[Mania] Nieuwsbrief Week 05
 
Email Header
yd2

Nieuwe Mania

Vrijdag ligt Mania 334 in de winkels! 
 
NO RISK DISC =  Rag 'n' Bone Man
 
GRAND CRU =  The xx
 
LUISTERTRIPS HIER
 
STAPELPLAATJES HIER
 
Lees hier de Mania online:
www.platomania.eu/mania-magazine
yd2

Programma Concerto podium februari/maart

Binnenkort live in Concerto Recordstore o.a. Navarone
(4 feb) , The Kik (11/2) , Moss (17/2) , Iguana Death Cult (4/3), The Elementary Penguins (11/3) en Paceshifters (23/3)


Complete overzicht: bit.ly/instores_feb_maart

#POP

yd2
Elbow - Little Fictions 14,99 / LP 24,99
Een nieuwe lente, een nieuwe Elbow. Sinds hun doorbraak met The Seldom Seen Kid (2008) brengt dit zachtmoedige gezelschap uit Manchester elke drie jaar een studioplaat uit, die steevast deze tijd van het jaar verschijnt. Puur toeval natuurlijk. Geen toeval is de ontwikkeling in hun muziek. Begonnen als ‘progrock without the solos’ (gelijke delen Genesis, Radiohead en Talk Talk), verdwenen na The Seldom Seen Kid de ruige uitbarstingen uit hun nummers. Het leidde op Build A Rocket Boys! (2011) en The Take Off And Landing Of Everything (2014) tot lange, soms wat plechtstatige nummers. Op Little Fictions pakken ze het bescheidener aan en dat pakt heel goed uit.  (lees verder)
yd2
Mercy John - This Ain't New York 16,99 / LP 22.,99
De Brabantse singer/songwriter Mercy John ging eerder door het leven als John Henry. Onder die naam maakte hij in 2013 de plaat Five More Days & A Matter Of Somewhere dat in kringen van Americanaliefhebbers zeer goed werd ontvangen. Helaas brak hij niet verder door en hij gaat het nu proberen met een nieuwe naam en een nieuwe plaat. This Ain’t New York werd opgenomen met zijn vaste band en de plaat werd geproduceerd door Gabriël Peeters. Peeters is specialist in rootsmuziek en kan als geen ander een warm en vol geluid neerzetten, een basis waarop de songs van Mercy John uitstekend gedijen. (lees verder)
yd2
Roald Van Oosten - A Stir Is In The Air 15,99  
Roald van Oosten is op dreef. De voormalige frontman van Caesar en Ghosttrucker lijkt na een relatief lange periode van radiostilte nu een en ander te willen inhalen. Bracht hij nog geen jaar geleden zijn eerste officiële langspeler onder eigen naam uit, daar verschijnt nu al opvolger A Stir In The Air. Die lag immers toch nog op de plank, en de receptie van Oh Dark Hundred smaakte kennelijk naar meer. A Stir In The Air, naar verluidt geïnspireerd op de morbide griezelverhalen van Edgar Allan Poe, lijkt in de eerste plaats bedoeld als een oefening in alternatieve folk. (lees verder)
yd2
Duke Garwood - Garden Of Ashes 16,99 / LP 26,99
Mark Lanegan noemt hem een van zijn all-time favoriete artiesten en ook andere artiesten met wie Duke Garwood samenwerkte (Kurt Vile, Seasick Steve, Savages) zijn erg enthousiast over deze Londense bluesman, die al meer dan tien jaar geleden debuteerde, maar pas sinds kort bredere erkenning begint te krijgen. Twee jaar na het zeer lovend ontvangen Heavy Love en vier na Black Pudding, zijn duoplaat met Mark Lanegan, komt deze muzikale duizendpoot met een fraai nieuw werkstuk, Garden Of Ashes. Een hoopvolle en actuele plaat in onzekere tijden.  (lees verder)
yd2
Moon Duo - Occult Architecture Vol. 1 16,99 / LP Limited rood/zwart vinyl 24,99
Dat wat zich achter de grenzen van onze geest bevindt, heeft een magische aantrekkingskracht. Moon Duo neemt het als uitgangspunt in hun zoektocht naar darkness and light in de context van yin en yang. Bij Moon Duo betekent occult op hun vierde album vooral een psychedelisch opus. Opgediend in twee delen waarvan dit het eerste is en deel twee later in 2017 uitkomt. Denk aan Spiritualized, Popol Vuh, War On Drugs. 
yd2 yd2 yd2
yd2

Live in de winkels

Za 04 feb 15.00 Navarone - Concerto
Zo 05 feb 14.30 Joep van Geffen - Concerto
Zo 05 feb 16.00 Laura Lotti - Concerto
Vr 10 feb 17.00 Feather & The White - Concerto
Za 11 feb 14.30 The Kik - Concerto
Za 11 feb 16.30 The Kik - Plato Utrecht
Zo 12 feb 16.00 Philippe Elan/Thérèse Steinmetz - Concerto
Vr 17 feb 17.00 Moss - Concerto
yd2

Concerto Radio

Concerto Radio, aflevering 163 (27 januari 2017)

Radioshow PinguinRadio.com, met hierin de fijnste nieuwe must-haves uit de Amsterdamse muziekwinkel Concerto op LP en CD. Ditmaal releases van Aaron Keylock, Cherry Glazerr, Michael Chapman, Fufanu, Flo Morrissey & Matthew E. White, Promised Land Sound, Tycho, Courtney Marie Andrews, Lloyd Parks, Run The Jewels, S U R V I V E en Austra, The Wild!, plus een exclusieve instore van Pauw.

LUISTER HIER:  www.concerto.nl/concerto-radio

#VINYL

Full Image

Blue Note vinyl-aanbiedingen

Flink wat Blue Note's op 180 gram vinyl nu tijdelijk voor 14,99.
Normaal gesproken zijn deze 22.99. Eerste worp is nu binnen, meer volgt!
www.platomania.nl/vinyl-aanbiedingen
yd2

Lee Morgan

The Cooker
LP: 14,99
OP=OP
yd2

Freddie Hubbard

Hub-Tones
LP: 14,99
OP=OP
yd2

Dexter Gordon

A Swingin Affair 
LP: 14,99
OP=OP

#REISSUES

yd2
Earth & Fire - Memories 10CD 44,99 
De 10cd box Memories is vrijwel het gehele oeuvre van Earth & Fire samengebracht. Hun titelloze debuut brengt nog niet het gehoopte succes. Met de symfonische rock van de volgende lp Song Of The Marching Children (1971) halen ze wel in de bovenste regionen van de hitlijst. Het met mellotron besprenkelde titelnummer, dat één volledige plaatkant beslaat, is een regelrechte klassieker. Twee jaar later verschijnt Atlantis, dat op dezelfde symfonische leest geschoeid is. Jaap Eggermont produceert in 1975 To The World Of The Future, de plaat die bij uitstek hun transitie van prog- naar popband markeert. Het onsamenhangende Gate Of Infinity hinkt vervolgens nog op teveel muzikale benen.  (lees verder)
yd2 yd2 yd2
yd2 yd2 yd2

#DANCE

yd2
Sampha - Process 15,99 / LP 22,99
Sampha is al jarenlang één van de meest veelbelovende talenten binnen de alternatieve R&B-scene. In zijn samenwerkingen met onder andere SBTRKT, Drake en Jessie Ware heeft hij zich bewezen als zowel talentvolle zanger als producer. Beide aspecten komen heel mooi samen op zijn debuutalbum. Sampha zingt vol bezieling over zijn wel en wee, nu eens begeleid door vindingrijke electronica, dan weer door slechts de klanken van een piano. Process is daarmee een fraaie staalkaart van Sampha's kunnen: op Blood on Me weet hij de spanning en angst van de tekst perfect te vangen in de muziek, die haaks staat op de sensualiteit die vaak in R&B te vinden is (lees verder)

#ROOTS

yd2
Jo Harman - People We Become 15,99 / LP 19,99 
Op een zondagochtend vorig jaar liet VPRO's Vrije Geluiden ons kennismaken met het nogal imposante geluid van Jo Harman, zowel uitbundig als intiem. Kippenvel! Haar Britse landgenoten waardeerden dit in 2014 al met een British Blues Award voor beste vrouw, ondersteund door Harmans tweede (studio)album Dirt On My Tongue, dat haar live-reputatie als opener voor The Cranberries en The Average White Band definitief bevestigde. Als een soort Chi Coltrane die Leon Russell en Joe Cocker's The Mad Dogs And English Man dirigeert ontroert Harman met veelal zelfgeschreven materiaal. (lees verder)
yd2
Jim Lauderdale - London Southern 16,99
Jim Lauderdale is een klassiek geval van een ‘songwriter’s songwriter’. Hij schreef of droeg bij aan talloze hits van grote sterren, speelde mee op even zoveel populaire albums en bouwde daarnaast ook nog een indrukwekkende carrière op als soloartiest, met een indrukwekkende reeks platen waarop hij genres als country, rock, folk en bluegrass tot een geheel smeedde. In de afgelopen dertig jaar was Lauderdale een van de wegbereiders van de americana en werkte hij samen met de beste artiesten in zowel de traditionele als de moderne muziek (lees verder)

#JAZZ

yd2
Bruut! - Superjazz 18,99 / LP 19,99 
Op Superjazz brengt het kwartet odes aan obscure surf muziek uit de 60’s, een verstopte bar in de Japanse stad Saga en nog veel meer. De met hammond-orgel gepeperde powerjazz roept de sfeer op van Tarantino-films, westerns en tweedehands vinyl. Blikvanger is aanstormend altsax-talent Maarten Hogenhuis, die al vaker speelde in de bands van Reinier Baas. 

#FILMS & TV-SERIES

yd2
Meddler 12,99 
Regie: Lorene Scafaria
Cast: Rose Byrne, Jason Ritter, J.K. Simmons, Susan Sarandon

Met een nieuwe iPhone, een appartement vlakbij “The Grove” en een goed gevulde bankrekening die haar door haar geliefde overleden echtgenoot werd achtergelaten is Marnie Minervini (Susan Sarandon) van New Jersey naar Los Angeles verhuisd om al haar moederliefde over haar dochter Lori (Rose Byrne), een succesvolle maar nog steeds single scenarioschrijver, uit te storten. Maar als Lori door de vele sms'jes, onverwachte bezoekjes en ongevraagde adviezen strikte grenzen gaat instellen, vindt Marnie manieren om met haar eeuwig optimisme en gedwongen gulheid de levens van anderen en die van haarzelf te verbeteren en vindt ze een nieuw doel in haar leven.

yd2
Miss Peregrine’s Home 18,99 
Regie: Tim Burton
Cast: Chris O’Dowd, Rupert Everett, Judi Dench, Asa Butterfield, Eva Green

De geliefde grootvader van Jake verdwijnt plotseling van de aardbodem maar laat aanwijzingen achter over een mysterie dat deze wereld en tijd overstijgt. Door deze aanwijzingen ondekt Jake een magische plek: Mevrouw Peregrine’s weeshuis voor bijzonder kinderen. Maar als hij kennismaakt met de bewoners en hun bijzondere gaven en hun vijanden, wordt het gevaar alsmaar groter en gevaarlijker. Jake ontdekt dat zijn eigen bijzondere gave, zijn nieuwe vrienden kan redden.

yd2
Danny Says 16,99 
Regie: Brendan Toller
Danny Says is een documentaire over het leven en de belevenissen van Danny Fields. Zijn naam zal niet iedereen direct bekend in de oren klinken, maar sinds 1966 heeft hij een centrale rol in de muziekindustrie en met name de punk scene van New York gespeeld. Eerst als (promotie-) medewerker voor o.a. The Doors, Cream, Lou Reed, Nico en Judy Collins, en later als ontdekker en manager van baanbrekende artiesten als The Stooges, The MC5 en The Ramones. Mede dankzij zijn flamboyante persoonlijkheid lukte het hem om deze bands volop in de publiciteit te krijgen. Danny heeft, met zijn eigenzinnige smaak en mening -ooit beschouwd als uitdagend en radicaal- een vooruitziende blik gehad. Of, zoals de New York Times in 2014 nog schreef: “je kunt er vrij zeker van zijn dat punkrock zonder Danny Fields niet had bestaan

yd2 yd2 yd2

#KLASSIEK

yd2
Chopin – Late Works
Maurizio Pollini (piano) 15,99
 
Toen Maurizio Pollini in 1960 de Chopincompetitie in Warschau won kreeg hij te horen: ‘Deze jongeman speelt beter dan wij allemaal. Maar hij moet nog veel leren’. Vlak voor zijn 75tigste verjaardag neemt de door de wol geverfde Italiaanse pianovirtuoos voor het eerst enkele latere werken van Chopin op. We hebben het over de Mazurka’s opus 59 en 63 en de Walsen opus 64 waaronder de ‘Minutenwals’. Verder bestaat het programma uit de Barcarolle opus 60, Polonaise opus 61 en de Nocturnes opus 62. Allemaal werken die Chopin in 1845 en 1846 schreef. (lees verder)
yd2
Dvorak – Piano Trios, opus 65 & 90
Trio Wanderer 19,99
 
Toen Johannes Brahms zijn jongere Tsjechische college aan zijn uitgever voorstelde, ontwikkelde de carrière van Antonin Dvorak zeer voorspoedig met veel opdrachten en zelfs aanstellingen tot in de Nieuwe Wereld. Dvorak schreef zes pianotrio’s waarvan de laatste vier bewaard zijn gebleven. Het een na laatste pianotrio (de derde) is geschreven in de vierdelige vorm die Brahms gebruikte. In het vierde pianotrio gaat Dvorak gewoon zijn eigen gang. Het wordt een zesdelig werk waarin Dvorak veel Slavische elementen aan het werk toevoegt, kortom een spetterend werk met de nodige. (lees verder)
yd2
Glass
Amy Dickson (saxofoon), Catherine Milledge (piano), Royal Philharmonic
Orchestra, Mikel Toms 19,99
 
Het feit dat Philip Glass in januari 2017 80 wordt blijft niet opgemerkt. Dit jaar zijn de nodige festivals waaronder een Hommage komende zondag in Hoofddorp. Ook verschijnen er veel nieuwe albums van jonge musici zoals van Amy Dickson (Sydney 1982). Amy is een zeer getalenteerde saxofoonspeler, die in London en Amsterdam studeerde. Tien jaar geleden hoorde Amy Dickson voor het eerst het iconische vioolconcert van Philip Glass uit 1987. Ondanks de technische uitdagingen weet zij dit uitdagende werk goed onder de knie te krijgen. (lees verder)

#KLASSIEK

yd2
De Hemel Boven Het Louvre - Bernard Yslaire 21,95 
De hemel boven het Louvre Het Louvre in Parijs is een museum met een rijke geschiedenis. Een geschiedenis die onlosmakelijk verbonden is met de tijd van de Verlichting en de Franse Revolutie. In De hemel boven het Louvre wekken Bernar Yslaire en Jean-Claude Carrière deze geschiedenis tot leven in de vorm van een indringend portret van Jacques-Louis David (1748-1825), schilder, revolutionair en burger in de schaduw van de guillotine. Een verontrustend verhaal over de kracht die van beelden kan uitgaan en hoe gevaarlijk het kan zijn om je ogen te geloven. Jean-Claude Carrière is een Franse schrijver. (lees verder)
yd2
Wederzijds - Kees ’t Hart  18,99
Overlast in de buurt, leuk is het niet. Vandalen bekladden muren met graffiti, buren maken na middernacht enorme herrie en kunstenaars steken op een schoolplein achter het huis regelmatig levensgevaarlijk hoge houtstapels aan. Wat doe je eraan? Niet veel, want de politie heeft het druk met ernstiger zaken. Een echtpaar in een grote stad gaat in zee met een organisatie die de oplossing lijkt te hebben gevonden. Ieder lid van de organisatie, die niet voor niets Wederzijds heet, moet af en toe helpen bij de overlastbestrijding. Het echtpaar raakt daardoor steeds meer verwikkeld in zaken waar het niets mee te maken wil hebben. Maar is het wel mogelijk om weer van Wederzijds af te komen?
yd2
Amsterdam in de Wereld - Marielle Hageman 24,99
Welke sporen lieten Amsterdammers achter in de wereld, en welke sporen liet de wereld na in Amsterdam? In het rijkgeïllustreerde Amsterdam in de wereld toont (kunst-)historica Mariëlle Hageman de beïnvloeding over en weer.
Al vanaf de geboorte van de stad zijn Amsterdammers een reislustig volk. Tegelijk oefent de stad al eeuwenlang een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op vreemdelingen. Aan de hand van verrassende verhalen en prachtig beeldmateriaal laat Amsterdam in de wereld de wisselwerking zien tussen deze stad en de rest van de wereld.
Amsterdam kon dankzij Duits bier uitgroeien tot een echte handelsstad, en de tapijtjes die je nu nog ziet in de bruine cafés vinden hun herkomst in de handel met het Turkse rijk.  (lees verder)
Volg ons ook via Facebook en Twitter