[Mania] Nieuwsbrief Week 37
 
Email Header
yd2

Gotcha! Plato 40 jaar release nu uit!

180 GRAM GEKLEURD VINYL 
2LP GATEFOLD COVER
LIMITED 500 STUKS (GENUMMERD )

Incl. 1 bonus track “New Song (Demo Recording)”
en voor het eerst op vinyl!

www.platomania.nl/plato-40-jaar-releases
yd2

Metallica - Hardwired To Self-Destruct
limited gekleurd vinyl

SLECHTS 300 STUKS VAN DEZE VERSIE VOOR NL!
LIMITED GEKLEURD VINYL!
2LP: 34,99
​release 18 november

BESTEL/RESERVEER HIER


#POP

yd2
Trentemoller - Fixion 14,99 / LP 29,99 / 2LP Limited Deluxe 29,99
De Deense producer en muzikant Trentemøller heeft met Fixion zijn vierde album in handen. Met dit album borduurt hij voor op zijn vorige album Lost, waarbij hij ook al de ervaring van een live optreden op plaat probeerde vast te leggen. Fixion is een uitermate interessante en sfeervolle plaat geworden, vol indie, electronica, ambient en minimale beats. Het album ademt een behoorlijke jaren 80 sfeer uit, maar wel met een frisse nieuwe kijk en opnieuw laat de producer horen zich weinig aan te trekken van grenzen binnen de elektronische muziek. Trentemøller wisselt de snellere nummers vakkundig af met wat meer downtempo tracks, waarmee de balans op Fixion uitstekend is. (lees verder)
yd2
Madeleine Peyroux - Secular Hymns 18,99 / LP 24,99
De Amerikaanse zangeres Madeleine Peyroux debuteerde precies twintig jaar geleden en werd onmiddellijk vergeleken met grootheden als Billie Holiday, Bessie Smith en Ella Fitzgerald. Twintig jaar later is de stem van Madeleine Peyroux alleen maar mooier en indrukwekkender geworden. Secular Hymns beweegt zich op hetzelfde terrein als al haar vorige platen, maar klinkt toch net wat anders. Jazz, folk en blues domineren en songs van anderen en worden door de weergaloze vocalen ook dit keer songs van Madeleine Peyroux. (lees verder)
yd2
Keaton Henson  - Kindly Now 16,99 / 2LP 22,99
De Engelse zanger, componist en kunstenaar Keaton Henson is een uniek artiest. Hij lijdt aan angstaanvallen en treedt daarom maar sporadisch op. Wel slaagde hij erin sinds 2010 al zes albums op te nemen. Het laatste, Kindly Now, is net uit en is hopelijk beter verkrijgbaar dan de andere. Tot nu werden de albums wel voor downloaden beschikbaar gemaakt, maar de distributie is moeizaam. Henson maakt ingetogen folkpop, voornamelijk gecentreerd rond zijn emotionele stem. De begeleiding is meestal minimaal, een gitaar, wat toetsen, een paar strijkers en soms drums. Hij zingt zijn leed van zich af en probeert zijn demonen te bezweren. (lees verder)
yd2
Die Antwoord - Mount Ninji And Da Nice Time Kid 16,99 / 2LP 29,99
De Zuid-Afrikaanse formatie rond Ninja, ¥o-Landi Vi$$er en dj Hi-Tek werkte voor hun nieuwe, vierde album samen met The Black Goat en God. Toen ze twee jaar geleden met de opnames begonnen bleek het materiaal behoorlijk ruig en donker te zijn en werd als werktitel Rats Rule gebruikt. Allengs kreeg de plaat meer vorm en ondank dat de donkere sfeer bleef, kwam er meer gekte en plezier in de tracks en de titel werd veranderd in We Have Candy. De plaat werd afgerond en toen bleek er een derde laag zich te vormen. Er ontstond een episch geluid en er was ineens ruimte voor zoete romantiek. Reden voor ¥o-landi om de titel weer te wijzigen naar een die beter aansloot bij het totaalgeluid van het nieuwe album dat nu in de winkels ligt.
yd2
Moddi - Unsongs 16,99 / LP 24,99
Pal Moddi Knutsen, bekend als Moddi, is een Noorse muzikant. De jonge zanger en componist was eigenlijk eerst activist en daarna pas muzikant. De stap was dan ook klein toen hij bij toeval hoorde over composities die om verschillende redenen verboden waren. Unsongs, zijn vierde volledige album, bestaat uit twaalf nummers die in twaalf verschillende landen werden verboden, met o.a. Pussy Riot en Kate Bush. Fascinerend album met verboden vruchten. 
yd2 yd2 yd2
yd2

INSTORES

vr 16 sep 16:00 Quiet Hollers - Concerto 
za 17 sep 16:00 Adam Barnes en Tash Sultana - Concerto
za 17 sep 17.00 Matt Winson - Plato Zwolle  
zo 18 sep 15:30 Benjamin Francis Leftwich e.a. - Concerto 
zo 18 sep 18:00 Plato 40 jaar - Gebr, de Nobel Leiden 
vr 23 sep 17.00 Tangarine - Concerto
za 24 sep 16.00 Grand East - Plato Deventer
za 24 sep 16.00 iET - Concerto 
yd2

PLATO 40 JAAR AS ZONDAG 
@ GEBR. DE NOBEL LEIDEN

De oudste Plato van Nederland is jarig (40) en viert feest in Gebr de Nobel op zondag 18 september.

Vijf bands, DJ's, dansen en voor de vroege aanwezigen een drankje en wat te eten. Qua optredens houden we het lekker Leids met Ska-D-Lite (en gelijktijdig de release van hun album "Plays Dynomite" op dik dubbel vinyl!), James & Black (met band), Torii,Snowburner en Faux Nom

Tickets kosten 10 euro en zijn te koop bij Plato Leiden, Velvet Music Leiden en op www.gebrdenobel.nl 
yd2

CONCERTO RADIO 

Concerto Radio, aflevering 143 (9 september 2016)

Radioshow PinguinRadio.com, met hierin de fijnste nieuwe must-haves uit de Amsterdamse muziekwinkel Concerto op LP en CD. Ditmaal releases van o.a. Danny Vera, Wovenhand, Dinosaur Jr., Warhaus, Cass McCombs, Angel Olsen, Thee Oh Sees, Barrelhouse, Nathan Bowles, Chatham County Line, Wild Beasts, Cosmonauts, plus een exclusieve instore van No Man's Valley.

LUISTER HIER:  www.concerto.nl/concerto-radio

#VINYL

Full Image
yd2

Drive Like Maria

Preserver EP
12inch: 12,99
yd2

La Femme

Mystere
2LP: 24,99
yd2

Bitori

Legend of Funana
LP: 19,99

Nieuwe aanbiedingen op vinyl!

We hebben een mooie selectie LP's die nu tijdelijk goedkoper zijn! 
Kill Bill 1 en 2 soundtrack, MGMT, Patti Smith - Horses en diverse LP's van Fleetwood Mac, Bob Dylan, Johnny Cash, Jimi Hendrix en Leonard Cohen

overzicht hier: www.platomania.nl/vinyl-aanbiedingen
yd2

Van Morrison

Astral Weeks
LP: 14,99
yd2

Curtis Mayfield

Curtis
LP: 14,99
yd2

Led Zeppelin

II
HQ - remastered
LP: 14,99

#REISSUES

yd2
Led Zeppelin - Complete BBC Sessions 3CD 34,99 / 5LP 99,99 / 3CD+5LP+Boek 169,99
Jimmy Page heeft woord gehouden. Toen hij aankondigde dat de complete catalogus van Led Zeppelin met verbeterd geluid heruitgebracht zou worden, bedoelde hij ook de hele catalogus. Dus zijn na de acht studio-albums en Coda nu de BBC Sessions aan de beurt. Het is materiaal van vijf opnamesessies (vier uit 1969 en een uit 1971). Een betere registratie van de power en de opwinding van de vroege Led Zeppelin bestaat  er eenvoudigweg niet. Het eerste deel zijn opnames uit 1969, waarbij de ruigheid van hun oorspronkelijke, zware bluesy rock voelbaar is. Deel twee is een studio-optreden uit 1971, waaronder een preview van de legendarische vierde plaat. (lees verder)
yd2
Boudewijn De Groot - Collected 3CD 15,99
Universal brengt al een aantal jaren de serie Collected op de markt: fraaie verzamelaars voor een prettige prijs. Nu is het werk van Boudewijn de Groot aan de beurt om in drie schijven samen te vatten. Openend met Een Meisje Van Zestien meanderen we door de grootste successen terwijl er ook ruimte is om wat van zijn minder bekende werk langs te gaan. De voor de leek bekende nummers bevinden zich op het eerste deel, het tweede deel laat voor die groep horen dat we te maken hebben met een bijzonder artiest, aangezien daar de kwaliteit zekere zo hoog is.  (lees verder)

#DANCE

yd2
Noisia - Outer Edges 16,99
Zeg dus maar dag tegen je woofers, want deze Groningers rusten niet voordat er op de vloer alleen nog een smeulend hoopje jou achterblijft. Zoals vaste bezoekers van hun reizende clubnight Noisia Invites weten: alles wat Nik, Martijn en Thijs aanraken, verandert in pure bass. Van hun immer meedogenloze eigen werk tot de meest geniale beats voor films, games en bevriende acts; deze mannen eten, drinken en ademen 24/7 drum & bass. 

#ROOTS

yd2
Handsome Family - Unseen 2CD Limited 14,99 / 2LP Limited groen vinyl 29,99
Twee en een half jaar geleden ging de HBO-serie True Detective in première en maakte plots een miljoenpubliek voor het eerst kennis met de muziek van de Handsome Family omdat Far From Any Road (afkomstig van Singing Bones uit 2003) door de makers was gekozen als openingsnummer. Americanaliefhebbers kenden dit unieke echtpaar uiteraard al veel langer, want Brett en Rennie Sparks maakten in de afgelopen twintig jaar al tien platen, waarvan meerdere tot klassiekers in het genre gerekend kunnen worden. Het laatste wapenfeit, het fraaie Wilderness, dateert alweer van ruim drie jaar geleden, dus het was hoog tijd voor nieuw werk.  (lees verder)
De tweede schijf van zowel de CD als de LP is een Best Of!
yd2
Willie Nelson - For The Good Time; A Ray Price Tribute 17,99 / LP 22,99
De vriendschap tussen Willie Nelson en Ray Price gaat terug naar de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Price was naar Nashville verhuisd en scoorde een dikke hit met de countryklassieker Crazy Arms. Nelson’s carrière was net begonnen en hij fungeerde enige tijd als bassist van Price’s band. In de jaren de volgden bleef de vriendschap hecht en werkten ze tot de dood van Price in 2013 regelmatig samen. For The Good Times - vernoemd naar een nummer van Kris Kristofferson dat Price de hitparade inzong - is dan ook een tribute van Nelson aan het werk van Price. Naast genoemde nummers horen we ook Heartaches By The Number en andere songs uit het repertoire van Price. Vince Gill en de western swing band Time Jumpers zijn te gast op deze fraaie tribute.

#JAZZ

yd2
Reinier Baas - Vs Princess Discombobulatrix 17,99
Reinier Baas, de gitaar virtuoos, heeft de muziek wereld al een paar keer verrast met "jazz meesterwerkjes" waarin hij jazz en pop op een frisse en onstuimige manier mixt. Nu heeft hij weer een juweeltje, Reinier Baas vs Princess Discombobulatrix ( A Mostly Instrumental Opera), de compositie opdracht voor North Sea Jazz Festival 2015 alleen verder uitgewerkt met artwork en beeldverhaal van de bekende tekenaar Typex (zie special edition). De Opera is een mix van jazz, klassiek (modern) en humor waarin de band van Reinier Baas de hoofdrol speelt met special guest Nora Fischer (opera zangeres) als Princess Discombobulatrix. 

​Het album verschijnt ook in een hele bijzondere Special Edition met artwork van illustrator Typex
yd2
Shabaka And The Ancestors -
Wisdom Of Elders 16,99
 / LP 29,99 

Alles wat de hedendaagse Britse jazz zo spannend maakt komt samen in de onweerstaanbare, dansbare muziek van Shabaka Hutchings. Deze bandleider, saxofonist en klarinettist , bekend van The Heliocentrics, put uit een rijkdom aan stijlen voor zijn kleurrijke composities. Naast tubaspeler Theon Cross bevat de groep maar liefst twee drummers: Seb Rochford (Polar Bear, Brian Eno) en Tom Skinner (Mulatu Astatke). De band heeft een unieke bezetting en een unieke stijl met drie belangrijke pijlers: jazz, Caribische muziek en Afrikaanse ritmes. Daar tussendoor zweven onder meer fanfaremuziek uit New Orleans, Arabische toonladders en Albert Ayler-achtige, gepassioneerde solo’s, allemaal samengebracht in een overdonderende, dansbare mix. 
yd2
Dhafer Youssef - Diwan Of Beauty And Odd 17,99 
Dhafer Youssef presenteert middels jazz een  unieke combinatie van Arabische en westerse cultuur. Diwan of Beauty & Odd is zijn tweede album op Okeh Records, waarvan hij zich een van de best verkopende artiesten mag noemen. Diwan Of Beauty And Odd is het eerste album dat de Tunesische componist, zanger en oed-speler Dhafer Youssef opneemt met een All Star formatie. Het album heeft hiermee alle kenmerken waar deze exceptionele artiest bekend om staat: prachtige melodieën, zang recht uit het hart, aanstekelijke ritmes, geweldig vakmanschap op de instrumenten, zowel van hemzelf (op oed en zang), als van zijn all-star bandleden op piano, bas, drums en trompet. (lees verder)
yd2
Robert Glasper Experiment - Artscience 18,99 
Na de twee platen die Robert Glasper ter ere van Miles Davis en diens biopic Miles Ahead maakte is het weer tijd voor nieuwe werk met zijn eigen band. Artscience is in feite dus de opvolger van Black Radio 2 uit 2013. Samen met saxofonist Casey Benamin, bassist Derrick Hodge en drummer Mark Colenburg schreef Glasper het nieuwe materiaal dat wederom diverse stijlen op een hoop gooit met een bijzondere mix als resultaat. Zoon Riley is nog even te horen in een sample waarin hij het optreden van de Amerikaanse politie veroordeeld. 

#DVD

yd2
That Sugar Film 12,99
Regie: Damon Gameau

Hoe is suiker ooit zo dominant geworden in onze eetgewoonten en cultuur? Wat doet het met ons lichaam en geest? Hoe kunnen we er op een gezonde manier mee omgaan? In de spraakmakende documentaire That Sugar Film werpt de Australische acteur Damon Gameau zich op als proefkonijn. Na drie jaar geen suiker te hebben gegeten, gaat hij onder begeleiding van een team van wetenschappers en voedingsdeskundigen over op een dieet waarbij hij 60 dagen lang 40 theelepels suiker binnenkrijgt. Na het zien van deze film zal ‘gezond’ eten nooit meer hetzelfde zijn… De documentaire is zeer actueel nu er wereldwijd een discussie woedt over de gevolgen van suiker.
yd2
Strike A Pose 12,99 
Regie: Reijer Zwaan, Ester Gould
In 1990 worden zeven jonge dansers – zes homo, één hetero - door Madonna gecast voor haar spraakmakende Blond Ambition Tour. Hun reis wordt vastgelegd in een van de meest succesvolle documentaires ooit: Truth or Dare - In Bed with Madonna (1991). Al gauw groeien Madonna’s trotse dansers uit tot iconen van seksuele vrijheid. Wild, onbezonnen en amper twintig, laten ze de wereld zien wat het betekent om jezelf te durven zijn. Als zelfverklaarde moeder van haar dansers gebruikt Madonna de film om haar boodschap over homorechten en de strijd tegen aids te verkondigen. Nu, 25 jaar later, nemen de dansers ons mee terug achter de schermen en onthullen ze de werkelijkheid over hun levens tijdens en na de tour. Strike A pose is een aangrijpende film over het overwinnen van schaamte en het gevecht dat nodig is om te zijn wie je bent.

#KLASSIEK

yd2
Berlioz – Symphonie fantastique
Royal Concertgebouw Orchestra, Daniele Gatti 20,99

De Milanees Daniele Gatti treedt als de zevende chef dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest (1888) aan. Zijn voorganger Mariss Jansons heeft het beste orkest (dat als Nationaal Erfgoed wordt gezien) tot grote hoogte weten te brengen. Daniele Gatti, die al honderd keer als gastdirigent voor het orkest stond, zal met zijn unieke benadering nieuwe aspecten aan het orkest toevoegen. Zo zal er meer Frans werk op de lessenaar verschijnen. Het is niet toevallig dat dit eerste album de Symphonie fantastique van Berlioz bevat. Gatti benaderd dit werk autonoom vanuit de partituur. Het resultaat is een uitstekende spannende uitvoering, dat op details nieuwe gezichtspunten geeft. Gatti stelt dat de Symphonie fantastique net zo’n groots werk is als de negende symfonie van Beethoven, waarbij Berlioz showelementen niet schuwt.
yd2
Franz Liszt – Transcendental
Daniil Trifonov (piano) (2cd) 19,99
 

De Russische pianist en componist Daniil Trifonov (1991) wordt nu al gezien als een muzikale grootmeester. Hij begint op zijn vijfde piano te spelen en weet op jonge leeftijd al prestigieuze prijzen te winnen, zoals de Tchaikovsky, Chopin en Rubenstein Competitie. Dit album wijdt Daniil Trifonov aan Franz Liszt, die de rol van de piano in de muziek fundamenteel heeft veranderd. Het programma bevat de Concert Etudes die Liszt tussen 1849 en 1863 schreef. Deze weinig gespeelde, voor de pianist zeer uitdagende werken weet Daniil Trifonov in vijf dagen op te nemen. Het resultaat is een sublieme registratie die aantoont dat Trifonov Liszt trefzeker interpreteert en zowel liefhebbers als nieuwe luisteraars weet te raken.
yd2
Berio – Sinfonia & Berio/Mahler – Frühe Lieder
Matthias Goerne (bariton) BBC Symphony Orchestra, Josep Pons 19,99
 

Met Sinfonia uit 1968, laat Luciano Berio zien dat eigentijdse componisten werken kunnen schrijven die de tijdsgeest kunnen ontstijgen. Het expressieve werk is in opdracht van het jubilerende New York Philharmoniker geschreven en aan Leonard Bernstein opgedragen. Bijzonder is dat het werk citaten uit Mahler’s tweede Symfonie bevat. De link met Mahler bestendigt Berio door liederen van Mahler uit Lieder und Gesänge aus der Jugendzeit en uit Des Knaben Wunderhorn te orkestreren. Berio put inspiratie uit bestaande orkestraties en weet vernuftig de typische sfeer van de Mahlerliederen vast te houden. Met de prachtige soms indringende stem van Matthias Goerne bevat dit album tien prachtige gezongen liederen, die u zeker moet beluisteren.

#BOEKEN

yd2
Philippe Margotin, Jean-Michel Guesdon - Bob Dylan compleet; Het verhaal van de 492 songs 49,95
Bob Dylan compleet is een reis van het begin naar het meest recente verleden van een muzikant die niet meer weg te denken is uit zowel de muziek- als wereldgeschiedenis: songwriter Bob Dylan. Onderweg stoppend bij albums en outtakes, films en concerten – alles gebaseerd op interviews met de songwriter zelf en de muzikanten, producers en bekenden om hem heen – krijgt de lezer het complete verhaal achter alle 492 songs. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met zowel iconische als onbekendere foto’s van de beste fotografen uit de rockscene. Een bijbel die het waard is om keer op keer uit de kast getrokken te worden bij het beluisteren van de klassieke liedjes.