[Mania] Nieuwsbrief Week 40
 
Email Header
yd2

Nieuwe Mania!

Vrijdag ligt Mania 331 in de winkels!
 
NO RISK DISC =  Bazart
 
GRAND CRU =  Seasick Steve
 
LUISTERTRIPS HIER
 
STAPELPLAATJES HIER
 
Lees hier de Mania online:
http://www.platomania.eu/mania-magazine
yd2
Bazart - Echo 17,99 / LP 24,99 
NIEUWE NO RISK DISC!
CD vanaf dinsdag in de winkel, LP vanaf 28 oktober

In Nederland kennen we Spinvis. En Eefje de Visser. Singer-songwriters die zich – geflankeerd door een band – uitmuntend weten te redden in ons fraaie taaltje. Poëtische arrangementen die op het laatste album van beiden tevens elektronische omlijstingen kregen. Spinvis op Tot Ziens, Justine Keller met Club Insomnia en Kom Terug. Eefje recentelijk op het bloedmooie Nachtlicht met tracks als Scheef, Naartoe en Stof. Onze zuiderburen hebben er op dat vlak een nieuwe speler bij: Bazart. Niet één, maar drie zangers.  (lees verder)
yd2

Bettie Serveert nieuw album +
4 november instore in Concerto

Damaged Good 14,99 / LP 19,99
Het nieuwe album 'Damaged Good 'verschijnt 28 oktober OP CONCERTO RECORDS i.s.m. PIAS!

Dat Neerlands leukste indierockband met een nieuwe plaat komt is op zich al een heuglijk feit. Als die ook nog eens wordt uitgebracht op Concerto Records in samenwerking met PIAS, maakt ons dat natuurlijk heel trots. En al helemaal omdat Damaged Good een vintage Bettie plaat is. Lekker stevig, met spetterend gitaarwerk van Peter Visser. Heerlijk melodieus, door die prachtige zanglijnen van Carol van Dyk. (lees verder)

4 november presenteert Bettie Serveert het album
op het podium van Concerto! Aanvang 18:00 uur 

#POP

yd2
C. Duncan - The Midnight Sun 16,99 /
LP Limited roze vinyl 29,99

De Schotse muzikant C(hristopher) Duncan maakte vorig jaar veel indruk met het fraaie, op zijn slaapkamer in elkaar geknutselde, Architect. De prachtige popliedjes en het dromerige klankentapijt wisten uiteindelijk zelfs meerdere jaarlijstjes te halen en daar viel niets op af te dingen. Op The Midnight Sun herhaalt C Duncan het kunstje van Architect en zet de muzikant uit Glasgow bovendien een volgende stap. Ook The Midnight Sun werd bij C Duncan thuis in elkaar geknutseld en valt op door fraaie en dromerige popliedjes met lome vocalen. C Duncan kiest dit keer voor een net wat uitbundiger klankentapijt, maar het blijven klanken die uitnodigen tot uitrusten en wegdromen.  
​(lees verder)
yd2
Blaudzun - Jupiter I 16,99 / LP 22,99
Geen betere track om mee te openen dan het bombastische en in alle opzichten verslavende Everything Stops. Arcade Fire van eigen bodem. Wat een hoopvolle start van Jupiter I, het vijfde album van de bebrilde reus Johannes Sigmond, beter bekend als Blaudzun. In 2008 begon zijn avontuur met een titelloos debuut, om de twee jaar opgevolgd met een nieuw succesverhaal. Seadrift Soundmachine, Heavy Flowers en Promises Of No Man’s Land waren alle noemenswaardige platen, met diverse nummers die zelfs na tientallen luisterbeurten niet vervelen. Denk aan Midnight Room, Quiet German Girls, Elephants, Flame On My Head, Euphoria en Hollow People.  (lees verder)
yd2
Bauer - Eyes Fully Open 15,99 / LP 24,99
Maar liefst tien lange jaren hebben wij moeten wachten op een nieuw album van Berend Dubbe, ditmaal zonder kompaan Sonja van Hamel. De Britse muzikante Gwen Thomas nam het stokje van haar over. Bauer staat voor perfecte popliedjes met wonderschone arrangementen. Met zijn debuut On The Move liet hij zich nog plaatsen in het hokje lo-fi, maar zijn hang naar Burt Bacharach-harmonie en popsymfonie als in de vroege jaren zeventig nam al snel de overhand. Een nieuwe proeve van zijn kunnen is te horen op Eyes Fully Open. Ieder nieuw liedje, te beginnen met het klassiek getoonzette The Alchemist, is uiterst verzorgd zonder gekunsteld klinken.  (lees verder)

Zaterdag 15 oktober Bauer Live in Concerto!
Aanvang 16.00 toegang gratis!
yd2
Norah Jones - Day Breaks 17,99 / CD Deluxe 22,99 /
LP Limited oranje vinyl 29,99

Norah Jones wordt sinds haar debuut Come Away With Me uit 2002 geassocieerd met jazzy pop, maar iedereen die al haar platen kent, weet dat de zangeres uit New York een stuk veelzijdiger is. Norah Jones flirtte het afgelopen decennium intensief met onder andere country, folk, soul en eigenzinnige pop (op misschien wel haar beste plaat, Little Broken Hearts uit 2012), maar keert op Day Breaks weer terug naar de jazz. Op haar nieuwe plaat laat Norah Jones zich begeleiden door gelouterde topmuzikanten als saxofonist Wayne Shorter, organist Lonnie Smith en meesterdrummer Brian Blade. Norah Jones is zelf vooral achter de piano te vinden en tekent uiteraard voor de van haar bekende lome en zwoele vocalen.  (lees verder)

De gelimiteerde vinylversie op oranje vinyl is EXCLUSIEF te koop in onze winkels!
yd2
Seasick Steve - Keepin' The Horse Between Me And The Ground 2CD 16,99 / 2LP 29,99 
NIEUWE GRAND CRU!

Tot veler verrassing blijkt Seasick Steve meer dan een gimmick te zijn. Begonnen als woeste oude man die met zelfgebouwde afvalgitaren tekeer gaat, is hij duizenden optredens en vijf cd’s later tot rust en inkeer gekomen. Hoewel… Steve heeft gekozen voor een swamp-achtig bluesgeluid: sober, bijna uitgebeend, maar zeer to the point ingekleurd. Thema’s en riffs verraden invloeden van de bluessound zoals bijvoorbeeld Tony Joe White die liet horen in zijn vroege dagen. Maar zelfs Muddy Waters en John Lee Hooker klinken door op deze zeer geslaagde dubbel-cd. 
(lees verder)
yd2
Tessa Belinfante - Fly As We Fall 14,99
Tessa Belinfante won in 2008 als zangeres van Two Way Radio de Grote Prijs van Nederland, maar is vooral bekend als halve finalist van The Voice Of Holland in 2012. In tegenstelling tot de meeste andere succesvolle deelnemers aan deze talentenjacht is Tessa Belinfante een blijvertje. Na een prima ep is er nu een verrassend sterk debuut vol buitengewoon lekker in het gehoor liggende popliedjes met een eigenzinnig randje en vocalen die naar veel meer smaken. Prima plaat.
yd2
yd2 yd2 yd2
yd2

Instores

do 06 okt 18:00 Soweto Soul - Concerto
za 08 okt 16:00 Fire Harvest - Concerto
za 08 okt 17.00 The Great Communicators - Plato Apeldoorn
zo 09 okt 15.00 Golden Years of Dutch Pop ... - Concerto 
ma 10 okt 16:00 Ultimate Painting - Concerto
do 13 okt 17.00 Pitou - Concerto
za 15 okt 15.00 Bauer - Concerto
zo 16 okt 15.00 Tessa Belinfante - Concerto

De datum van The Great Communicators instore in Apeldoorn stond eerder verkeerd vermeld. Juiste datum is 8 oktober
yd2

Concerto Radio

Concerto Radio, aflevering 146 (30 september 2016)

Radioshow PinguinRadio.com, met hierin de fijnste nieuwe must-haves uit de Amsterdamse muziekwinkel Concerto op LP en CD. Ditmaal releases van Nick Waterhouse, The Parrots, The Great Communicators, Devendra Banhart, FChook Race, Tash Sultana, Dead Rabbits, Bruce Springsteen, Merchandise, The Grand East, Billy Bragg And Joe Henry, Natural Child, Nots, plus een exclusieve instore van Quiet Hollers.

LUISTER HIER:  www.concerto.nl/concerto-radio

#VINYL

Full Image
yd2

Norah Jones - Day Breaks

LIMITED GEKLEURD VINYL 
Alleen via de Mania-winkels verkrijgbaar!
LP: 29,99
yd2

C Duncan - Midnight Sun

LIMITED GEKLEURD VINYL 
​LP: 29,99
yd2

Donny Hathaway - Live

LIMITED GEKLEURD VINYL 
LP: 19,99
yd2

Love - Da Capo

LIMITED GEKLEURD VINYL 
​LP: 19,99

#REISSUES

yd2
Placebo - A Place For Us To Dream 2CD Limiited 22,99
Placebo bestaat maar liefst twintig jaar en dat gaan we weten. De Britse alternatieve (glam)rockers brengen een verzamelaar uit met daarop 36 (!) nummers. De meest in het oog springende track betreft het in een nieuw jasje gegoten Without You I’m Nothing, inclusief gastrol van David Bowie. A Place For Us To Dream geeft een luisterrijke inkijk in het lijvige oeuvre van zanger Brian Molko, bassist en toetsenist Stefan Olsdal en drummer Matt Lunn. Vanaf de alom bekende opener Pure Morning tot afluister Loud Like Love zal het voor de doorsnee Placebo-aanhanger een roerig feest der herkenning zijn.  (lees verder)
yd2
Various - Let It Be;
Black America Sings Lennon, Mccartney & Harrison 14,99

COVER-VERSIES VAN THE BEATLES!
The Beatles werden zwaar beïnvloed door “zwarte” muziek. Niet alleen de rock ‘n’ roll van Little Richard en Chuck Berry, maar vooral ook veel Motown. Omgekeerd namen ook veel zwarte artiesten werk op van The Beatles. Reden voor Ace om na Come Together een tweede verzamelaar met dergelijke songs uit te brengen, waarbij ook aandacht wordt geschonken aan het oeuvre van George Harrison.Ella Fitzgerald’s keuze voor Savoy Truffle is even goed als opmerkelijk. (lees verder)
yd2 yd2 yd2

#DANCE

yd2
Jones  - New Skin 16,99 / 2LP 22,99
Cherrie Jones-Mattis is een vijfentwintigjarige zangeres uit Londen. Bekend onder haar artiestennaam Jones, debuteert ze met het album New Skin. Ze zocht contact met een paar ongelofelijke talenten, zoals Lana Del Rey-medewerker Justin Parker, Savages-producer Rodaidh McDonald, Sam Smith medeschrijver Tourist, Two Inch Punch, XO, Honne en AK Paul. Het zorgt voor een gevarieerd, luchtig en zeer modern klankbeeld. De expressieve stem van Jones komt er zeer goed in uit en hoewel de toonzetting misschien wat melancholiek is, wordt het nergens somber. De begeleiding bestaat voornamelijk uit ingekleurde toetsenpartijen en de soulvolle nummers liggen goed in het gehoor.  (lees verder)
yd2
Kate Tempest - Let Them Eat Chaos 15,99 /
LP 24,99 (vanaf 21-10)

Het nieuwe album Let Them Eat Chaos van award winnend poëet, schrijfster en rapper Kate Tempest gaat verder dan het volop geprezen debuutalbum Everybody Down uit 2014. Die plaat werd onder andere genomineerd voor een Mercury Award. Tempest laat haar verhalen vloeiend lopen over hiphopbeats en leunt tegelijkertijd op oude mythes en preekachtige cadansen om verhalen van de alledag te vertellen. Producer Dan Carey is weer van de partij en dat werkt als vanouds. Tempest bracht vorig jaar haar roman The Bricks That Built The Houses uit, een ‘multi-generational tale of drugs, desire and belonging’.  (lees verder)

#JAZZ

yd2
Bart Wirtz - Beneath The Surface 17,99
De Nederlandse altsaxofonist Bart Wirtz waagt zich met een nieuw kwintet aan cross-overs van jazz, hiphop, funk, roots en rock. Wirtz legt, met hulp van gasten als Soweto Kinch, Louk Boudesteijn en Ntjam Rosie, een elektronisch en akoestisch ritmetapijt neer, waarmee hij zijn muzikale grenzen verder verdiept. Dit album is een fascinerende mix van akoestische altsax en piano met orgels en andere elektronica, waarmee Wirtz een eigen geluid creëert dat naar meer smaakt. 

#WORLD

yd2
Various - Kenya Special Volume 2 15,99 / 3LP 29,99
Voor velen buiten Kenia was het eerste deel van 'Kenya Special', dat in 2013 op het Soundway-label werd uitgebracht, een eerste kennismaking met de muziek die in de jaren '70 en '80 in het land gemaakt werd. De nadruk werd gelegd op songs en bands die niet makkelijk te categoriseren zijn en geen moeite hebben de regels en de grenzen van bestaande genres te doorbreken. Hier vind je dus geen cliché World Music. Ook voor dit tweede deel zijn de verzamelaars tot het uiterste gegaan om wederom een deel van een essentieel stuk Oost-Afrikaanse muziek en erfgoed te ontsluieren.

#DVD

yd2
Elle 14,99 / Bluray 14,99
Regie: Paul Verhoeven
Cast: Christian Berkel, Laurent Lafitte, Virginie Efira, Charles Berling, Anne Consigny, Isabelle Huppert

Michèle (Isabelle Huppert) is directrice van een hip videogamebedrijf. Ze is zowel zakelijk als privé rechtdoorzee met veel gevoel voor ironie. Wanneer ze thuis door een gemaskerde onbekende wordt aangevallen en verkracht, doet ze geen aangifte bij de politie. Ze gaat zelf achter de dader aan en belandt al snel in een spannend kat-en-muis-spel dat volledig uit de hand loopt.
yd2
Gomorra Seizoen 2 4DVD 26,99
Regie: Stefano Sollima, Francesca Comencini
Cast: Marco D'Amore, Fortunato Cerlino, Maria Pia Calzone, Salvatore Esposito, Marco Palvetti

Als godfather Pietro Savastano ontsnapt uit de gevangenis en zijn voormalig rechterhand Ciro zijn zoon Genny neerschiet lijkt er een einde te zijn gekomen aan de alleenheerschappij van Pietro. CIRO ‘De Onsterfelijke’ is klaar om samen met zijn vroegere rivaal Salvador Conte de macht te grijpen. Pietro, Genny, Ciro en Conte lijken de vier hoofrolspelers op een toneel vol haat, liefde en wraak. Maar dan betreden twee vrouwen datzelfde bloederige toneel om hun deel van de macht over Napels op te eisen. Wat volgt is een gewelddadige strijd vol list en bedrog.
yd2
Suburra 8,50
Regie: Stefano Sollima
Cast: Elio Germano, Jean-Hugues Anglade, Giulia Gorietti

In Ostia, een deelgemeente van Rome aan de kust, zijn er plannen om ‘het Las Vegas van Italië’ te doen verrijzen. In een kluwen van corrupte belangen zijn verschillende partijen betrokken: de staat, van hoge ambtenaren tot parlementariërs en zelfs ministers, het Vaticaan, en natuurlijk de alomtegenwoordige maffia – en wel verschillende families. Allen cirkelen ze als gieren boven het megalomane vastgoedproject om een zo groot mogelijk stuk van de taart voor zich te claimen.
 
yd2
The Idol 14,99
Regie: Hany Abu-Assad
Cast: Eyad Hourani, Tawfeek Barhom, Hiba Attalah, Ahmed Al Rokh

Mohammed Assaf is van jongs af aan samen met zijn zusje volledig in de ban van muziek. Terwijl hij als kind voor het entertainment tijdens huwelijksfeesten zorgde, heeft de inmiddels 25-jarige Assaf andere muzikale ambities. Hij wil meedoen aan de tv-talentenjacht Arab Idol, waarvoor hij vanuit de Gazastrook een gevaarlijke reis naar Egypte zal moeten afleggen. Zonder paspoort, in het geheim de grens passerend en zonder uitnodiging voor zelfs maar een auditie, neemt hij het risico en met succes. In 2013 bezorgt hij zijn thuisland een zeldzame overwinningsroes met het officieuze Palestijnse volkslied Ali al-Keffiyeh en is het jonge talent verantwoordelijk voor een uniek, bevrijdend moment van nationale trots in Palestina.

#KLASSIEK

yd2
Jeroen de Groot - Solo Sonates en partita’s Van J.S. Bach + 2CD + DVD 24,95
Violist Jeroen de Groot heeft een levendige relatie met Johann Sebastian Bach. Die begon toen hij twaalf jaar oud was en zijn lerares Bets van der Horst hem de partita’s en sonates voor viool solo voor de neus zette. Met enorme gretigheid begon hij een paar delen te studeren. Die gretigheid bleef bepalend voor zijn studietijd, vanaf zijn zestiende bij Herman Krebbers aan het Amsterdamse Muzieklyceum. Op zijn 24ste werd Jeroen Eerste prijswinnaar van het Oscar Back Concours.
Met het prijzengeld op zak reisde hij naar Salzburg om daar les te nemen bij de beroemde Hongaarse violist Sándor Végh, ooit zelf leerling van Jenö Hubay. Na Vegh studeerde hij bij Ivry Gitlis, de Israëlisch-Franse vioolvirtuoos, die hem de weg terug wees naar de tijd dat de muziek zelf centraal stond en niet zozeer de uitvoerend kunstenaar. (lees verder)
yd2
Jacqueline Oskamp - Een Behoorlijk Kabaal 34,99
'Een behoorlijk kabaal' van Jacqueline Oskamp is een geschiedenis van de klassieke muziek in het 20ste eeuwse Nederland. Er is vaker geschreven over het componeren in Nederland, maar niet eerder werden muzikale ideeën zo direct gespiegeld aan maatschappelijke ontwikkelingen, historische gebeurtenissen en de voortdurend veranderende tijdgeest. Was de vileine Willem Pijper werkelijk zo'n vooruitstrevend componist? Waarom werd in ons land geschamperd over de in Frankrijk en Duitsland zo populaire jazzmuziek? Was in de oorlogsjaren ook het muziekleven gehuld in grijstinten? En: voerde de Notenkrakersbeweging in wezen een schijngevecht? Jacqueline Oskamp plaatst de Nederlandse muziek in een breed cultuurhistorisch perspectief en maakt deze toegankelijk.
yd2
Vivaldi
Lucie Horsch (blokfluit), Amsterdam Vivaldi Players, Candida Thompson 18,99
 

Blokfluitiste Lucie Horsch (1999) is één van de grootste muzikale talenten van haar generatie. Ze is nu al een veel gevraagde soliste in binnen- en buitenland. Ook heeft zij al diverse prijzen gewonnen. Voor Decca mag zij haar debuutalbum opnemen. De muziek van Vivaldi blijkt Horsch op het lijf geschreven. Lucie Horsch speelt samen met de Amsterdam Vivaldi Players, waaronder vader Gregor Horsch, prachtige fluitconcerten en bewerkingen van het Nisi Dominus (Psalm 126) en de Lente uit de Vier Jaargetijden. Lucie Horsch speelt sprankelend en adembenemend op vier verschillende blokfluiten, waarvan een aantal speciaal voor haar in Japan zijn gemaakt.
yd2
Shostakovich – Cello Concertos Nos. 1 & 2
Alisa Weilerstein (cello), Orchester Bayerischen Rundfunks, Pablo Heras-Casado 14,99
 

De Amerikaanse celliste Alisa Weilerstein, door de BBC al omschreven als een van de meest markante solisten van haar generatie, buigt zich na eerdere albums met werken van Dvorak, Chopin, Rachmaninov, Elgar en kortere cellostukken over de twee celloconcerten van Shostakovich. Net als in haar opname van het celloconcert van Elgar, biedt Weilerstein een benadering die wars is van valse effecten of overdreven sentiment, waardoor zeker het weinig gespeelde eerste celloconcert enorm aan zeggingskracht wint. Aanrader.
yd2
Pluhar – Orfeo Chamán
L’Arpeggiata, Christina Pluhar (cd+dvd) 17,99
 

Bewerkingen van de mythe van Orpheus die in de onderwereld afdaalt om zijn geliefde Eurydice weer naar het land der levenden te voeren zijn talrijk, met als bekendste de prachtige opera’s van Monteverdi en Gluck. De blinde gitarist en zanger Nahuel Pennisi  schittert in een nieuwe bewerking van Christina Pluhar. Zij mengde haar eigen composities met die uit de Barok én Zuid-Amerikaanse en Siciliaanse volksmuziek. Het resultaat omschrijft zij als een sjamanistisch ritueel en is, zeker in de luxe versie met een dvd-registratie, meer dan fascinerend.

#BOEKEN

yd2
Stones Over De Stones  - Tjerk Lammers 21,95 
Niets is zeker en zelfs dat niet. Behalve één ding: The Rolling Stones blijven bij elkaar en maken plannen voor nieuwe platen en gigantische wereldtournees. Toch is al sinds jaar en dag de meest gestelde vraag aan Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en de andere Stones, 'hoe lang gaan jullie er nog mee door?' Maar drugsverslavingen noch arrestaties, huwelijken, kinderen, scheidingen, solocarrières, botsende ego's, strijd over het leiderschap, ruzies over geld en vrouwen, ziek zijn en ouder worden konden de band deren. De Stones weerstonden alle stormen en kwamen daar alleen maar sterker uit. Goed, er werd wel eens iemand ontslagen (Brian Jones), en er stapte wel eens iemand op (Bill Wyman, Mick Taylor), maar de kern van Jagger, Richards en Watts bleef intact en zelfs 'nieuweling' Ron Wood zit alweer meer dan veertig jaar bij de band. (lees verder)
yd2
Jack White - Nick Hasted 29,99
De echte Jack White - John Anthony Gillis, geboren in 1975 - laat zich moeilijk vangen. Nick Hasted doet echter een hele goede poging het fenomeen Jack White terug te brengen naar normale porporties en weet leugentjes van waarheden te onderscheiden. Natuurlijk komen The White Stripes aan bod (is Meg nou z’n zus of z’n ex?), de bluesrevival die hij eigenhandig maakte en weer om zeep hield, zijn vele collaboraties, zijn bands naast en na de White Stripes; alles komt aan bod. Hasted interviewde hiervoor o.a. Brendan Benson, Neil Young en Seasick Steve.
yd2
The Who - Matt Snow 19,95
Vijftig jaar Maximum R&B wordt in dit door Mat Snow samengestelde boek uitgebreid gevierd met een schat aan verhalen, foto’s, memorabilia en meer. De complete geïllustreerde geschiedenis van de band is een must voor iedere Who fan, want Snow weet ook voor de diehard genoeg nieuws te brengen. Naast het unieke fotomateriaal en de fraaie verhalen over de decadentie van de rock royalty in de seventies, gaat Snow ook diep in op alle albums.
Mat Snow is journalist, auteur en bekroond voormalig redacteur van het wereldberoemde muziekmagazine Mojo.