondjesmaat laten verspreiden van een flyer. De flyer is afgeleid van de originele beschrijving bij de naar verluid moeilijk hanteerbare drumcomputer uit 1987 genaamd Cheetah. Deze Cheetah stond aan de basis bij de opnames voor de zeven tracks op de  naar de drumcomputer vernoemde EP. De video bij eerste track CIRKLON3 werd gemaakt door een twaalfjarig jongetje uit Dublin. Ryan Wyer kreeg de opdracht nadat Aphex Twin de filmpjes op zijn gaming youtube kanaal zag. Het was vijf jaar voor zijn geboorte dat de laatste officiële video clip bij een Aphex Twin nummer verscheen: zeventien jaar geleden.

#JAZZ

yd2
Benjamin Herman - Swing de Paris 14,99
Volkskrant recensie
Saxofonist Benjamin Herman ziet met Swing de Paris een lang gekoesterde wens in vervulling gaan: spelen met gypsy jazz-gitarist Robin Nolan. Volledig in de sfeer van Django Reinhardts Hot Club De France uit de jaren veertig, nam Herman met Nolans trio zes stukken op, die idealiter op een mooie tien inch vinyl ep waren terechtgekomen.
Volledig in de sfeer van Django Reinhardts Hot Club De France uit de jaren veertig, nam Herman met Nolans trio zes stukken op, die idealiter op een mooie tien inch vinyl ep waren terechtgekomen. (lees verder)
yd2
Badbadnotgood - IV 16,99 / 2LP 29,99 
Feel the beat drop, jazz and hip hop/ ... funk and fusion, a fly illusion/... finesse the freak, thru the beat so unique: profetische woorden uit 1993 van Us3, die met Cantaloop (Flip Fantasia) een voortreffelijke hybride smeedden. Die hele Native Tongues Posse, van daarvoor al, is ook ongetwijfeld van grote invloed geweest op dit Canadese, in wezen jazz-getrainde (producers) trio dat met officiële inlijving van de eerder los/vaste saxofonist Leland Whitty vanaf IV een kwartet is. En vooral nóg beter en, ja, wij keken er ook van op, nóg verrassender dan de drie voorgangers ooit al waren.
(lees verder)

#DVD

yd2
House of Cards seizoen 4 4DVD 29,99
Cast: Kevin Spacey Robin Wright Michael, Kelly Mahershala

Ze waren altijd een geweldig team. Maar nu worden Frank (Golden Globe winnaar Kevin Spacey) en Claire (Golden Globe winnares Robin Wright) nog grotere tegenstanders als hun huwelijk uiteen begint te vallen en hun ambities op gespannen voet staan.
yd2
Janis Little Girl Blue 16,99 
Regie: Amy Berg
Met de stem van Cat Power.

Janis Joplin is een van de meest gerespecteerde en iconische rock & roll zangeressen aller tijden, een tragische en onbegrepen figuur die miljoenen luisteraars boeide en nieuwe creatieve paden bewandelde voor haar dood in 1971 op de leeftijd van 27. Regisseur Amy Berg onderzocht Joplin's verhaal in de diepte. Een portret van een gecompliceerde, gedreven en vaak belegerde kunstenares. Joplin's eigen woorden vertellen over een reeks brieven die ze schreef aan haar familie door de jaren heen. Janis was een vat vol energie wanneer ze zong. Haar snelle opkomst en vroegtijdige dood veranderde de muziek voor altijd.
yd2
Laurie Anderson - Heart Of A Dog 12,99 
Heart Of A Dog is een persoonlijk essay, een autobiografische film en een muzikale meditatie van Amerikaanse experimentele performance-kunstenares en musicus Laurie Anderson (bekend van o.a. haar single O Superman) over de liefde en de dood. De kalme voice-over van Laurie Anderson is te horen bij een stroom aan associatieve beelden, animaties en 8mm-films uit haar kindertijd. De filmmaker vertelt het verhaal van haar geliefde hond Lolabelle die overleden is en snijdt daarbij de dood van haar moeder en ook haar echtgenoot Lou Reed aan. In de film, die ondersteund wordt met een door haar geschreven soundtrack, deelt ze haar jeugdfantasieën en behandelt ze politieke en filosofische theorieën. Heart Of A Dog ging in wereldpremière op het Internationale Filmfestival van Venetië in 2015 en won daar de Lina Mangiacapre Award.
yd2
Anomalisa 15,99 / Bluray 19,99 
Regie: Charlie Kaufman, Duke Johnson
Stemmen: Jennifer Jason Leigh, David Thewlis

Anomalisa is het animatie meesterwerk van Oscar winnaar Charlie Kaufman (Eternal Sunshine of the Spotless Mind en Being John Malkovich). Michael Stone, getrouwd, vader en gerespecteerd auteur, is totaal verlamd door de sleur van alledag. Op zakenreis naar Cincinnati, waar hij een toespraak moet houden op een congres voor klantenservicemedewerkers, neemt hij een kamer in het Fregoli Hotel. Daar ontdekt hij tot zijn grote verbazing een mogelijke uitweg uit zijn wanhoop als hij de onopvallende Lisa ontmoet, een salesmedewerkster van bakproducten uit Akron. Misschien is zij wel de liefde van zijn leven, maar misschien ook niet.
yd2
Room 15,99 / Bluray 19,99 
Regie: Lenny Abrahamson
Cast: Brie Larson, Jacob Tremblay, Sean Bridgers, Wendy Crewson, Matt Gordon

Room gaat over het interessante levensverhaal van Jack, een 5 jaar oude kleuter op zoek naar zijn geliefde moeder. Zo goed als ze als moeder is probeert Jack een gelukkige en veilige leven te geven, door bijvoorbeeld spelletjes te spelen en verhalen voor te lezen. Hun leven is helaas ver van normaal, ze zitten vast in een doorzichte kamer van 3 vierkante meter, die ze 'Room' noemen. De moeder van Jack heeft een gehele universum gecreëerd voor Jack zodat Jack een veilig leven heeft. Zodra de nieuwsgierigheid van Jack een hoogtepunt bereikt wilt hij ontsnappen uit zijn 'Room' en wilt hij het meest angstaanjaagende de confrontatie aan gaan; de echte wereld. Brie Larson is de Oscar winnares van de Best Actress award voor de film Room.
yd2
Mountains May Depart 12,99 
Regie: Zhang-Ke Jia
Cast: Jing Dong Liang, Zijian Dong, Tao Zhao, Yi Zhang,

Mountains May Depart spant over drie decennia. Het begint in 1999, wanneer in Fenyang, China, het mooiste maar ook meest verlegen meisje van het dorp trouwt met de rijke, extraverte Zhang. Samen krijgen zij een zoon, genaamd Dollar. Vijftien jaar later scheiden de twee en emigreren vader Zhang en Dollar naar Australië. Nog eens elf jaar later spreekt Dollar nog nauwelijks Chinees en herinnert hij zich van zijn moeder enkel nog haar naam. Gedurende een kwart eeuw volgen we de personages van een radicaal veranderend China tot in Australië als een belofte op een beter leven, en de hoop, liefde en teleurstelling die het lot hen voorschotelt. Al sinds zijn speelfilmdebuut Xiao Wu (Pick Pocket)in 1997 toont regisseur Jia Zhangke zich een meester in het kritisch maar liefdevol ontleden van de Chinese maatschappij. In Mountains May Depart legt hij de hartverscheurende effecten bloot van economische groei op familie, traditie en liefde.

#KLASSIEK

yd2
Shostakovich Under Stalin's Shadow:
Symphonies Nos. 5, 8 & 9 Boston Symphony Orchestra, Andris Nelsons (2cd) 24,99 

Tussen 1936 en 1953 is Dmitri Shostakovich bevreesd dat hij wordt opgepakt, omdat hij bij Stalin in ongenade is gevallen. Shostakovich houdt evenwel van zijn land en probeert op het scherpst van de snede zijn werk doen. Andris Nelsons, gepokt en gemazeld in de Russische uitvoeringspraktijk, nam vorig jaar met de Boston Symphony Orchestra de tiende symfonie van Shostakovich op. Deze eerste opname in de serie Under Stalin’s Shadow leverde direct een Grammy Award op. Ook dit live dubbelalbum bevat drie uitstekend uitgevoerde symfonieën. Door zijn magnifieke aanpak levert Nelsons een krachtige vijfde af. Ook de donkere achtste symfonie uit het midden van de Tweede Wereldoorlog krijgt een intense vertolking net als de negende, die bijzonder licht van toon is. Schitterend album!

#BOEKEN

yd2
Muzikale stijlgeschiedenis; de evolutie van stijlkenmerken in de westerse klassieke muziek -Wouter Steffelaar 34,95 
Hoe herken je Gregoriaans, Renaissance-muziek, Barok, muziek uit de Klassieke periode, Romantiek, Impressionisme, Expressionisme? Ervaren beluisteraars van klassieke muziek kunnen meestal wel 'intuïtief' vaststellen uit welke stijlperiode een compositie ongeveer stamt. Verwoorden waarom dat zo is, blijkt moeilijker. Daarvoor is kennis van de ontwikkeling van stijlkenmerken in de muziekgeschiedenis onontbeerlijk. 
Dit succesvolle boek analyseert de verschillende perioden op stijlkenmerken als stemvoering, toonomvang, toonstelsel, melodievorming, ritmiek, harmonie, structuur en verhouding tussen tekst en muziek. (lees verder)
Inclusief 2 cd's met luistervoorbeelden.