[Mania] Nieuwsbrief Week 23
 
Email Header
yd2

Nederbeat: Beat, Bluf & Branie vinyl

Dit jaar verschijnen er vijf Nederbeat-compilaties uitgebracht door Concerto Records ism Universal Music. 
Deze worden in beperkte oplagen van 500 stuks uitgebracht op gekleurd vinyl. Deel 1 en 2 liggen 5 juli in de winkel

www.platomania.eu/nederbeat-beat-bluf-en-branie
yd2

Beat, Bluf & Branie presentatie 
@ Melkweg zaterdag 9 juli

De eerste twee delen uit de serie worden op 9 juli gepresenteerd in de Melkweg met live-muziek en dj's!
Op deze avond worden Nederbeat-klassiekers vertolkt door top-muzikanten uit diverse bands zoals Angelo de Rijke van Anouk en Patrick van Herrikhuyzen van Sjako. De Beat Bluf & Branie Band staat o.l.v.  Professor Nomad en gasten zijn o.a. Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo) en Henk Koorn (Hallo Venray!).
MEER INFO & TICKETS

#POP

yd2
Band Of Horses - Why Are You OK 15,99 / LP 24,99 / LP Limited blauw vinyl 34,99 
Wachten wordt beloond. En hoe. Na de fantastische plaat Mirage Rock uit 2012 is er nu Why Are You OK. Een titel die we te danken hebben aan de zoon van Ben Bridwell die per ongeluk een e-mail verstuurde aan zijn leraar met deze woorden in de tekst. Als we de titel van dit album om zouden moeten vormen in een reflectieve vraag, dan zou het antwoord vrij simpel zijn: because Band Of Horses released a new album so we are more than OK now. (lees verder)
yd2
Tom Odell - Wrong Crowd 18,99 / LP 22,99 
Drie jaar geleden bracht de Britse singer-songwriter Tom Odell zijn debuutalbum uit met daarop onder meer de killer-hit Another Love. Binnen slechts een paar maanden tijd na het uitbrengen van eerste ep veroverde hij de wereld. Nederland was één van de allereerste landen waar hij succes boekte. Het album kwam dan ook op #1 binnen in de album charts en behaalde de platina status. Het nieuwe album is geproduceerd door Jim Abbiss (Arctic Monkeys, Kasabian en Adele). Odell zal ook op Pinkpop te zien zijn. 
yd2
Colvin & Earle - Colvin & Earle 18,99 / LP 24,99 
Het is dertig jaar geleden dat Shawn Colvin en Steve Earle elkaar voor het eerst zien als Colvin het voorprogramma van Earle verzorgd bij een show in Northampton. Vriendschap werd gesloten en in de loop der jaren kruisten ze elkaars pad met regelmaat. In 2014 ontstond het plan om de krachten eens te gaan bundelen. Er werd een tournee opgezet onder de titel Songs And Stories, Together Onstage waarin het duo songs en verhalen uitwisselde. Het bleek een groot succes en Earle nam het initiatief om Colvin uit te nodigen voor een vervolg op plaat. (lees verder)
yd2
U2 - Innocence & Experience Live In Paris DVD 19,99 / 2DVD 24,99 / Bluray 24,99 / Super Deluxe Edition 2DVD+Bluray+extra’s 129,99 
U2 brengt de concertfilm uit van hun iNNOCENCE + eXPERIENCE tour. De registratie bevat opnames van twee shows die de Ierse band afgelopen december in de Bercy Arena in Parijs gaf. De concerten in Parijs hebben inmiddels de titel ‘legendarisch’ gekregen. De shows stonden eerst gepland voor de 14 en 15 november, maar vanwege de aanslagen in Parijs op 13 november werden deze afgelast. Een maand later keerde U2 terug naar de stad der liefde en gaf een tweetal concerten met speciale gastoptredens van Eagles Of Death Metal en Patti Smith. (lees verder)
yd2
Nynke Laverman - Wachter 19,99 
Het wachten heeft iets universeels, maar toch is het voor iedereen anders. Nynke heeft het in haar nieuwe theaterprogramma in ieder geval tot kunst verheven. Ze is een wachter, wat ook betekent dat ze de rol van een soort gids heeft. Het is een Friestalige productie van Tryater en de première vindt komende maand plaats op het Oerol festival. Haar nieuwe album opent op dezelfde wijze als de theatervoorstelling, namelijk met het gedicht Boskule. Daarna begint pas de muziek die ditmaal meer experimenteel van aard is, met marimba en elektronica.  (lees verder)
yd2
Rival Sons - Hollow Bones 17,99 / LP 19,99 
De huidige grootte van Rival Sons is mooi af te meten aan de mededeling dat de overtuigde retrorockers het voorprogramma verzorgen van de lopende aller-, allerlaatste afscheidstournee van metalmastodont Black Sabbath. Rival Sons is inmiddels zelf een grote band met een back catalogue waarin iedere opvolgende plaat de vorige overtrof zonder aan kracht in te boeten. De nieuwe plaat Hollow Bones is de logische en wederom overtreffende en creatieve trap van Rival Sons. De Amerikanen bezitten een oude muzikale ziel die diep geworteld is in de psychedelica en rock van de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw.  (lees verder)
yd2
Joan Baez - 75th Birthday Celebration 2CD 16,99 / 2CD+DVD 24,99 / DVD 22,99 
Joan Baez is niet alleen de beroemdste folkzangeres, ze is met haar unieke sopraanstem ook een van de beste vertegenwoordigers van het genre. Al sinds de late jaren vijftig maakt ze naam met haar vertolkingen van folk- en popliedjes en ze was een van de eersten die het werk van Bob Dylan onder de aandacht van het grote publiek bracht. Onlangs werd ze 75 en dat werd, heel toepasselijk, gevierd met een jubileumconcert in New York, waarbij talloze gasten hun eer betuigden aan de folkdiva. Dat concert is gelukkig voor het nageslacht vastgelegd en verschijnt nu op Blu-ray/dvd en deze dubbel-cd. (lees verder)
yd2 yd2 yd2
yd2

CONCERTO RADIO 

Concerto Radio, aflevering 129 (3 juni).

Radioshow PinguinRadio.com, met hierin de fijnste nieuwe must-haves uit de Amsterdamse muziekwinkel Concerto op LP en CD. Ditmaal releases van oa: White Denim, Daniel Romano, Aloha, Quilt, Car Seat Headrest, Psychic Ills, Steve Gunn, Miles Davis & Robert Glasper, Whitney, Methyl Ethel, Tony Joe White, Young Gun Silver Fox en FEWS, plus een exclusieve instore van Jungle By Night.

LUISTER HIER:  www.concerto.nl/concerto-radio
yd2

INSTORES

vr 10 juni 17.00 Hatchling - Concerto
 
za 11 juni 16.00 Jick Munroe - Concerto
zo 12 juni 16:00 Culture In Memoriam - Concerto

za 18 juni 16.00 Apneu - Concerto
zo 19 juni 15:00 Sigmund presentatie - Concerto
za 26 juni 16.00 De Avonden - Concerto
za 02 juli 16:00 The Jig - Concerto 


yd2

Sigmund Singles Party

Zondag 19 juni 15.00 u. Concerto
Op zondagmiddag 19 juni vanaf om 15 uur bent u van harte uitgenodigd om samen met schepper Peter de Wit alle do en don’t singles te beluisteren op voor- en tegenspraak van Sigmund. 
De bekendste psychiater van Nederland Sigmund is de hele maand juni te gast bij Concerto. Bij Concerto Koffie zijn originele tekeningen en grote blow ups met muzikale thema’s te bewonderen. Ook is er een uitgebreid assortiment aan boeken, evenals briefkaarten, T-shirts, een kalender, stresspillen en koelkastmagneten om maar eens wat te noemen.

FACEBOOK EVENT

#REISSUES

yd2
Van Morrison -
​It's Too Late To Stop Now 2CD 19,99
/ 2LP 24,99 
II & III & IV 3CD+DVD 49,99 

Live-albums zijn vaak niet de hoogtepunten uit het repertoire van een artiest. Vaak zijn het niet meer dan leuke souvenirs voor wie de tour heeft gezien, of er is dermate veel aan de opnames gesleuteld in de studio dat er weinig echt live aan is. Misschien wel de belangrijkste uitzondering op deze regel is It’s Too Late To Stop Now van Van Morrison. Het oorspronkelijk in 1973 als dubbel-lp uitgebrachte album was weliswaar geen integraal optreden maar een verzameling van opnames van verschillende concerten, maar dat was zeker niet aan het album af te horen. (lees verder)
yd2
Paul McCartney - Pure McCartney 2CD 18,99 / 4CD Deluxe 39,99 / 4LP 89,99
Het eerste wat bij mij opkwam was ‘alweer een verzamelaar’… Toch is dit een verkeerde veronderstelling; we zijn de afgelopen jaren verblijd met een aantal deluxe uitgaves, maar qua verzamelaars is McCartney helemaal niet zo’n melkkoe: slechts drie, met Wingsspan uit 2001 als laatste. Vijftien jaar dus alweer… Tijd voor een nieuw setje dus dat, verpakt met een fraai McCartney-portret, geheel volgens het tijdsbeeld in allerlei configuraties beschikbaar gesteld wordt. De 4cd-versie is hiervan de meest uitgebreide en hier valt natuurlijk genoeg te genieten, tenslotte heeft McCartney een enorme output met hoogwaardig materiaal gehad. (lees verder)
yd2
Beach Boys - Pet Sounds 50th Anniversary 2CD 19,99 / 4CD+Bluray Audio 79,99 / LP Mono 24,99 / LP Stereo 24,99 
In 1966 verscheen een van de belangrijkste werken in de popmuziek, het album Pet Sounds van The Beach Boys. Met deze plaat brak de muzikale leider van de groep Brian Wilson met het bekende surfgeluid en – geïnspireerd door het innovatieve Rubber Soul van The Beatles – maakte een onnavolgbaar album vol unieke geluiden en adembenemende melodieën. Wilson was gestopt met optreden en kon zich – terwijl de band in Engeland grote successen op het podium vierde – volledig concentreren op zijn meesterwerk. (lees verder)
yd2 yd2
Kris Kristofferson -
The Complete Monument & Columbia Album Collection 16 CD Box 94,99 
yd2
yd2 yd2 yd2

#DANCE

yd2
Kraak & Smaak - Juicy Fruit 15,99 / LP 19,99 
In de week dat Crack & Smacks nogal dansvloergerichte nieuwe (tweede) single met Mayer Hawthorne I Don't Know Why Radio 2 Topsong is, hadden wij het voorrecht alvast het gehele frisse album voor te proeven, terwijl de ook al zo onontkoombare eerste single My Mind's Made Up nog volop op de radio is. En vast niet alleen in ons en dus ook hun eigen land, want in de UK (Radio 1) en Los Angeles (KCRW) zijn ze ook al fan sinds het debuut Boogie Angst in 2005, dat als breakbeat is omschreven, een woord dat bij alle volgende, almaar weergalozer wordende waanzinnig soulvolle, electronische jazzy discofunk bevattende geluidscollages met sterke songstructuur inderdaad niet weg te denken is.  (lees verder)
yd2
Weval - Weval 16,99 / 2LP 29,99 
Weval betreft de samenwerking tussen de Amsterdamse producers Harm Coolen en Merijn Scholte Albers. Beiden in de industrie gestart als makers van filmmuziek, doch langzamerhand werd hun talent en passie voor elektronische muziek groter. En zo ontstond Weval. Met house en vroege triphop als inspiratie lag de eerste ep (Half Age) in 2013 in de schappen. Een jaar later opgevolgd door Easier, inclusief het hypnotiserende Gimme Some. Het debuut is er eentje van prettig voortkabbelende tracks. Licht dansbaar met sensitieve vocalen. (lees verder)

#VINYL

Full Image
yd2 yd2 yd2
yd2 yd2 yd2

#ROOTS

yd2
Eli Paperboy Reed - My Way Home 15,99 / LP 26,99
Met een eigen beheer album en twee goed ontvangen soul/rhythm ’n’ blues-lp’s leek de toekomst voor Eli Reed een zonnige. Totdat hij in 2014 met Nights Like This een onbegrijpelijke knieval voor de commercie maakte, die wegens allerlei perikelen ook nog eens commercieel een totale mislukking werd. Hij trok zich gedesillusioneerd terug in Harlem om als gospelzangcoach voor de plaatselijke jeugd te gaan werken. En, Ladies and Gentlemen, houdt u vast voor een comeback van jewelste. Vanaf opener Hold Out vliegt dit album van hoogtepunt naar hoogtepunt, een boven zichzelf uitstijgende Reed constant op de voorgrond, begeleid door de meest waanzinnige gospelkoortjes, die hem ternauwernood maar bij kunnen benen. (lees verder)
yd2
Allen Toussaint - American Tunes 18,99 
Allen Toussaint had net het album American Tunes afgemaakt toen hij vorig jaar november tijdens een Europese tournee plots kwam te overlijden. De plaat is geproduceerd door Joe Henry en bevat opnames uit twee verschillende sessies. Een was bij Toussaint thuis en laat de legende solo horen op zijn piano, de andere sessie werd in LA opgenomen met een vaste ritme sectie. Op deze laatste opnames horen we gastbijdrages van o.a. Bill Frisell, Charles Lloyd, Greg Leisz, Rhiannon Giddens en Van Dyke Parks waarbij werk wordt gespeeld van Toussaint zelf, Duke Ellington, Fats Waller, Paul Simon en anderen. 

#DVD

yd2
Beyond Sleep 14,99 
Regie: Boudewijn Koole
Cast: Reinout Scholten van Aschat, Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Thorbjørn Harr

Beyond Sleep gaat over de overlevingstocht van de jonge geoloog Alfred Issendorf die in het moerassige noorden van Noorwegen op zoek gaat naar meteorieten. De ambitieuze Alfred hoopt dat zijn naam door deze reis aan een belangrijk wetenschappelijk bewijs zal worden verbonden. Op deze manier probeert hij het werk van zijn vader voort te zetten, die tijdens zijn eigen onderzoeksproject om het leven is gekomen. Alfred zoekt, struikelt en moet afzien op de wrede toendra van Noord-Europa. Verlossing vindt hij pas op de grens van waanzin.
yd2
Steve Jobs 15,99 / Bluray 19,99
Regie: Danny Boyle
Cast: Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels, Michael Stuhlbarg

Een volledige weergave van het leven van Steve Jobs tussen 1984 en 1998, tijdens het lanceren van de drie iconische producten van Apple. De passie en drive van Steve Jobs (Michael Fassbender) duwt de digitale revolutie vooruit. Hierdoor verliest hij helaas wel zijn familie, en uiteindelijk, zijn gezondheid uit het oog. In deze onthullende film leer je alles over de pieken en dalen van het leven van Steve Jobs. Kate Winslet won voor haar bijrol de Golden Globe.
yd2
A Perfect Day 14,99
Regie: Fernando León de Aranoa,
Cast: Benicio Del Toro, Tim Robbins, Mélanie Thierry, Olga Kurylenko

Een groep hulpverleners probeert de watervoorziening van een verlaten gemeenschap in een Bosnisch oorlogsgebied te redden. Nieuwkomer Sophie doet alles om te helpen, ouwe rot in het vak Mambrú wil het liefst naar huis, Katya wil Mambrú, Damir wil dat de oorlog stopt en B… die heeft eigenlijk geen flauw idee wat hij wil. Humor, drama, liefde, gevaar en hoop: het komt allemaal samen op een perfecte dag.       

#KLASSIEK

yd2
Beethoven – Missa Solemnis
Concentus Musicus Wien, Arnold Schoenberg Chor, Nikolaus Harnoncourt 19,99
 

De begin dit jaar overleden dirigent en cellist Nikolaus Harnoncourt had een Beethoven probleem. Missa Solemnis (gecomponeerd tussen 1817 en 1823) is een – voor die tijd – uniek nog niet eerder vertoond koorwerk.  Met bijvoorbeeld dertig verschillende tempi stelt Ludwig van Beethoven dirigenten voor talloze problemen. Harnoncourt wacht tot 1988 voordat hij het werk voor het eerst uitvoert. In de zomer van 2015 zet Harnoncourt zijn laatste interpretatie van dit indrukwekkende koorwerk neer. (lees verder)
yd2
Stravinsky – Threni - Requiem Canticles
Collegium Vocale Gent & Royal Flemish Philharmonic, Philippe Herreweghe 20,99
 

Igor Stravinksy is al ver in de zeventig als hij Threni (Klaagzangen, een Latijnse zetting van de Lamentaties van Jeremias) schrijft. In Threni laat Stavinsky voor het eerst de stijl van de Ars Nova (muziek uit de veertiende en vijftiende eeuw) volledig samenvloeien met de seriële twaalftoonsmuziek. Dat leverde Stavinsky veel bewondering uit de muzikale wereld op. Vijftig jaar geleden sluit Stavinsky (83) zijn lange loopbaan af met het iconische Requiem Canticles, waarin hij fragmenten uit het Requiem op indringende wijze in pareltjes weet te vangen. (lees verder)
yd2
Terry Riley – Four Four Three
Ragazze Quartet, Slagwerk Den Haag & Kapok 19,99

Het Ragazze Quartet laat zich niet in één hokje te vangen. Na een album met muziek van Weense en Tsjechische componisten verrast Ragazze Quartet met twee iconische, repetitieve werken van Terry Riley. Voor In C uit 1964 wordt samengewerkt met Slagwerk Den Haag. Dit leidt tot een dynamische interpretatie waarbij melodische lijnen worden afgewisseld met ritmische motieven. Sunrise of the Planetary Dream Collector (dat Riley in 1980 voor het Kronos Quartet schreef) krijgt hier een nieuwe interpretatie door de samenwerking met het eigenzinnige jazz-trio Kapok, die de klankkleuren verrijken met een hoorn, elektrische gitaar en percussie. Door deze samenstelling komt het groovy en het speels improvisatorische karakter van deze droomverzamelaar uitstekend naar boven. 

#BOEKEN

yd2
Borat 19,95 
VOOR DE JISKEFET FANS!!! inclusief cd's
In de jaren tachtig was er op de Nederlandse radio een VPRO-programma dat Borát heette. Gedurende de zes jaren dat het werd uitgezonden verwierf het een cultstatus. Er waren zelfs luisteraars die bij elkaar kwamen in zogeheten Borát-luisterkringen teneinde samen naar hun favoriete programma te luisteren en er in huiselijke kring over na te praten. Genoemd naar een niet-bestaand Tsjechisch woord werd Borát een proeftuin voor humor die daarvoor in Nederland eigenlijk niet bestond: absurdistische humor. Borátici als Herman Koch, Michiel Romeyn en Marjan Luif bekwaamden zich in het Borát-gevoel en zetten dat later voort in het televisieprogramma Jiskefet. 
yd2
De Wonderlingen – Brian Selznicks 19,99 
In De Wonderlingen raken twee verhalen met elkaar verstrengeld: één in woorden en één in beelden. Het beeldverhaal begint in 1766 met Billy Wonderling, een eenzame schipbreukeling die in het theater gaat. Het prozaverhaal speelt zich af in 1990 en gaat over Josef, die weggelopen is van de kostschool en terechtkomt bij een vreemde oom in een nog vreemder huis. Langzaam ontdekt Josef zijn afkomst en die is op vreemde wijze verweven met het verhaal van Billy. Aan het einde van het boek komen beide verhalen op grandioze wijze samen. Een verhaal vol mysterie, levendige personages, verrassende twists en een ontroerende ontknoping.
yd2
Eye Love You - Ed van der Elsken 39,95 
Het eerste boek van Ed van der Elsken volledig in kleur, voornamelijk gebaseerd op zijn reizen voor het maandblad Avenue, verscheen in 1977. Uitgangspunt voor dit boek was de liefde, vooral de liefde tussen man en vrouw zoals die overal ter wereld wordt beleefd. Halverwege verandert het onderwerp naar de strijd om het bestaan, die mannen en vrouwen in solidariteit (of als individu) beleven. De menselijkheid en betrokkenheid die zo kenmerkend is voor het werk van Van der Elsken, boeit en verbluft nog steeds en daarom verdient juist deze uitgave een herdruk. Alle oorspronkelijke dia’s zijn schoongemaakt, gescand en minutieus bewerkt met een nieuwe techniek die het restauratie atelier van het Nederlands Fotomuseum heeft ontwikkeld. Deze heruitgave toont Van der Elskens werk in de beste kwaliteit.
In het Nederlands Fotomuseum Rotterdam is een speciale expositie rond het werk van Ed van der Elsken. Deze is het hele jaar nog te zien. Meer info kun je HIER vinden.
Ook verkrijgbaar: Amsterdam! 39,95
yd2
Roofstaat - Ewald van Vught 39,99 
Roofstaat. Wat iedere Nederlander moet weten behelst de geschiedenis van Nederland in twaalf hoofdstukken. Van de roof- en kruistochten in de middeleeuwen tot de massa-executies in voormalig Nederlandsch-Indië ruim zestig jaar geleden.Wat begon als een essay in de Playboy midden jaren tachtig is uitgegroeid tot hét standaardwerk over de gruweldaden van Nederland door de jaren heen. (lees verder)