[Mania] Nieuwsbrief Week 48
 
Email Header
yd2

VRIJDAG = BLACK FRIDAY

Exclusieve releases en aanbiedingen

Record Store Day Nederland organiseert op vrijdag 27 november Black Friday.  Deze dag is net als de reguliere Record Store Day bedoeld om de onafhankelijke platenzaak in het zonnetje te zetten. In de winkels zullen deze dag enkele tientallen exclusieve releases en exclusieve aanbiedingen te krijgen zijn. Naast exclusieve vinyl releases worden er ook mooie cd-boxen tegen gereduceerd tarief aangeboden op deze dag. Meest in het oog springende uitgave is de vinyl release van Urban Dance Squad - Mental Floss For The Globe! Verder zagen we mooi spul voorbijkomen van Beck, (12 inch van Dreams), en zelfs André Hazes komt met een single van Eenzame Kerst!

lijst met vinyl-releases vind je hier:
www.recordstoreday.nl

#POP

yd2
Urban Dance Squad - Mental Floss For The Globe 2CD 12.99 / LP 19.99 
Life 'n Perspective Of A Genuine Crossover 2CD 12.99 

In de tweede helft van de jaren tachtig ontstond Urban Dance Squad, een uniek collectief muzikanten met zeer uiteenlopende achtergronden (drummer Michel 'Magic Stick' Schoots, gitarist Tres Manos (René van Barneveld), bassist Sil, rapper Patrick 'Rudeboy' Tilon en dj DNA). Hieruit kon dan ook niets anders dan een volstrekt uniek geluid voortkomen. Deze mix van rock en rap met scheuten hardcore, metal en funk kreeg de passende benaming crossover. (lees verder)
yd2

URBAN DANCE SQUAD 
LIMITED TRANSPARANT VINYL

Speciaal voor Black Friday verschijnt deze Urban Dance Squad klassieker opnieuw op LP. Limited edition, transparant vinyl en genummerd. Tot morgen in de winkel!
yd2
Ben Caplan - Birds With Broken Wings 15.99 
Zo poëtisch als de titel van zijn debuutalbum The Time Of The Great Remembering klonk, zo klinken ook de nummers van Caplan op deze tweede plaat Birds With Broken Wings. Samen met zijn band The Casual Smokers weet Caplan een sterk album neer te zetten dat de hele range van folk via jazz tot klezmer weet te bereiken. Zo is er de intro van Lovers’ Waltz die doet denken aan het pianospel van onze eigen Michael Prins. Devil Town is op zijn beurt een perfecte illustratie van de vergelijking tussen Caplan en Tom Waits die al meer dan eens gemaakt werd. (lees verder)
yd2
Nina K - On Ice 15.99 / LP 19,99
De Zweedse Nina Kinert is vooral bekend als de achtergrondzangeres van Ane Brun, maar ze heeft inmiddels zelf ook een aantal prima platen op haar naam staan. Op deze platen voorzag Nina Kinert haar singer-songwritermuziek van steeds meer invloeden uit de pop. Deze invloeden domineren op On Ice, dat onder de naam Nina K verschijnt. Op On Ice eert Nina Kinert jeugdhelden als Mariah Carey, Sade, Sinéad O’Connor en Enya. Dit doet ze niet door zich te laten inspireren door haar voorbeelden, (lees verder)
yd2
Broeder Dieleman - Uut De Bron CD+boek 22.99 
Hij wordt wel de Nederlandse Bonnie 'Prince' Billy genoemd: Broeder Dieleman speelde op zijn vorige albums stemmige folkliedjes met teksten over het dagelijks leven in Zeeland. Op het nieuwe album klinkt zijn muziek stemmiger dan ooit. Dieleman heeft flink het experiment opgezocht, met als resultaat één lang nummer van ruim vijftig minuten dat van traditionele liedjes overgaat in lange, herhalende drones, en sfeervolle veldopnames. (lees verder)
yd2
Placebo - MTV Unplugged  17.99 / DVD 18.99 /
Bluray 29.99  / 2CD+DVD Limited 44.992LP 34.99 /
2LP Limited Edition 39.99 (vanaf 4-12) 

Iedereen die allergisch is voor die heerlijke zeurstem van zanger/gitarist en voorman van Placebo, Brian Molko, kan deze recensie gelijk overslaan. Want bij een akoestisch optreden komt die stem nog meer naar voren dan anders en dat is of genieten of gruwelen. Ben je er een genieter, dan krijg je zeventien songs voorgeschoteld die smaakvol door het hele oeuvre van Placebo laveren en waarvan sommige nog niet eerder live werden gespeeld en andere drastisch bewerkt werden. (lees verder)
yd2

INSTORES


vr 27 nov 16:00 Sranan Gowtu boekpresentatie - Concerto
zo 29 nov 15:00 Pink Floyd boekpresentatie - Concerto
zo 29 nov 14.30 The Maureens - Plato De Hip Deventer
zo 29 nov 15.00 Lorrén - Plato Leiden
zo 29 nov 16.30 The Maureens - Plato/Mansion24 Apeldoorn
vr 04 dec  16.00 JW Roy / Leon Verdonschot -                                                                         Plato/Mansion24 Apeldoorn  
za 12 dec 13:30 Sunday Kids - Plato Leiden
za 12 dec 16:00 Sunday Kids - Concerto 
za 12 dec 14:00 Erik Bosgraaf - Concerto 
yd2

CONCERTO RADIO

Concerto Radio, aflevering 101 (20 november).

Ditmaal met Brian Jonestown Massacre, Eagles Of Death Metal, The Chills, Barrence Whitfield & The Savages, Drive-By Truckers, Johnny Marr, GospelbeacH, The Milk, 
Moke, Boogarins, Spirit Club, Wx en Clutch,
plus een instore van Pauw.

LUISTER HIER:  www.concerto.nl/concerto-radio

#REISSUES

yd2
Gene Clark - Two Sides To Every Story 27.99 /
LP 29.99 (vanaf 4-12) 

In 1974 maakt Gene Clark de plaat van zijn leven: het inmiddels onbetwiste meesterwerk No Other. De plaat flopt commercieel genadeloos en Clarks solocarrière is terug bij af. Hij besluit te toeren met een klein gezelschap en deze ‘back to basis’ benadering bevalt zozeer dat hij op zijn volgende album voor dezelfde aanpak kiest. Producer Thomas Jefferson Kaye is gebleven maar de synthesizers zijn vervangen door akoestische gitaren en banjo’s. Two Sides To Every Story verschijnt in 1977 en bevat naast een aantal sterke uptempo tracks geweldige tearjerkers zoals alleen Gene Clark ze kan maken. (lees verder)

#DANCE

yd2
Benny Sings - Studio 19.99 / LP 22.99 
Het is al weer vier jaar geleden dat Benny Sings – oftewel Tim van Berkenstijn – een plaat onder zijn eigen naam uitbracht. Niet dat de man heeft stilgezeten, hij was vooral actief als producer (Giovanca, Wouter Hamel, Faberyayo) en bouwde in Amsterdam zijn eigen studio. Niet voor niets is zijn nieuwe plaat dan ook vernoemd naar die studio, het is de plek waar hij het liefst zit en steeds meer zijn eigen visie op plaat kan vastleggen. Gebruikmakend van vintage apparatuur en het analoge geluid van de zeventiger jaren is Studio vooral warm en kleurrijk geworden. (lees verder)

#VINYL

Full Image
yd2 yd2 yd2
yd2

DE STAAT - O LIMITED BLAUW VINYL
MANIA EXCLUSIVE

In januari verschijnt het nieuwe album van de Staat! 
Op LP zal er een speciale versie op blauw vinyl verschijnen die alleen via de Mania-winkels verkrijgbaar zal zijn. 

BESTEL/RESERVEER HIER
yd2

GOLDEN EARRING - HAGUE
LIMITED ROOD VINYL

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat het debuutalbum van de – toen nog – Golden Earrings verscheen. Om dat te vieren staat er op 12 december niet alleen een groots jubileumconcert op het programma, maar verschijnt er op de valreep ook nog nieuwe muziek van 's lands grootste rockband. 

BESTEL/RESERVEER HIER

#JAZZ

yd2
John Coltrane - A Love Supreme  The Complete Studio 2CD  24,99 / 3CD 29,99
Een van de meest invloedrijke en complete, zeg maar gerust beste jazzplaten aller tijden. In amper een half uur muziek, opgenomen in twee dagen tijd in december 1964. Nadat Coltrane zijn verslavingen had overwonnen en rust had gevonden bij vrouw Alice, ging hij op zoek naar spirituele verdieping in zijn muziek. Met het klassieke kwartet met Jimmy Garrison (bas), McCoy Tyner (piano) en Elvin Jones (drums) nam hij een serie overbekende platen op, waaronder Crescent en Sun Ship, maar op A Love Supreme komt alles samen. (lees verder)

#DVD

yd2
Mr. Holmes 12.99 
Regie: Bill Condon
Cast: Laura Linney, Patrick Kennedy, Ian McKellen, Milo Parker, Hattie Morahan, Hiroyuki Sanada 

In 1947 woont een 93-jarige Sherlock Holmes (Ian McKellen) met zijn huishoudster (Laura Linney) en haar zoontje in een afgelegen boerderijtje in Sussex waar hij honingbijen houdt, in een dagboek schrijft en worstelt met zijn verminderde geheugen. Maar in de nadagen van zijn leven blijft de oude speurneus nog steeds gefascineerd door een onopgeloste zaak rondom een prachtige jonge vrouw en stelt zichzelf vragen over het leven, de liefde en de grenzen van de geest om iets wel of niet zeker te weten
yd2
Overspel Seizoen 3 3DVD 19.99 
Ook leverbaar: Overspel Seizoen 1 t/m 3 9DVD 34.99 
Regie: Frank Ketelaar, Albert Jan van Rees, Bram Schouw
Cast: Sylvia Hoeks, Fedja van Huêt, Rifka Lodeizen

Twee jaar na het eind van serie twee zit Couwenberg (Kees Prins) in de gevangenis. Hij is echter ‘slechts’ veroordeeld voor chantage van een wethouder, en niet voor alles wat hij Willem Steenhouwer (Fedja van Huêt) heeft aangedaan. Een aantal topadvocaten heeft weten te bewerkstelligen dat het OM de zaak heeft moeten staken wegens onvoldoende bewijs. Willem kan hier niet mee leven; hij heeft immers diverse malen de dood in de ogen gekeken. Hij probeert eindelijk gelukkig te worden met Iris (Sylvia Hoeks), maar de kwestie blijft aan hem vreten. Hij wil zijn recht en lijkt dat te kunnen krijgen als de ietwat mysterieuze Anna (Thekla Reuten) zich meldt, die eveneens een grote wrok tegen Couwenberg blijkt te hebben.

#KLASSIEK

yd2
Return To Chicago
Vladimir Horowitz (piano) (2CD) 27,99

De legendarische Vladimir Horowitz gaf tussen 1928 en 1986 bijna dertig solorecitals in Chicago. Hier vinden we de registratie uit dat laatste jaar, destijds wegens enorme belangstelling ook uitgezonden. Horowitz speelt een gevarieerd programma, waarin de sonates van Scarlatti en Mozart niet ontbreken, naast Scriabin, uiteraard Chopin en Liszt. In de toegift onder andere Traümerei van Schumann en als bonusmateriaal enkele radio-interviewfragmenten. Hoewel met name uit de latere jaren er vele Horowitz-opnames zijn verschenen, de meeste postuum, is ook Return To Chicago indrukwekkend
yd2
Brazilian Adventures
Ex Cathedra, Jeffrey Skidmore 13,99

Jeffrey Skidmore heeft zich gespecialiseerd in het opsporen van verloren gewaande Franse en Zuid-Amerikaanse barokmuziek. Tijdens zijn bezoeken aan Rio de Janeiro, Sao Paulo en Salvador, verzamelt hij werken van gezichtsbepalende componisten zoals José Maurico Nunes García
(1767-1830) en André da Silva Gomes (1752-1844). De koloniale muziek in Brazilië komt eerst in de tweede helft van de achttiende eeuw tot volle bloei. Nunes Garcia laat 240 werken na, Da Silva Gomes komt op jonge leeftijd naar Brazilië. Beide componisten maken in hun werken gebruik van inlandse melodieën. Het is prachtige kerkmuziek, ritmisch en zonnig gekleurd. Skidmore, die dit jaar een lintje van de Queen ontving, zorgt met het door hem opgerichte Ensemble Ex Cathedra voor een fraaie uitvoering
yd2
Handel – Partenope, HWV 27
Philippe Jaroussky, Il Pomo d'Oro.. (3cd) 32,99
 

Hoewel Partenope niet de bekendheid geniet van eerdere opera's als Giulio Cesare (1724) en latere als Ariodante en Alcina (beide 1735) verdient Partenope uit 1730 het om gehoord te worden. De plot, met drie minnaars die het hart van koningin Partenope proberen te veroveren terwijl er ook nog eens een vermomde prinses rondloopt, is misschien nodeloos gecompliceerd, maar bood Handel wel de kans om de ene prachtige aria na de andere te schrijven. Ze worden hier prachtig gezongen door een topcast, met o.a. Philippe Jaroussky en Karina Gauvin. De begeleiding van Il Pomo d'Oro onder leiding van Riccardo Minasi is uiterst energiek, waardoor deze relatief weinig opgenomen Handel-opera een welkome aanvulling is

#BOEKEN

yd2
Samwel Diederik - Sranan Gowtu 25,= 
GESCHIEDENIS VAN DE SURINAAMSE MUZIEK!
Wasmasjien van Trafassi of Tuintje in mijn hart van Damaru, veel verder gaat het collectieve geheugen meestal niet als het om Surinaamse muziek gaat. Terwijl Surinaamse muzikanten sinds het begin van de vorige eeuw stevig hun stempel hebben gedrukt op het Nederlands cultureel erfgoed. Onder invloed van muzikale stromingen uit Afrika, India, Java, China, Nederland, Latijns-Amerika, het Caraïbisch gebied en Noord-Amerika is een uniek genre ontstaan. Onderzoekers van de Amerikaanse Harvard-universiteit spreken zelfs van 'the best kept secret in musical history'. Sranan Gowtu, (lees verder)
yd2

PRESENTATIE IN CONCERTO
INCLUSIEF LIVE-MUZIEK

VRIJDAG 27 NOVEMBER VANAF 16:00 , ENTREE GRATIS
Het Sranan Gowtu boek wordt feestelijk gepresenteerd op het Concerto-podium! Vanaf 16:00 uur ben je van harte uitgenodigd om samen met ons te genieten van buku nanga poku. Inclusief een paar verrassende live optredens. Uiteraard met een koude dyogo of een fris markoesasapje erbij.

LIVE-OPTREDENS:
Optredens van Edgar Burgos (Trafassi), Patrick Tevreden (Lobi Firi / Sukru Sani), Marlene Waal (De Surinaamse Vrolijke Jeugd), Manoushka Breeveld & Oscar Harris
(the Twinkle Stars) 
yd2
David Bowie - David Bowie Is 39,95
David Bowie, de man die zijn muziek verheven heeft tot kunst. Een baanbrekend artiest en performer. Bowie is al decennialang de grootste inspiratiebron voor miljoenen. Eindelijk komen we dichter bij Bowie dan ooit. Het Groninger Museum toont voor het eerst in Nederland de adembenemende selectie uit Bowie's persoonlijke archief, met originele kostuums, handgeschreven songteksten, videoclips, instrumenten, albumontwerpen en natuurlijk zijn muziek. De tentoonstelling was reeds in Londen, Chicago, Sio Paulo, Parijs en Berlijn een daverend succes. 'David Bowie IS' volgt Bowie's loopbaan vanaf het begin in Londen, via de doorbraak van Space Oddity en Ziggy Stardust, (lees verder)
yd2
Kris  Dierckx - Toen Niks Mocht en Alles Toch Kon 24,99
Dit derde boek in de reeks Hits en Tits legt de muzikale focus op de weergaloze sixties en seventies. Ontdek waarom John en Yoko op de vloer van hun Rolls belandden toen ze België doorkruisten. Waarom Queen eigenaar werd van 65 fietszadels, de lul van Doe Maar plots verdween en de meiden van de The Ladybirds hun behaatjes in de coulissen lieten. We nemen je mee naar die boeiende tijd toen alles verboden leek en alles toch mogelijk werd. Geniet van de turbulente jaren met wonderlijke verhalen en pikante anekdotes over Phil Bloom, Hoepla, de baanbrekende Hitweek, Willeke van Ammelrooy en de blote bipsen van Mary Porcelijn. Maar ook over de omstreden minister van Justitie Alfons Vranckx, de zedenmeester van Jazz Bilzen, de modderpoel op Woodstock en de schandaalfilms Blue Movie en Deep Throat.
yd2