[Mania] Nieuwsbrief Week 02
 
Email Header
Full Image

#POP

yd2
De Staat - O 14,99 / LP Limited Blauw Vinyl MANIA EXCLUSIVE 24,99 
Een stevige opmars, zowel in daad als muziek, kenmerkt De Staat vanaf het oprichtingsjaar 2007. De band, geformeerd rondom zanger en liedjesschrijver Torre Florim, debuteerde met het album Wait For Evolution en was gelijk een doorslaand succes. Het werd door de VPRO beloond met de 3 voor 12 Beste Album Award en door diverse ander media gelauwerd met de titel ‘album van het jaar’. Sindsdien dendert De Staat voort en is ze niet meer weg te denken uit het Nederlandse poplandschap. Maar ook internationaal sloeg de band aan en stond De Staat op vele gerenommeerde internationale poppodia. De muziek van De Staat laat zich kenmerken als stevig, recht door zee, een behoorlijk tikje elektronisch, tekstueel prikkelend, maar ook met ruimte voor melancholie. (lees verder)
yd2

DE STAAT - O LIMITED VINYL

Speciaal voor de Mania-winkels: 
Het nieuwe album van De Staat op blauw gekleurd vinyl
Limited edition, OP = OP

Bestellen/Reserveren kan HIER
yd2
Daughter - Not To Dissapear 15,99 / LP 20,99 
Op Eurosonic, Into The Great Wide Open en Crossing Border liet het uit Londen afkomstige trio van Daughter jaren terug al diepe indruk achter en toen moest debuutalbum If You Leave (2013) zelfs nog uitkomen. Het debuut overtrof de verwachtingen en werd veelvuldig gerecenseerd met woorden als magisch, betoverend, intens en prachtig. Hartzeer en somberheid zwoel laten klinken is een opgave, maar gitarist Igor Haefeli, drummer Remi Aguilella en met name zangeres Elena Tonra lukt dat met verve. Een kleine drie jaar later is het gezelschap in dezelfde samenstelling terug met Not To Disappear. (lees verder)
yd2
Villagers - Where Have You Been All My Life? 15,99 / LP Limited+2 bonustracks groen vinyl 24,99
Vorig jaar bracht Villagers, de groep rondom singer-singwriter Conor O'Brien, hun derde album uit. Het album met de titel Darling Arithmetic kenmerkte zich door een soberder en meer ingetogen geluid. Tijdens de tour werden ook de nummers van de eerste albums in een soberder jasje gestoken, waarop Conor O'Brien spontaan besloot een dag de studio in te trekken en met een klein groepje muzikanten een deel van zijn oeuvre opnieuw op te nemen. Het resultaat is Where Have You Been All My Life: een verzameling liedjes van alledrie de Villagers-albums in een nieuw, intiem jasje gestoken. (lees verder)
yd2
Rhodes - Wishes 18,99 
Wishes van de Britse singer-songwriter (David) Rhodes verscheen in Engeland al in de herfst van 2015, maar krijgt nu ook een Nederlandse release. De Britse muziekpers vergeleek de muziek van Rhodes afwisselend met de extraverte klanken van Coldplay of juist met de introverte klanken van enkele andere jonge Britse singer-songwriters (met name Ben Howard) of zelfs Jeff Buckley. Wishes kan echter het best worden beschreven als de combinatie van beide uitersten. David Rhodes schrijft intieme, emotievolle en soms indringende popsongs, maar vertolkt ze voornamelijk op grootse en meeslepende wijze. De Brit heeft een mooi en veelzijdig stemgeluid, dat uitstekend past bij de zwaar aangezette instrumentatie en de soms bijna bombastische productie.  (lees verder)
yd2
Lea Kliphuis - World Owes Me Nothing 15,99 / LP+CD 24,99 
Het is alweer zes jaar geleden dat de Nijmeegse muzikante Lea Kliphuis debuteerde met het sterke Can I Come By? De combinatie van alternatieve country en westcoastpop past goed bij haar stemgeluid. Nog meer dan op haar eersteling klinkt Lea als een jonge Lucinda Williams. Voor de opnames ging ze samen met schrijfmaatje JP Hoekstra, Marien Dorleijn (Moss) en de ritmesectie van De Staat (Jop van Summeren en Tim van Delft) naar een afgelegen locatie in Groningen.   (lees verder)
yd2
Dylan Leblanc - Cautionary Tale 16,99 / LP 24,99 
Dylan LeBlanc debuteerde op 20-jarige leeftijd met het schitterende Paupers Field. Met zijn melancholieke en gebutste stemgeluid is Dylan LeBlanc een oude ziel in een jong lichaam. LeBlanc komt uit de Deep South en brengt onvervalste countrysoul. Opvolger Cast The Same Old Shadow (2012) bleek echter een tegenvaller en zodoende verdween Dylan gedesillusioneerd en in een waas van alcohol van het podium. Maar hij is weer terug en is de samenwerking aangegaan met Ben Tanner van de Alabama Shakes en John Paul White van The Civil Wars. Dit trio heeft met Cautionary Tale een hartverwarmend en van schoonheid druipend album geproduceerd.  (lees verder)
yd2
Skunk Anansie - Anarchytecture 15,99 / LP 20,99 
Skunk Anansie is terug met het zesde studioalbum Anarchytecture, een collectie stevige alternatieve rocknummers boordevol krachtige riffs en vuur zoals dat alleen uit het hart en de ziel van voorvrouw Skin kan komen. Naast Skin bestaat Skunk Anansie uit gitarist Ace, bassist Cass en drummer Mark Richardson. Anarchytecture is de opvolger van het in 2012 verschenen Black Traffic en werd met producer Tom Dalgety (o.a. Royal Blood, The Maccabees, Killing Joke) opgenomen in de RAK studios in Londen. Samen met Jeremy Wheatley mixte hij ook het album, terwijl Ted Jensen in de Sterling Sound in New York de mastering verzorgde.
yd2 yd2 yd2
Full Image

AFTERSLAG @ PLATO & GIGANT APELDOORN 17 JANUARI

Dit jaar bestaat Afterslag alweer 5 jaar en dat vieren we met een uitbreiding! Sinds kort is Plato terug in Apeldoorn, met de vestiging in Mansion24 aan het Leienplein. Tijdens Afterslag is Plato/Mansion24, naast café Gigant en de popzaal van Gigant, het derde podium waar je terecht kunt voor (inter)nationale opkomende parels en gevestigde namen met nieuw materiaal!
Op het programma o.a. Indian Askin , Go March , Max Meser  en La M.O.D.A.

In Plato/Mansion 24 zullen optreden:
16.00 Gallowstreet
17.30 Lea Kliphuis

meer info: www.platomania.eu/afterslag-2016
Full Image

PLATOSONIC @ PLATO GRONINGEN 14, 15 & 16 JANUARI

Bij Plato Groningen (en de buren van de Coffee Company) weer diverse optredens overdag tijdens Eurosonic / Noorderslag! ENTREE = GRATIS maar vol = vol 

Op het programma o.a. My Baby, De Staat, Erikson Delcroix en vele anderen! 
meer info en updates : www.platomania.eu/platosonic-2016 of het Facebook event
yd2

CONCERTO RADIO 

Concerto Radio, aflevering 108 (8 januari).

Concerto Radio, aflevering 108 (8 januari 2016). Radioshow @ PinguinRadio.com, met hierin de fijnste nieuwe must-haves uit de Amsterdamse muziekwinkel Concerto op LP en CD.

Ditmaal releases van oa: Cristobal & The Sea, Lucinda Williams, Horsebeach, Panda Bear, Eyelids, Bombay, The Wainwright Sisters, Nadia Reid, Chris Stapleton, Daughter en La Luz, plus een instore van Sunday Kids.

LUISTER HIER:  www.concerto.nl/concerto-radio
yd2
INSTORES:

zo 17 jan 16.00 Sandra van Nieuwland - Concerto 
za 23 jan 16:00 Carmen Gomez - Concerto 16.00 
zo 24 jan 16:00 Bird On The Wire - Concerto 16.00 
za 30 jan 16.00 Eefje de Visser - Concerto 
do 04 feb 14:00 Causes - Concerto 
za 13 feb 16:00 Bombay - Concerto 
vr 19 feb 16:30 Stakbabber - Concerto
za 21 feb 16:00 Erik Kriek - Concerto
yd2

INDIAN ASKIN LIVE IN DE WINKELS

15-01 Concerto Amsterdam 17.00 u.
16-01 Plato Groningen 13.40 u.
17-01 Afterslag Gigant Apeldoorn 14.30 u.
23-01 Plato Deventer/De Hip 14.30 u.
23-01 Plato Zwolle 16.30 u.

#REISSUES

yd2
Gene Clark – Two Sides To Every Story CD 27,99 /
LP 29,99

In 1974 maakt Gene Clark de plaat van zijn leven: het inmiddels onbetwiste meesterwerk No Other. De plaat flopt commercieel genadeloos en Clarks solocarrière is terug bij af. Hij besluit te toeren met een klein gezelschap en deze ‘back to basis’ benadering bevalt zozeer dat hij op zijn volgende album voor dezelfde aanpak kiest. Producer Thomas Jefferson Kaye is gebleven maar de synthesizers zijn vervangen door akoestische gitaren en banjo’s. Two Sides To Every Story verschijnt in 1977 en bevat naast een aantal sterke uptempo tracks geweldige tearjerkers zoals alleen Gene Clark ze kan maken. Songs als Give My Love To Mary, Sister Moon en de drie songs die het album afsluiten zijn van tijdloze schoonheid en maken dit album tot de laatste écht goede plaat die hij zou maken. Het album is lange tijd niet leverbaar geweest en verschijnt nu heel beperkt in een zeer fraaie digipack die genummerd is. Wees er dus snel bij, je krijgt er ook nog een downloadcode bij die je naar een bijzondere fraaie live-registratie brengt. 

#DANCE

yd2
De Jeugd Van Tegenwoordig -
De Jeugd Vertegenwoordigd 15,99

De Jeugd, Vertegenwoordigd is een coveralbum met klassiekers van het vierkoppige fenomeen door diverse grootheden. Deze megalomane ode is de kers op de taart van het grote tienjarig jubileum dat de heren op Pinkpop, Lowlands, door het hele land, bij onze Zuiderburen en tweemaal in de HMH bracht. Op De Jeugd, Vertegenwoordigd hoor je onder meer Guus Meeuwis en Nielson die onder begeleiding van de New Cool Collective big band Sterrenstof onder handen nemen. Of wat dacht je van Glennis Grace die Huilend Naar De Club gaat, Trafassi die iedereen De Stofzuiger leert of een mysterieuze interpretatie door Frank Boeijen van Het Mysterie Van De Koude Schouder. Verder o.a. ook De Kik en Triggerfinger.

#VINYL

Full Image

#ROOTS

yd2
Sam Outlaw - Angeleno 16,99 / LP 24,99
Sam Morgan komt uit Aberdeen South Dakota en werkt als artist onder zijn moeders naam, het zeer toepasselijke Outlaw. Want Sam sluit naadloos aan bij de country revival die in het recente verleden uitstekende platen van Daniel Romano, Sturgill Simpson en Jason James tot ons bracht. Outlaw ligt qua geluid het dichts bij Romano, hij is geen hardcore honky tonk troubadour, maar blinkt uit in Southern California country rock met een flinke dosis westcoast. Hij gooit drie sterke wapens in de strijd: een fluweelzachte stem die kan ontroeren, een dozijn uitstekende songs én de medewerking van Ry Cooder en diens zoon Joachim. De familie Cooder produceerde het album en is overal ook op diverse instrumenten te horen.  (lees verder)
yd2
John Moreland - High On Tulsa Heat 16,99 / LP 24,99 
In kleine kring - ook hier in Nederland - had John Moreland met zijn vorige album, In The Throes 92013), een bescheiden succes. Opvolger High On Tulsa Heat, dat in de VS al in 2014 verscheen, is dan ook lovend  ontvangen. Hier is een singer-songwriter pur sang in de traditie van Steve Earle en Guy Clark aan het woord die gevoelens van desillusie, hoop en liefde weet over te brengen in tien prachtige liedjes, die ook nog eens precies goed - warm, ademend - zijn opgenomen. Soms verstild, in het akoestische Cherokee, dan weer voorzien van trage elektrische gitaren en heerlijk doffe drums. (lees verder)

#WERELD

yd2
Baaba Maal - The Traveller 16,99 / LP 22,99 
Op The Traveller, het elfde album van de Senegalese muzikant, slaat Maal een nieuwe weg in door zijn Afrikaanse roots-muziek te vermengen met westerse electro-elementen. Dat zal even wennen zijn voor de fans van zijn oude platen, want de inmiddels 62 jaar oude bard staat vooral bekend om zijn gave melodieën te creëren die gelijktijdig opwindend en kwetsbaar zijn. Een artiest dus die eigenlijk geen digitale effecten nodig heeft en het feit dat Maal dat toch doet geeft aan dat hij juist mikt op een ander publiek dan de Afrikaanse-muziekpuristen. Hij gebruikt hier geluiden en productietechnieken van direct herkenbare pophits en personaliseert die vervolgens met zijn improviserende zangstijl. (lees verder)
yd2
Various - Sranan Gowtu 2 14,99
Tweede deel van de onvolprezen serie waarin het muzikale Surinaamse erfgoed opnieuw wordt uitgegeven. Dit deel bevat o.a. Max Woiski sr. met Basia fong en Rijst met kouseband, Oscar Harris & The Twinkle Stars, Lieve Hugo, Trafassi en Kenny B & Jeffrey Spalburg.

#DVD

yd2
Paradise Suite 14,99 
Regie: Joost van Ginkel
Cast: Issaka Sawadago, Anjela Nedyalkova, Isaka Sawadogo, Magnus Krepper, Boris Isakovic e.a.

The Paradise Suite is een rauw-poëtische mozaïekvertelling waarin de verschillende personen, die al dan niet vrijwillig in Amsterdam zijn neergestreken, ogenschijnlijk weinig met elkaar gemeen hebben behalve hun buitenlandse afkomst. Maar liefde en vriendschap blijken bindende factoren, die het lot in een harde maatschappij doen kantelen en hoop aan de horizon doen gloren.
yd2
Southpaw 14,99 / Bluray 15,99 
Regie: Antoine Fuqua
Cast: Jake Gyllenhaal, Forest Whitaker, Rachel McAdams

Groot bokskampioen Billy Hope heeft alles wat zijn hartje begeert: een glansrijke carrière, een prachtig huis en een gelukkige familie. Hij belooft zijn vrouw Maureen echter te stoppen met boksen om meer tijd door te brengen met hun dochter Leila. Juist dan slaat het noodlot toe en verliest Billy alles wat hem lief is. Alle hoop lijkt verloren, tot Billy in contact komt met oud-bokser Tick. Langzaam begint de sportkampioen de weg terug naar de ring te vinden wat tegelijkertijd een kans is op een nieuw bestaan voor hem en zijn dochter. Het indrukwekkende Southpaw is een actiedrama met een veelgeprezen rol voor Jake Gyllenhaal.
yd2
Human 8,50 / Bluray 8,50 
Regie: Yann Arthus-Bertrand

Wat maakt ons menselijk? Dat is de hoofdvraag van filmmaker Yann Arthus-Bertrand in de film Human. Om het antwoord hier op de te vinden besteedde hij drie jaar aan het verzamelen van (real-life) emotionele verhalen van meer dan 2000 vrouwen en mannen uit 60 verschillende landen, waarin thema’s als liefde, oorlog, homoseksualiteit, vergevingsgezindheid, familie, leven na de dood, geluk, immigratie en de zin van het leven centraal staan. Een indrukwekkende kijk op de hedendaagse samenleving afgewisseld met prachtige beelden van onze planeet.
yd2
Masaan 14,99 
Regie: Neeraj Ghaywan
Cast: Richa Chadda, Vicky Kaushal, Sanjay Mishra, Shweta Tripathi, Nikhil Sahni

In Benares, de heilige stad gelegen aan de Ganges, is het leven gebonden aan morele tradities. Deepak wordt hopeloos verliefd op een meisje van een welgestelde familie. Devi heeft een tragedie veroorzaakt en wordt sindsdien geplaagd door schuldgevoelens. Haar vader wordt opgezadeld met een torenhoge schuld die zijn leven beheerst. De jonge Jhonta verlangt naar een familie. Allen zijn ze naarstig op zoek naar een betere toekomst, maar staan de oude tradities en de daarbij geldende regels ze in de weg. Tot de vier levens elkaar kruizen…
yd2
Ricki And The Flash 15,99 / Bluray 17,99 
Regie: Jonathan Demme
Cast: Meryl Streep, Kevin Kline,
Mamie Gummer, Sebastian Stan

In Ricki and the Flash, van de Oscar-winnende regisseur Jonathan Demme en de Academy Award-bekroonde scenarioschrijfster Diablo Cody, zie je Meryl Streep als nooit tevoren in de rol van hardrockzangeres en -gitariste Ricki Rendazzo. Ricki liet ooit haar gezin in de steek om rockster te worden en bewandelde zo een levenspad dat niet echt over rozen ging. Nu ze ouder is, keert ze terug naar haar gezin en krijgt ze de kans om alles weer goed te maken. Een authentieke en aangrijpende film vol muziek en live-optredens.

#KLASSIEK

yd2
New Year's Concert 2016
Wiener Philharmoniker, Mariss Jansons (2cd) 19,99 

Vanaf de jaren veertig brengt de Wiener Philharmoniker een nieuwjaarconcert uit met een licht klassiek programma van veelal Oostenrijkse componisten, met veel werken van de familie Strauss. Dit traditionele concert trekt jaarlijks meer dan 50 miljoen kijkers. Mariss Jansons dirigeert voor de derde keer het nieuwjaarsconcert. Jansons heeft het orkest een gevarieerd programma voorgesteld met acht werken die nog niet eerder werden uitgevoerd van ondermeer Robert Stolz (UNO Marsch, 70 jaar VN), Carl Michael Ziehrer (grote rivaal van de Strauss
familie) en Eduard Strauss (100 jaar overleden). Uiteraard worden de traditionele werken uitgevoerd en werken de Wiener Sängerknaben mee aan een succesvol concert van hoge kwaliteit.
yd2
Schumann/Heine
Maarten Koningsberger (bariton), Matangi Quartet 20,99 

Maarten Koningsberger  heeft al meerdere alom geprezen recital-cd’s op zijn naam staan. Verwonderlijk is het dus niet dat het Concertgebouw hem in 2010 ter ere van Schumanns tweehonderdste verjaardag vroeg Dichterliebe en Liederkreis te zingen. Waar de bariton niet op had gerekend, was dat hij de beroemde liederen niet zou zingen met pianobegeleiding, maar met in door Wim ten Have gemaakte arrangementen voor strijkkwartet. Al snel bleek  het wonderwel te werken, en gelukkig is dat nu ook op cd te horen. Het is verbluffend hoe inventief Ten Have en het Matangi Quartet de bekende liederen van een nieuwe omlijsting voorzien, zonder ook maar een moment geforceerd te klinken.
Koningsberger zelf toont andermaal een buitengewone liedzanger te zijn, waardoor dit album zonder reserves aanbevolen kan worden.

#BOEKEN

yd2

Boekpresentatie "Stad in Brand"

Garth Risk Hallberg komt zaterdag 16 januari van 16.30 tot 17.30 plaatjes draaien (70’s / 80’s ) en zijn boek Stad In Brand signeren op de koffie afdeling van Concerto! Entree uiteraard gratis
yd2
Stad In Brand - Garth Risk Hallberg 24,99 
Oudejaarsavond 1976, vlak voor middernacht. New York staat op scherp. Te midden van het vuurwerkspektakel klinkt vanuit Central Park een pistoolschot. En dan nog een.
De zoektocht naar de dader brengt een aantal onvergetelijke personages bij elkaar, uit allerlei uithoeken van de stad: Regan en William Hamilton-Sweeney, de gebrouilleerde erfgenamen van een van de grootste fortuinen van de stad; Keith en Mercer, de mannen die hen, in voor- en tegenspoed, liefhebben; Charlie en Samantha, twee tieners uit de voorsteden, aangetrokken door de New Yorkse punkscene; een obsessieve journalist; diens idealistische buurvrouw en de rechercheur die probeert te achterhalen wie van hen mogelijk betrokken is geweest bij het schietincident. Al deze levens zijn met elkaar verbonden.
​(lees verder)
yd2
Julian Barnes - Over Het tumult van de tijd 19,99 
Wat laten we achter aan het eind van ons leven? Wat hebben we wérkelijk bijgedragen, los van onze artistieke of intellectuele prestaties? En welke prijs hebben we daarvoor moeten betalen? Dit zijn de vragen die steeds terugkomen in het werk van Julian Barnes, of het nou om zijn doorbraakroman Flauberts papegaai gaat, of om zijn moderne klassieker Alsof het voorbij is. In Het tumult van de tijd, misschien wel zijn meest diepgaande werk tot nu toe, verkent Barnes deze thema’s opnieuw – nu via de fictionele biografie van een van de grootste componisten van de twintigste eeuw, Dmitri Sjostakovitsj.
yd2