[Mania] Nieuwsbrief Week 36
 
Email Header
yd2

NIEUWE MANIA

Vrijdag ligt Mania 330 in de winkels!
 
NO RISK DISC =  Warhaus
 
GRAND CRU =  Nick Cave & The Bad Seeds
 
LUISTERTRIPS HIER
 
STAPELPLAATJES HIER
 
Lees hier de Mania online:
http://www.platomania.eu/mania-magazine yd2
Benjamin Francis Leftwich, de maker van de no-risk-disc van augustus, speelt op zondag 18 september op het podium van Concerto! 
yd2

PLATO 40 JAAR!

Dit weekend zijn er Plato 40 jaar feestjes in Zwolle en Groningen. Volgende week zondag in Leiden!
 

meer info: www.platomania.nl/plato-40-jaar

11 september - Oosterpoort Groningen - Plato Planet
11 september - Hedon Zwolle
18 september - Gebr. de Nobel Leiden


yd2

Typhoon - Tussen Licht en Lucht LP

Het debuutalbum van Typhoon wordt voor het eerst op LP uitgebracht en ligt vanaf vrijdag in de winkel! 
Het is een hele fraaie dubbel-elpee geworden op groen gekleurd vinyl en met gatefold cover!
Reserveer nu en maak kans op een gesigneerd exemplaar!

Zeker zijn van een gesigneerd exemplaar? As zaterdag signeert Typhoon dit album in onze winkel in Zwolle
Aanvang 16:00 uur

www.platomania.nl/typhoon

#POP

yd2
Nick Cave & The Bad Seeds - Skeleton Tree 16,99 /
LP 26,99 

Skeleton Tree is het zestiende album van Nick Cave & The Bad Seeds en de opvolger van het in 2013 verschenen Push Away The Sky. Skeleton Tree begon eind 2014 aan haar reis in de Retreat Studios in  Brighton en vervolgde haar weg in de herfst van 2015 in de La Frette Studios in Frankrijk. De reis kwam begin van dit jaar ten einde in de AIR Studios in Londen waar het album werd gemixt. De eerste kans om de nummers van Skeleton Tree te horen is via de film One More Time With Feeling die is geregisseerd door Andrew Dominik (Chopper, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, Killing Them Softly). (lees verder
yd2
Wilco - Schmilco 18,99 / LP Limited Roze/Wit Vinyl 22,99 
‘Joyously negative’ noemt frontman Jeff Tweedy Scmilco, het tiende album van Wilco. Een regel als ‘A good Armageddon might have made my day that day’ spreekt wat dat betreft boekdelen. De Amerikaanse band voorzag hun americana van een flinke dosis experiment en elektronica op Yankee Hotel Foxtrot (2002) en A Ghost Is Born (2004) en werd daarmee lieveling van critici en publiek. De albums die daarop volgden, lieten een meer conventioneel geluid horen. Voorganger Star Wars, net iets meer dan een jaar geleden verschenen, kenmerkte zich zelfs door een rechttoe rechtaan rockgeluid.  (lees verder)
yd2

Wilco - Schmilco op limited roze vinyl en maak kans op tas en buttons!

Het album van Wilco verschijnt op limited roze vinyl

Snelle kopers maken kans op 2 verschillende buttons en een tasje! Zeer beperkt, OP=OP.
yd2
Jack White - Jack White Acoustic Recordings 1998-2006 2CD 17,99 / 2LP 29,99 
​Hoewel Jack White goedbeschouwd pas twee soloalbums gemaakt heeft, hoeft het geen betoog dat zijn carrière inmiddels een behoorlijk oeuvre omspant. Met The White Stripes, The Raconteurs, The Dead Weather en solo maakte hij niet alleen albums, maar vooral veel singles, b-kantjes en demo’s. Uit dat geheel destilleerde hij voor dit album een bonte selectie, met als rode draad het feit dat het akoestisch moest zijn. Dat laatste is ruim genomen, er is voldoende elektriciteit gebruikt, maar over het geheel hebben de nummers hier een heerlijke rootsy sound. Met de gebruikelijke muur van geluid even aan de kant blijkt hoe sterk White ook als componist is, en zich zeer bewust is van de traditie waarin hij zich beweegt.  (lees verder)
yd2
Allah-Las - Calico Review 15,99 /
LP Limited clear vinyl 22,99  

​Na twee albums vol heerlijk rammelende surfpop, keken we reikhalzend uit na het nieuwste werk van de Californische band. En die was het wachten meer dan waard. De sixties sound, de sfeer van de Endless Summer zijn allemaal gebleven, maar er zit meer dan voldoende groei in de sound om te blijven boeien en geen herhalingsoefening te worden. Matthew Correia, Miles Michaud en Pedrum Siadatian nemen allemaal vocalen voor hun rekening, het instrumentarium is weer uitgebreid en de muzikaliteit is vergroot door nieuwe invloeden toe te laten. De Bo Diddley-beat van het ijzersterke Roadside Memorial is daar tekenend voor, terwijl in single Famous Phone Figure instrumenten als viool en mellotron hun intrede doen.  (lees verder)
yd2
Local Natives - Sunlit Youth 16,99 / LP 34,99
Local Natives, een absolute favoriet van deze recensent. Met Gorilla Manor en Hummingbird op zak werd vrijwel ieder optreden een zeer prettig voortstuwend indiepopfestijn. Ritmische kernplaten als Wide Eyes, Sun Hands, Airplanes en Wide Eyes werden moeiteloos afgewisseld met gevoelige tracks als You & I, Colombia en Mt. Washington, schitterend in eenvoud. Sunlit Youth bouwt voorzichtig verder op beide voorgangers, maar is duidelijk meer divers en met name elektronisch van aard. Extra geknutsel, gelukkig zonder gekunsteld resultaat. Het dynamische Villainy opent het album krachtig, gevolgd door het instrumentrijke en sterk opgebouwde Past Lives.  (lees verder)
yd2

Local Natives pre-order actie

Degenen die bij ons het nieuwe Local Natives album "Sunlith Youth" bestellen maken kans op een exclusieve 10inch!!!
We hebben flink wat exemplaren om weg te geven , een aantal daarvan zijn op Lowlands gesigneerd door alle bandleden

BESTEL/RESERVEER HIER
yd2
St. Paul & The Broken Bones - Sea Of Noise 17,99 /
LP 22,99 

​St. Paul & The Broken Bones gooiden hoge ogen met hun in southern soul gedrenkt debuut van twee jaar geleden, zo hoog zelfs dat ze onder andere mochten openen voor de Rolling Stones toen die in de buurt optraden. Voor hun tweede album tekenden ze bij een nieuw label, maar hun sound is gelukkig niet wezenlijk veranderd. Opener Crumbling Light Posts Pt 1 is het gospelintro voor een album vol uptempo en vooral swingende soul, laverend tussen de opwindende sound van de vroege Stax en de beats van de jonge James Brown. (lees verder)
yd2
Teenage Fanclub - Here 15,99 
Zelden een nieuw album opgezet dat bij de eerste luisterronde direct al zo heerlijk vertrouwd klonk als dit tiende album van de Teenage Fanclub. Zes jaar hebben we op Here moeten wachten, maar de vier Schotten uit Glasgow (plus één) hebben die tijd goed benut om, naast diverse soloprojecten, in alle rust weer twaalf prachtige, melodieuze liedjes te creëren, elk bandlid precies vier. De inspiratiebronnen – van Big Star tot Beatles – waren nooit ver weg en zijn ook nu weer prominent aanwezig in compacte, tedere liedjes over het leven en de liefde. Opener I’m In Love, tevens de eerste single, is meteen vintage Teenage Fanclub. (lees verder)
yd2
Klangstof - Close Eyes To Exit 18,99 /
LP 20,99 (vanaf 28-10)

​Klangstof klinkt als een buitenlandse band, komt echter uit Nederland, maar klinkt dan weer on-Hollands goed. Voortgekomen uit een fascinatie voor Thom Yorke is de band vorig jaar opgericht door Moss-bassist Koen van de Wardt, aangevuld met drie bandleden waarvan er twee evenzo afkomstig uit Moss waren. Inmiddels is de samenstelling gewijzigd, doch Van de Wardt nog steeds de ijzersterke frontman. Met een lichte verwijzing naar post-rock begint debuutalbum Close Eyes To Exit met het instrumentale Nintendo, waarna het filmische Sleaze en de dito titelsong de plaat op fraaie wijze continueert. (lees verder)
yd2
Wovenhand - Star Treatment 16,99 / 2LP+CD 34,99 
​Wovenhand is natuurlijk vooral het vehikel van David Eugene Edwards, voormalig hoofd van 16 Horsepower, en geworteld in de Southern Gothic waarin de Bijbel en whiskey hand in hand gaan, met alle gevolgen van dien. Sinds 2002 is Wovenhand actief en, afhankelijk van wat je allemaal meetelt, is dit ongeveer hun twaalfde release. Over de jaren heen heeft Edwards meer en meer de aansluiting gezocht bij de postpunk en doommetal, waarbij de relatie met de donkere krochten van Amerikaanse folk nooit verloren zijn gegaan. Voor dit album werd uitgeweken naar de studio van Steve Albini met Sanford Parker (Minsk, Tombs) achter de knoppen.  (lees verder)
yd2 yd2 yd2
yd2

INSTORES

vr 09 sep 17:00 Barrelhouse - Concerto 
vr 09 sep 17:00 Daniel Romano - Plato Groningen .
zo 11 sep 15:00 Plato 40 Jaar - Oosterpoort Groningen 
zo 11 sep 15:00 Plato 40 Jaar - Hedon Zwolle 
ma 12 sep 17:30 James Vincent McMorrow - Concerto 
vr 16 sep 16:00 Quiet Hollers - Concerto 
za 17 sep 16:00 Adam Barnes en Tash Sultana - Concerto 
zo 18 sep 15:30 Benjamin Francis Leftwich e.a. - Concerto 
zo 18 sep 18:00 Plato 40 jaar - Gebr, de Nobel Leiden 
yd2

CONCERTO RADIO 

Concerto Radio, aflevering 142 (2 september 2016)

Radioshow PinguinRadio.com, met hierin de fijnste nieuwe must-haves uit de Amsterdamse muziekwinkel Concerto op LP en CD. Ditmaal releases van o.a. Ed Harcourt, Cassius, Hoops, Cass McCombs, IThe Veils, Robbing Millions, St. Tropez, De La Soul, Japanese Breakfast, L.A. Salami, Lee Moses, Ryley Walker, Joseph, Prophets Of Rage, plus een exclusieve instore van Flamingods.

LUISTER HIER:  www.concerto.nl/concerto-radio

#VINYL

Full Image

Nieuwe aanbiedingen op vinyl!

We hebben een mooie selectie LP's die nu tijdelijk goedkoper zijn! 
Kill Bill 1 en 2 soundtrack, MGMT, Patti Smith - Horses en diverse LP's van Fleetwood Mac, Bob Dylan, Johnny Cash, Jimi Hendrix en Leonard Cohen

overzicht hier: www.platomania.nl/vinyl-aanbiedingen
yd2

Fleetwood Mac

Rumours
LP: 14,99
yd2

MGMT

Oracular Spectacular
LP: 14,99 
yd2

Patti Smith

Horses
LP: 14,99 

Plato 40 jaar releases

De remix-ep van Dazzled Sticks en de klassieker van Words & Music From Da Lowlands van Gotcha! liggen deze week in de winkel! Volgende week verschijnt het album van Ska-D-Lite en wordt de LP feestelijk gepresenteerd tijdens Plato 40 jaar in Gebr. de Nobel Leiden

overzicht hier: www.platomania.nl/plato-40-jaar-releases
yd2

Dazzled Sticks

Remixen
LTD 300 stuks genummerd
12INCH: 14,99
yd2

Gotcha!

Words & Music From Da..
LTD 500 stuks genummerd
Goud gekleurd vinyl
2LP: 26,99 
yd2

Ska-D-Lite

Plays Dynomite
LTD 500 stuks
LP: 19,99 

#REISSUES

yd2
The Beatles - Live At The Hollywood Bowl 18,99 /
LP 29,99 (vanaf 4-11)

In de hoogtijdagen van de Beatlemania werd al twee keer het plan ondernomen om een concert van The Beatles te registreren en deze op lp uit te brengen. George Martin nam in 1964 een concert op dat The Beatles gaven in The Hollywood Bowl. Ontevreden over de kwaliteit en geschrokken van de chaos die het gebeuren omringde, deed hij het een jaar later nog eens over. Het rauwe karakter van de opnames en het oorverdovende gegil van de 17.000 fans – naar verluidt harder dan een straaljager – deden de tapes op de plank te belanden. (lees verder)
yd2
The Ramones - The Ramones 40th ann. 3CD+LP 59,99
One, two, three, four!!! De knal waarmee vier lefgozertjes uit Forest Hills, New York in 1976 hun debuut de wereld ingooiden, is nooit meer geëvenaard. Beïnvloed door The Velvet Underground, Iggy & The Stooges, maar ook zwaar door The Ronettes, The Crystals en alles waar Phil Spector onder staat. Voor het gemak noemden ze zich allemaal Ramone, maar Johnny, Joey, Dee Dee en Tommy waren niet eens verre familie en bleken, zeker in retrospect ook nogal verschillend van karakter. Maar de veertien instant klassiekers die dit album bewonen zijn veertig jaar later nog steeds de essentie van de punkrock. Fel, simpel, pretentieloos en, naar nu blijkt, tijdloos. (lees verder)
yd2
The Verve
A Storm In Heaven 3CD+DVD 57,99 / LP  24,99
A Northern Soul Deluxe 3CD 46,99 / 2LP 29,99

‘It was very groove based and more about atmospherics than direct songs.’ Het is één van de sleutelzinnetjes uit het boekje dat is toegevoegd aan de formidabele heruitgave van het debuut van The Verve, toen nog Verve geheten, A Storm In Heaven uit 1993. The Verve is nooit verder gekomen dan vier cd’s, waarvan Urban Hymns uit 1997 de bekendste is, maar moet worden gerekend tot de beste bands die het Verenigd Koninkrijk ooit heeft voortgebracht. Met de charismatische zanger Richard Ashcroft, verguisd en geprezen vanwege zijn geflirt met de controverse en zijn bijkans religieuze bejegening van muziek en de wonderbaarlijke gitarist Nick McCabe die uit stand complete wervelstormen uit zijn in delay en reverb ondergedompelde instrument tevoorschijn haalt, had The Verve al naam gemaakt met een paar singles.  (lees verder)
yd2
Various - The Man Who Fell To Earth O.S.T. 2CD 18,99 / 2LP 29,99 / 4LP Limited Deluxe 124,99
Veertig jaar heeft het geduurd voordat we nu eindelijk de soundtrack van Nicolas Roegs film kunnen beluisteren. Hoofdrolspeler David Bowie was contractueel niet in staat om de muziek te leveren, waardoor de honneurs werden waargenomen door Stomu Yamashta, die later met Steve Winwood in Go zou opereren, en John Phillips van The Mama’s & The Papa’s, die op zijn beurt Mick Taylor te hulp riep. Sferische oosterse percussiestukken worden afgewisseld met Californische countryrock, een wonderlijke maar intrigerende belevenis, die perfect aansluit op de film. 

#ROOTS

yd2
Johnny Dowd - Execute American Folklore 14,99 
Al bijna twintig jaar is de alternatieve countryzanger Johnny Dowd een imposant oeuvre aan het opbouwen. Zijn rootsmuziek is elke plaat weer net anders, staat bol van de vernieuwingsdrang en zwarte humor. Anna Coogan is opnieuw van de partij en de unieke verteller die Dowd is, heeft dit keer zijn vintage drummachine een grote rol toebedeeld, waardoor Execute American Folklore zijn meest dansbare plaat is geworden. Dit album verdient een cultstatus, vergelijkbaar met het geniale Chocolate & Cheese van Ween. 

#DVD

yd2
Men & Chicken 12,99
Regie: Anders Thomas Jensen
Cast: Mads Mikkelsen, David Dencik

​DONKERE DEENSE HUMOR! TIP!
Elias en Gabriel zijn twee totaal verschillende broers. Nadat hun vader overlijdt, ontdekken de mannen dat ze zijn geadopteerd. Samen vertrekken ze naar het afgelegen eiland Ork op zoek naar hun biologische vader. Omgeven door excentriekelingen ontdekken Elias en Gabriel er de waarheid over zichzelf en hun eigenaardige familie. Acht jaar na Adam's Apples is de Deense cineast Anders Tomas Jensen terug met een zwarte komedie die de grenzen van de politieke correctheid verlegt.
yd2
Noma - My Perfect Storm 14,99
Regie: Pierre Deschamps

DOCU OVER HET 'BESTE RESTAURANT' TER WERELD
NOMA IN KOPENHAGEN 

Toen chefs René Redzepi en Claus Meyer in 2004 besloten om in hun nieuwe restaurant Noma uitsluitend te werken met ingrediënten uit Scandinavië, werden ze voor gek verklaard. Deze openhartige kijk in de keuken van het restaurant, en vooral in het hoofd van de geniale perfectionist Redzepi, toont de lange weg die de culinaire vernieuwers moesten gaan tot Noma in 2010 – en daarna nog drie keer – werd uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Regisseur Pierre Deschamps filmt vanuit allerlei hoeken om de stormachtige en serene momenten in de keuken te vatten. Meyer, Redzepi, collega-chefs en andere kenners komen aan het woord over het succes, de constante druk om te presteren en de diepe dalen die ze ook meemaakten, zoals toen 63 gasten ziek werden na hun diner bij Noma.
yd2
Cooking Up A Tribute – The Latin Way 14,99
Regie: Luis Gonzalez, Andrea Gómez

Cooking Up A Tribute - The Latin Way vertelt het weergaloze avontuur van het beste restaurant ter wereld (El Cellar de Can Roca in Girona, Spanje) dat voor vijf weken haar deuren sloot om ‘on tour’ te gaan. In hun reis door vier Amerikaanse landen brengt het gehele team van El Cellar de Can Roca een eerbetoon aan de Mexicaanse, Peruaanse en Colombiaanse keuken door ter plekke hun eigen interpretatie te geven aan lokale ingrediënten en tradities.

#KLASSIEK

yd2
Verismo
Anna Netrebko (sopraan), Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Antonio Pappano, 18,99

​Na drie jaar verschijnt een studio album van Anna Netrebko, die wordt gezien als één van de gezichtsbepalende sopranen van haar generatie.  Inmiddels is haar haar stem verder gegroeid om de grote aria’s uit de veristische opera’s (verismo ofwel realistische opera’s uit de periode 1875-1900) te kunnen vertolken. Dit album bevat schitterende interpretaties van aria’s uit de opera’s van Puccini, Leoncavallo, Ponchielli, Boito, Giordano en Catalani. Oordeel zelf hoe zij de rollen van Madame Butterfly, Tosca, Turandot en Manon Lescaut vertolkt. Manon Lescaut heeft zij in Rome uitgevoerd, waar ze samen met haar echtgenoot Yusif Eyvazov veel succes oogste. Uiteraard ontbreekt Eyvazov niet, net zo men Antonio Pappano, die het orkest op zijn best laat musiceren.

#BOEKEN

yd2
Paul Du Noyer – McCartney over McCartney 19,99 
McCartney over McCartney is de biografie van pop-en rockicoon Paul McCartney, opgetekend door muziekjournalist Paul Du Noyer. Du Noyer interviewde McCartney over een periode van vijfendertig jaar. Het resultaat is een fascinerende inkijk in het leven van de mens én de popmuzikant McCartney. Alles komt aan bod. Zijn vroege jeugd in Liverpool, zijn familie, zijn eerste muzikale invloeden, de samenwerking met John Lennon die zoveel onvergetelijke Lennon & McCartney-songs opleverde. Zonder een blad voor de mond te nemen spreekt McCartney over de rol van Yoko Ono bij het uiteengaan van The Beatles, zijn solocarrière, zijn leven en liefdes. Gaandeweg komt de sfeer binnen en buiten de muziekbizz in de fifties, de sixties (de drugs, de groupies, de waan van de dag) en de seventies in dit persoonlijke verhaal tot leven. De som der delen levert een fascinerend stuk popgeschiedenis op.