ROM3D Nieuwsbrief maart 2016 Virtual Reality en meer
 
Full Image

Het wordt lente! De zon en Virtual Reality komen er aan!

Beste relatie, de lente begint nu toch echt en we zien steeds meer zon! Dat merken we ook in onze projecten. Naast onze windprojecten zien wij steeds meer zonne-energie-initiatieven opstarten.  In deze nieuwsbrief daarom aandacht voor onze zon-projecten, maar ook aandacht voor Virtual Reality. De nieuwste techniek die wij aan ons repertoire hebben toegevoegd! Verder stellen wij u onze nieuwe collega Tonnie voor.  

Goede groet,
Rik, Willem, Bram, Wouter en Tonnie

PS: U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie met ROM3D heeft. Indien u er geen prijs op stelt om op deze wijze geïnformeerd te worden, kunt u zich afmelden via de link 'afmelden' onderaan deze nieuwsbrief.

Virtual Reality

Sinds kort is het mogelijk om de door ons opgestelde 3D-visualisaties ook in Virtual Reality te bekijken. Met behulp van een 3D-bril zoals bijvoorbeeld een Oculus Rift maar ook met een zogenaamde cardboard is het mogelijk om echt midden in een toekomstig energielandschap te staan. Ook 360-graden films zijn uit onze Win3D-tool te exporteren. Dit alles is eenvoudig online te ontsluiten waardoor het mogelijk wordt een groot publiek te bereiken. De beleving van een wind- of zonproject wordt zo een stuk realistischer.

Kijk voor een demonstratie op www.rom3d.nl/360 

Meer informatie: ing. R. (Rik) Olde Loohuis
Full Image

Grootschalige zonneparken 


​Ruimtelijke inpassing

Hoe kunnen lokale en provinciale overheden, markt en maatschappij omgaan met ruimtelijke inpassing van zonne-energie? In opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) hebben wij hier onderzoek naar gedaan. Binnenkort worden de resultaten gepubliceerd.

Grote grondgebonden zonneparken zullen steeds meer gaan voorkomen in Nederland. Naast wind-energieprojecten zijn zij straks onmisbaar voor het halen van onze duurzaamheidsambities. De ruimtelijke impact is anders dan die van wind-energie maar zeker niet minder. Om bijvoorbeeld een gemiddelde windturbine te vervangen door een zonnepark zit je als snel aan 8 hectare zonnepark. 

Het onderzoek voor RVO richt zich op grootschalige grondgebonden zonneparken. Die komen in Nederland nog weinig voor, maar het aantal initiatieven om ze te realiseren is groot. Zo is vanuit de SDE+-regeling 2014 aan meer dan 40 grondgebonden zonne-energieprojecten subsidie verleend.

​De inventarisatie geeft inzicht geven in de (ruimtelijke) kaders die diverse stakeholders hanteren of overwegen. En hoe ontwikkelaars en initiatiefnemers daar tegen aankijken en mee omgaan.

Op het Evenement Hieropgewekt heeft ROM3D een presentatie gegeven over het onderzoek.

Klik hier voor een videoregistratie van de presentatie.


Hinderlijke reflectie van zonnepanelen

Een belangrijk en potentieel gevaarlijk aspect van zonneparken is de reflectie op de omgeving. Voor een zonnepark langs de A1 bij Eemnes hebben wij onderzocht in hoeverre reflectie gevaar oplevert voor de weggebruikers. Door een combinatie van technieken hebben wij kunnen aantonen dat reflectie gedurende het jaar géén risico's opleveren. Ook geïntereseerd in een reflectieonderzoek? Neem contact met ons op.

Meer info: ir. W. (Wouter) Guliker
Full Image

Even voorstellen: Tonnie Tekelenburg

Soms komt er een trein langs die je niet wilt missen. Dat was ROM3D voor mij toen ik dit energieke bedrijf contracteerde om bij te dragen aan mijn project "Met Frisse Wind": volgens een participatieve methode werd aan draagvlak en acceptatie gewerkt voor de ontwikkeling van windturbines door, van en voor burger energiecoöperaties. Na de prettige samenwerking werd ik door hen uitgenodigd het ROM3D team te versterken. Dat doe ik graag met mijn achtergrond in de landbouw en duurzame energie en met ervaring van projectleider, proces facilitator en het verbinden van partners die nog niet eerder met elkaar hebben samengewerkt. Zelf ben ik nogal visueel ingesteld, dus verbeelding van toekomstige ontwikkelingen spreekt mij aan. Maar ook zie ik kansen om het werk van ROM3D verder te versterken op het thema grondgebonden zonneparken en verbreden naar de analyse van energielandschap scenario's vroegtijdig in het ontwerpproces. Ik ben direct de senior geworden (qua leeftijd), maar als het aankomt op innovatie ben ik nog een jonge hond. 

Tonnie Tekelenburg
Full Image

Over ROM3D

ROM3D ontwerpt aan duurzaam gebruik van schaarse hulpbronnen. Thema’s waar wij aan werken zijn windenergie, natuurontwikkeling, klimaatadaptatie en agro-ontwikkeling. Wij zijn onderzoekende ontwerpers en ontwerpende onderzoekers. Wij hebben met onze 3D planningstool een uniek middel in handen om hele landschappen in virtuele maquettes om te zetten. Dit is ons 3D Lab waarmee wij – bij voorkeur samen met betrokken partijen – de toekomst verkennen en ontwerpen.
Kijk voor meer informatie op onze website of LinkedIn en volg ons via social media
Twitter RSS Vimeo
ROM3D
Dorshorst 1a, 7217 PH Harfsen
Tel: +31(0) 573 46 06 34