[Mania] Nieuwsbrief Week 46
 
Email Header

#POP

yd2
Kurt Cobain - Montage Of Heck; The Home Recordings 18.99 / Deluxe 19.99 / 2LP 32.99 / Cassette 24.99 
DE DELUXE HEEFT 3 TRACKS!

Eerder dit jaar verscheen de documentaire Montage Of Heck, gemaakt door regisseur Brett Morgan. Morgan dook in de archieven van wijlen Kurt Cobain, ontdekte tweehonderd uur aan nooit eerder openbaar gemaakte audio, muziek en zelfgemaakte video’s en vierduizend pagina’s aan geschreven teksten. De uiteindelijke docu verontrust, is indrukwekkend en geeft middels zeldzaam materiaal en bizarre scènes een vervreemdende en bij tijd en wijle zelfs ongemakkelijke kijk in het vaak tragische en eenzame leven van ‘superster’ tegen wil en dank Cobain.  (lees verder)
yd2
Moke - The Time Has Come 14.99 
We hebben er drie jaar op moeten wachten, maar eindelijk is het zover: vanaf 13 november ligt het vierde studioalbum van de goedgeklede mannen van Moke in de winkels, met de passende naam The Time Has Come. En de band is dit jaar al weer een decennium oud, dus sowieso tijd voor een feestje. De vierkoppige Brits-Amsterdamse band heeft daarnaast ook nog een uitbreiding ondergaan met een vijfde bandlid in de persoon van gitarist Robin Berlijn (Kane, Fatal Flowers). Ongetwijfeld in strak gestreken overhemd en pantalon zijn de bandleden voor dit album op en neer gereisd tussen de ICP Studio´s in Brussel en Studio 150 in Amsterdam. (lees verder)
INSTORE CONCERTO 
Zaterdag 14 november zal Moke het nieuwe album presenteren op het Concerto-podium!!!
Aanvang 14:00 uur, entree gratis
FACEBOOK EVENT
yd2
Natalie Merchant - Paradise Is Here 18.99 / CD+DVD 32.99 / 2LP 42.99 
Volgens haar fans is het solodebuut Tigerlily uit 1995 nog immer haar beste album. De plaat staat nog altijd als een huis met songs als Carnival, Jealousy, Wonder en haar eerbetoon aan de acteur River (Phoenix). Waarom zij twintig jaar na dato deze plaat opnieuw wilde opnemen is op z'n minst curieus te noemen, maar het is eerder gedaan (Smile van Brian Wilson was bijvoorbeeld zeer geslaagd te noemen), maar zelden beter. Paradise Is There is ook de titel van een film die Merchant maakte over het album en de invloed die de songs nog altijd hebben op haar fans en navolgelingen. (lees verder)
yd2
Jeff Lynne - Alone In The Universe 19.99 / LP 24.99 
Jeff Lynne was de belangrijkste man bij ELO, hij is nu nog de enige bij ELO. Trouwe bondgenoot Richard Tandy mocht op het vijftien jaar geleden verschenen Zoom nog een bijdrage doen, hier wordt hij wel bedankt maar speelt hij geen noot. Hij was echter wel present op het spetterende optreden dat Lynne gaf als Electric Light Orchestra in Hyde Park in 2014. Het beviel hem zodat hij toen al aankondigde met nieuwe muziek te komen en zie hier: Alone In The Universe. De titel kon wel eens meer diepgang hebben dan de man ons wil doen geloven aangezien Lynne een geheel eigen koers vaart wars van trends en hypes. (lees verder)
yd2
King Gizzard & The Lizard Wizard - Paper Mache Dream Balloon 17.99 / LP 22.99 
De Australische band King Gizzard & The Lizard Wizard ken je misschien van de oorverdovende psychedelische rock die ze op hun voorgaande werk tot het uiterste uitvoerden. Voor hun nieuwe album werden echter alle elektrische apparatuur en gitaren ingeruild voor akoestische gitaren, fluit, contrabas, viool, harmonica, klarinet en spaarzame drums. Voorman Stu MacKenzie liet zich inspireren door de pastorale psychedelica van bijv. Incredible String Band en het resultaat is heel anders dan je van de band gewend bent, maar niet minder prachtig.
yd2 yd2 yd2
yd2

DEEP PURPLE BOEKPRESENTATIE

Zondag 15 november Boekpresentatie Deep Purple met Jaap van Eik en Rene Veldhoen in Deventer en Apeldoorn
Jaap van Eik presenteert deze middag zijn biografie over Deep Purple in de serie Rockklassiekers. Jaap zal aan de tand gevoeld worden door Deep Purple kenner bij uitstek Deventernaar Rene Veldhoen! Rene is de zanger van Rocktopussy en jaren lang prominent lid van de Deep Purple fanclub geweest. Ook het boek over Focus dat Jaap van Eik eerder schreef zal aan de orde komen. Jaap ken je overigens ook als bassist van Cuby + Blizzards, Blues Dimension en Trace.
Aanvang Plato De Hip Deventer 14.30 uur
Aanvang Plato/Mansion24 16.15 uur
yd2

INSTORES

vr 13-11 17.00 u. Lorrén - Concerto 
za 14-11 14.00 u. Moke - Concerto
za 14-11 16.00 u. Hattie Briggs - Concerto 
za 14-11 16.00 u. Lorrén - Plato Groningen
zo 15-11 16.00 u. Cub And Wolf - Concerto
za 21-11 16.00 u. Einfach Kurt - Concerto
zo 22-11 14.30 u. Lorrén - Plato De Hip Deventer
zo 22-11 16.00 u. The Legs - Concerto
zo 22-11 16.30 u. Lorrén - Plato/Mansion24 Apeldoorn
yd2

CONCERTO RADIO

Concerto Radio, aflevering 99 (6 november).

Ditmaal met Darlene Love, Fuzz, Daniel Norgren, The Wood Brothers, Ryan Adams, Air Waves, Dave Gahan & Soulsavers, ESKA, Dave Heumann, Canshaker Pi, Maison Du Malheur en Flying Horseman. 

LUISTER HIER:  www.concerto.nl/concerto-radio

#REISSUES

yd2
Neil Young - Bluenote Cafe 18.99 / 4LP 49.99
De jaren tachtig lagen Neil Young niet. Zijn overstap van Reprise naar Geffen resulteerde in een reeks genre-albums, waarmee hij het publiek van zich vervreemde. Eclectisch was hij altijd al, maar van Devo-techno, tot gladde hardrock, slapstick-rockabilly en al te conservatieve country, de platen flopten genadeloos. Geffen spande zelfs een rechtszaak tegen hem aan omdat hij geen ‘Neil Young-platen’ meer maakte. Groot was dan ook de scepsis toen Neil Young begin 1988 aankondigde zich op de blues te gaan storten, gelukkig wel weer voor Reprise.  En dan niet halfslachtig, maar compleet met zes blazers. Het resulteerde in This Note’s For You, een verrassend goed studioalbum en vooral de opmaat voor het ijzersterke Freedom. (lees verder)
yd2
Eva Cassidy - Nightbird 2CD+DVD 20.99 / 4LP+2CD+DVD (vanaf 4-12) 54.99 3466999
Shy Genius werd ze genoemd, de in 1996 overleden Amerikaanse zangeres Eva Cassidy. Tijdens haar leven maakte ze slechts drie albums die vooral beroemd werden door de compilatie Songbird die er van gemaakt werd. Haar derde plaat Live At Blues Alley verschijnt nu opnieuw, volledig opgepoetst en compleet over twee cd’s. De bijgevoegde documentaire The Night That Changed Everything verhaalt over het doorbraakconcert, laat beelden zien en onderstreept andermaal de prachtige nalatenschap van Eva Cassidy. 

#VINYL

Full Image
yd2
New Cool Collective & Mark Reilly / Matt Bianco - The Things You Love 10 inch 13.99
De swingendste band van het land is van veel markten thuis: jazz, swing, latin of afrobeat, roept u maar. Hun nieuwste zijstraat is deze samenwerking met zanger Mark ‘Matt Bianco’ Reilly. Op deze EP (vijf nummers) vinden ze elkaar in het midden, ergens tussen jazz, latin en pop, met een versie van de Matt Bianco-hit Don’t Blame It On That Girl. Luchtig, swingend en aanstekelijk, dit smaakt naar meer.
yd2
Urban Dance Squad - Mental Floss For The Globe 19.99
BLACK FRIDAY RELEASE!!

27 november is het Black Friday. Deze dag is net als de reguliere Record Store Day bedoeld om de onafhankelijke platenzaak in het zonnetje te zetten. In de winkels zullen deze dag enkele tientallen exclusieve releases en exclusieve aanbiedingen te krijgen zijn. De meest in het oog springende release is de het debuut van Urban Dance Squad op vinyl! 

RESERVEREN KAN HIER!
yd2
BLACK FRIDAY RELEASES!!
Naast de Urban Dance Squad een beknopte selectie uit de Black Friday Releases, klik voor de hele lijst HIER.
André Hazes – Eenzame Kerst/Waarom Ben Ik Met Kerst Alleen 
Big Star – Jesus Christ 
Brian Wilson – Brian Wilson 
Buzzcocks – Another Music in a Different Kitchen 
Jeff Buckley – Everyday People 
Johnny Cash – Man In Black Live in Denmark 1971 
Nine Inch Nails – Halo I-IV 
Otis Redding – Shake 
Paul McCartney & Michael Jackson – Say Say Say 
Queen – Bohemian Rhapsody 
The Arcs – The Arcs vs The Inventors Vol. 1 
The Flaming Lips – Heady Nuggs 20 Years After Clouds Taste Metallic 

#ROOTS

yd2
Wainwright Sisters - Songs In The Dark 16.99 / 2LP 26.99
De Wainwright Sisters zijn eigenlijk halfzusjes: Martha Wainwright en Lucy Wainwright Roche. Martha is de dochter van Kate McGarrigle (Kate & Anna McGarrigle), Lucys moeder is Suzzy Roche (The Roches). De dames hebben dezelfde vader, al even beroemd: Loudon Wainwright III. En om deze muzikale superfamilie compleet te maken: Marthas broer is Rufus Wainwright. Gezien het indrukwekkende oeuvre van hun diverse ouders, besloten de zusjes om daar voor dit debuut dankbaar gebruik van te maken. Veel van die liedjes zijn hen ook dierbaar, omdat ze vaak voor het slapengaan werden voorgezongen, vandaar dat we hier ook de nodige slaapliedjes vinden.  (lees verder)
yd2
Lori Lieberman - Ready For The Stom 16.99
Nederland neemt in het hart van deze gelouterde singer-songwriter, die we vooral kennen als schrijfster van de wereldhit Killing Me Softly, al sinds de jaren zeventig een warme plek in. Voor dit nieuwe album nodigde Lori dan ook een aantal Nederlandse artiesten uit, waaronder de 3 J’s, Niels Geusebroek en Ruben Hein, om samen met haar liedjes te schrijven en te zingen. Het resultaat mag er zijn, net als He Sings, haar Engelstalige vertolking van een liedje van Henny Vrienten. 

#JAZZ

yd2
Stacey Kent - Tenderly 17.99 
Op haar nieuwe album Tenderly bezoekt Stacey Kent wederom de Great American Songbook, net als in het begin van haar carriere. Het album is voor het eerst sinds The Boy Next Door uit 2003 geheel gevuld met standards en Stacey kreeg daarbij hulp van gitarist/componist Roberto Menescal. Het materiaal past haar perfect en het is dan ook een fraai album geworden waarin de prachtige stem van Stacey centraal staat.

#DVD

yd2
Bankerot 3DVD 22.99 
Regie: Henrik Ruben Genz
Cast: Martin Buch, Esben Dalgaard, Nicolas Bro

In Bankerot volgen we de twee jeugdvrienden Thomas en Dion. Na de dood van zijn vrouw brengt voormalig sommelier Thomas een groot deel van zijn tijd in bed door. Zijn achtjarige zoontje Niklas heeft al twee jaar geen woord gesproken en de schoolpsycholoog dreigt jeugdzorg in te schakelen. Dion komt net uit de gevangenis. Hij heeft nog schulden bij ‘The Tooth Fairy’, een gevaarlijke crimineel die hem buiten de muren opwacht. Dion, een getalenteerde chef, besluit zijn jeugdvriend Thomas op te zoeken met het idee hun oude droom te verwezenlijken: samen een restaurant openen. Waar het voor Dion een manier is om uit de schulden te komen, biedt het Thomas de mogelijkheid om aan te tonen dat hij wel degelijk voor zijn zoontje kan zorgen
yd2
La Loi Du Marche 12.99
Regie: Stéphane Brizé
Cast: Vincent Lindon, Karine De Mirbeck

Thierry geeft de moed niet op tijdens zijn zoektocht naar een baan. Als goede huisvader voelt hij zich verplicht om te kunnen zorgen voor zijn familie en na ettelijke sollicitatiegesprekken wordt hij aangenomen als bewaker van een supermarkt. Maar wanneer zijn baas hem verzoekt om zijn collega’s te bespieden wordt hij al snel geconfronteerd met een zwaar dilemma: dit weigeren en opnieuw in de eindeloze werkloosheid belanden of zijn moraal opgeven en alles doen om toch zijn job te behouden? Vincent Lindon won de Prijs voor Beste Acteur op het Cannes Festival 2015 voor zijn vertolking in La loi du marché
yd2
Listen To Me Marlon 14.99 / Bluray 15.99
Dankzij exclusieve toegang tot het persoonlijke archief is dit de meest complete documentaire over Marlon Brando ooit. Deze prachtige documentaire verkent niet alleen zijn uitzonderlijke carrière als acteur, maar ook zijn buitengewone leven ver van het podium wordt in kaart gebracht en verteld vanuit Marlons perspectief. Geen interviews, maar alleen Marlon zelf die u meeneemt met zijn eigen gedachtes door zijn fascinerende leven.
yd2
Every Thing Will Be Fine 9.99 
Regie: Wim Wenders
Cast: Rachel McAdams, James Franco, Peter Stormare, Charlotte Gainsbourg

Tomas, een jonge schrijver, veroorzaakt per ongeluk de dood van een kind. De volgende twaalf jaar worstelt hij met het effect van deze tragedie op zijn leven en op de familie van het kind. Net op het moment dat hij alles verwerkt lijkt te hebben, wordt hij geconfronteerd met anderen die nog niet klaar met hem zijn.

#KLASSIEK

yd2
Mozart – 'The Weber Sisters'
Sabine Devieilhe (soprano) 19.99

Sabine Devieilhe (sopraan) Pygmalion, Raphael Pichon 19,99 Deze maand schittert Sabine Devieilhe in een van de mooiste producties uit de vijftigjarige geschiedenis van De Nationale Opera: Poulencs Dialogues des Carmélites. Gelijktijdig verschijnt een intrigerend Mozart-album waarop zij eveneens de sterren van de hemel zingt. Centraal staat muziek geïnspireerd door de zussen Aloysia, Josepha en Konstanze Weber – met de laatste trouwde Mozart, maar op dit album maakt vooral de concertaria die Mozart voor Aloysia schreef, 'Popoli di Ressaglia', veel indruk. Het is echter bovenal de afwisseling tussen aria's, liederen en orkestwerken die van begin tot eind weet te boeien.
yd2
Granados/Turina – Piano Quintets
Cuarteto Quiroga 19.99

Javier Perianes (piano), Cuarteto Quiroga 19,99 Harmonia Mundi – HMC902226 De pianokwintetten van Enrique Granados en Joaquín Turina Pérez worden zelden uitgevoerd. Dat ze samen met een Caliope uit Las musas de Andalucia op hetzelfde album verschijnen, is al meer dan zeventig jaar geleden. Javier Perianes speelt met Cuarteto Quiroga op voortreffelijke wijze de Spaans getinte muziek met een Franse inslag. Beide werken werden rond 1900 (Granados 1895 en Turina 1907) geschreven. Zowel de Catelaan Granados (die door zijn landgenoten ook wel de Spaanse Chopin of ‘onze Schubert’ wordt genoemd) als de uit Andalusië afkomstige Turina studeerden in Parijs waardoor de Franse tijdsgeest in beide pianokwintetten voelbaar is. De essentie van de muziek is Spaans, ritmisch, temperamentvol en romantisch.
yd2
Janáček – Říkadla
Collegium Vocale Gent, Het Collectief, Reinbert de Leeuw 20,99

Onder leiding van Reinbert de Leeuw laten het fantastische Collegium Vocale Gent en kamermuziekensemble Het Collectief een minder bekende kant van Janáček horen. Janáček is in het westen vooral beroemd dankzij zijn opera's, maar in Tsjechië is hij minstens zo bekend als componist van koorwerken. Hier horen we een uitgelezen selectie daarvan, met als hoogtepunt Říkadla ('kinderliedjes'). In dit werk blikt Janáček humoristisch en nostalgisch op zijn jeugd terug. Koor en ensemble zijn in absolute topvorm en zoals we van Alpha gewend zijn, is de toelichting gedetailleerd. Aanrader.
yd2