[Mania] Nieuwsbrief Week 41
 
Email Header
yd2

NIEUWE MANIA

Mania 321 ligt vanaf vrijdag in de winkels
 
NO RISK DISC:  Lucas Hamming
 
GRAND CRU: New Order
 
LUISTERTRIPS klik HIER
 
STAPELPLAATJES klik HIER
 
Lees de nieuwe Mania online:
www.platomania.eu/mania-magazine
yd2

VIER NIEUWE CONCERTO 60 JAAR RELEASES OP VINYL! 

Vanaf half november liggen er maar liefst vier nieuwe "Concerto 60 jaar" releases in de winkel. Allen worden gelimiteerd uitgebracht op gekleurd vinyl en in een oplage van 300 stuks.
Uitgebracht in samenwerking met Music On Vinyl

bestel/reserveer nu een exemplaar: 
www.platomania.eu/concerto-60-jaar-releases
yd2

JANIS JOPLIN

"Pearl" Concerto 60 jaar editie

180 GRAM GEKLEURD VINYL
(SOLID RED & BLACK MIXED)
LIMITED 300 STUKS 

LP: 19,99
yd2

STEVIE RAY VAUGHAN

"Live Alive" Concerto 60 jaar editie

180 GRAM GEKLEURD VINYL 
(SOLID YELLOW & TR. GREEN MIXED)
LIMITED 300 STUKS 

2LP: 24,99
yd2

THE FUGEES

"The Score" Concerto 60 jaar editie

180 GRAM GEKLEURD VINYL
(SOLID RED & BLACK MIXED)
LIMITED 300 STUKS 

2LP: 24,99
yd2

CYPRESS HILL

"Black Sunday" Concerto 60 jaar editie

180 GRAM GEKLEURD VINYL
(CLEAR)
LIMITED 300 STUKS 

2LP: 24,99

#POP

yd2
Lucas Hamming - Ham 14.99 / LP 22.99 
HAM IS DE NIEUWE NO RISK DISC!

Vol lof waren we eerder dit jaar over de debuut-ep van Lucas Hamming en gelukkig laat de energieke gitarist ons niet lang op zijn eerste album wachten. Als nieuwe huisband van De Wereld Draait Door en met veel airplay op 3FM ligt de lat hoog, maar die had gerust nog een stuk hoger neergelegd mogen worden. Wie hem live gezien heeft, kent zijn energie en sterke gitaargeluid, en gelukkig wordt dat één op één op de plaat voortgezet. Een stevig rockgeluid klinkt consistent door in de zonder uitzondering zeer sterke songs. (lees verder)
VANDAAG (8 okt) 18:00 INSTORE IN CONCERTO!
yd2
Israel Nash - Silver Season 14.99 / LP 27.99 
Met de verhuizing van New York naar Dripping Springs, Texas maakte ook de John Fogerty in Israel Nash Gripka plaats voor Neil Young. Daarbij verdween ook het achtervoegsel Gripka. Israel Nash’ vierde album is in navolging van Rain Plans (2013) dan ook een retroklassiek jaren zeventig Westcoast-album. Nash voert op Silver Season zijn fascinatie voor de Harvest-Neil Young nog verder door dan op de voorganger – wat al zo’n wonderschone plaat was. Dat betekent dat naast Nash’ heerlijk nasale zang de weg vrijgemaakt wordt voor prachtig gitaarwerk en een amechtig jankende pedal steel. (lees verder)
yd2
No Blues - Oh Yeah Habibi 14.99 
Met hun zelf ontworpen Arabicana slaat NO Blues al zes albums lang een brug tussen de traditionele Arabische muziek en de folkblues van het Amerikaanse achterland. Hoewel ze al die tijd de voor de hand liggende politieke insteek hebben weten te vermijden, maakt de huidige stand van zaken het onvermijdelijk om er in ieder geval iets over te zeggen. The World Is Turning en Gods Move verhalen van de spanningen tussen zowel het politieke als het religieuze oosten en westen. Bovenal spreekt echter de muziek, met als vanouds de wisselwerking tussen de Arabische u’d van Hatham Safia en de gitaar van Ad van Meurs als muzikaal middelpunt. (lees verder)
yd2
Hurts - Surrender Deluxe 19.99  / LP 22.99 
Surrender is het derde album van het uit Manchester afkomstige synthpopduo Hurts. Met de vorige plaat Exile was de doorbraak definitief voor Hurts. Het album verkocht in grote aantallen, de concerten werden uitstekend bezocht en de band kreeg gouden platen over de hele wereld. Single Under Control werd zelfs een dikke hit. Op Surrender is wederom gebruik gemaakt van de succesformule. Producer Jonas Quant zit weer achter de knoppen en kreeg daarbij assistentie van Stuart Price (Madonna, The Killers), Ariel Rechtshaid (Haim, Vampire Weekend). (lees verder)
yd2
Silversun Pickups - Better Nature 14.99 / LP 22.99 
Al lange tijd geldt Silversun Pickups als een band voor de fijnproever. Met reeds drie uitstekende albums op hun naam is het nu tijd voor een breder publiek. Gezien de lijn die de vorige albums hadden is een doorbraak op handen, want met iedere plaat liet de groep een groei horen die op Better Nature tot volledige wasdom komt. Toen de band in 2006 debuteerde met Carnavas was de band een veelgevraagd voorprogramma van o.a. Wolfmother, Snow Patrol en Foo Fighters, met de opvolgers Swoon en Neck of the Woods werd de lijn gestaag voortgezet. 
yd2 yd2 yd2
yd2

INSTORES

08 okt 18:00 Lucas Hamming - Concerto
09 okt 17:00 Julian Primeaux - Concerto
10 okt 13:00 Bertolf - Plato Deventer 
10 okt 15:00 Oh Thunder - Concerto
10 okt 15:00 Bertolf - Plato Apeldoorn
11 okt 14:30 Oh Thunder - Plato Deventer 
11 okt 16:00 Oh Thunder - Plato Apeldoorn
16 okt 17:00 Canshaker Pi - Concerto

17 okt 16:00 Killing Cult Society - Plato Apeldoorn
17 okt 16:00 Sabrina Starke - Plato Groningen
19 okt 16:00 Hollis Brown - Concerto

LEES HIER DE CONCERTO INSTORES NIEUWSBRIEF
yd2

CONCERTO RADIO

Concerto Radio, aflevering 94 (3 oktober).

Ditmaal met o.a.   Kurt Vile, Peaches, Israel Nash, Graveyard, Youth Lagoon, Wand, Frankie Lee, Uncle Acid & The Deadbeats, Dungen, Saybia, Isbells en King Dalton, plus een instore van Douwe Bob

LUISTER HIER: www.concerto.nl/concerto-radio
yd2

HOLLIS BROWN INSTORE CONCERTO

​Maandag 19 oktober een instore-optreden van Hollis Brown in Concerto! Aanvang 16:00 uur, entree gratis 
Het album "3 Shots" is nu verkrijgbaar
yd2

WIN TICKETS 

Gretchen Peters & Hollis Brown - Metropool Hengelo
Op vrijdag 23 oktober spelen Gretchen Peters en Hollis Brown in de Metropool in Hengelo. We mogen voor dit concert een paar kaartjes weggeven, wil je er graag naar toe mail dan even naar redactie@platomania.nl en wie weet win jij ze. Winnaars krijgen tijdig bericht. 

#REISSUES

yd2
Small Faces - The Decca Years 5CD Box 64.99 
Als Small Faces in 1965 met hun debuutsingle What’cha Gonna Do About It een dikke hit scoren, lijkt deze groep een gouden toekomt tegemoet te gaan. Onder keihard management van de legendarische Don Arden behoort de groep al snel tot de eredivisie van de nieuwe Britse bands. In zanger/gitarist Steve Marriott en bassist Ronnie Lane heeft de band tevens een sterk songschrijversduo, al mislukt hun eerste poging de hitparade te halen. Met de komst van keyboardspeler Ian McLagen krijgt de bezetting haar definitieve vorm en wordt de eerste lp gemaakt. Deze box heeft voorbeeldig de jaren 1965-1967 waar de groep voor Decca platen maakte, in beeld en geluid gebracht.
(lees verder)
yd2
Elvis Costello - Unfaithful Music 2CD 18.99 
Vooruitlopend op de 13 oktober te verschijnen autobiografie van Declan MacManus komt er een fraai dubbelalbum uit met een persoonlijke keuze uit zijn eigen werk. Natuurlijk zult u zeggen dat hij dat al vaker heeft gedaan, maar meestal ging het dan om louter hits of rarities. Nu heeft hij gekozen voor de songs die het dichtst bij hemzelf staan en ook in het boek worden aangehaald, zoals Accidents Will Happen, Riot Act (over het opkomende fascisme in Engeland eind jaren zeventig), Shipbuilding (over de Falkland oorlog), het sterke Deep Dark Truthfull Mirror (van Spike),  (lees verder)
yd2
Jack Bruce - Sunshine Of Your Love; A Life ..2CD 24.99 
De vorig jaar overleden bassist zal voor altijd verbonden blijven met zijn eerste powertrio Cream. Van hen zijn dan ook de nodige tracks verzameld op dit carrièreoverzicht, waaruit blijkt dat de man nog veel meer in zijn mars had. Klassiek geschoold, en zichzelf beschouwend als jazzmuzikant, zocht hij de complexiteit van de muziek vaak op in de fusion, blues en rock van zijn soloalbums en diverse andere muzikale collaboraties met onder andere Ginger Baker en Gary Moore

#VINYL

Full Image
yd2

DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG
MANON - LIMITED ROZE VINYL 

Het nieuwe album van de Jeugd gaan we krijgen in een speciale editie op roze gekleurd vinyl. 
MANIA EXCLUSIVE, 500 STUKS, OP = OP ...
LP: 19,99


BESTEL/RESERVEER HIER:
www.platomania.eu/de-jeugd-van-tegenwoordig
yd2

THUNDERBITCH LP
(ALABAMA SHAKES)

Thunderbitch is een nieuw project van Brittany Howard van de Alabama Shakes samen met leden van Fly Golden Eagle enClear Plastic Masks. Voorlopig alleen op vinyl verkrijgbaar.

BESTEL HIER#DANCE

yd2
St. Germain - St. Germain Album 2015 18.99 /
2LP 24.99 

St. Germain brengt zijn derde album uit: Real Blues. Een album dat acht nieuwe nummers telt die elk een waar kunstwerk an sich zijn. Hoewel de naam St. Germain mogelijk associaties met een zonnige zondagochtend op een balkon inclusief zwarte koffie, een croissant en de Le Monde oproept, geeft de eigenlijke naam van de man die schuilgaat onder St. Germain een heel andere indruk. Ludovic Navarre. Hierbij flitsen er toch eerder beelden langs van een Rus met bontmuts die op weg is naar zijn werkkamer waar hij over een krakende houten vloer naar zijn piano loopt om te werken aan een melancholische symfonie. Goed, back to St. Germain.  (lees verder)
yd2
Eska - Eska 16.99 / LP 29.99 
‘Kijk naar me. I’m a round, black woman. Dan ben ik een soulzangeres, toch?’, aldus de Engelse singer-songwriter Eska onlangs in een interview. Waarmee ze maar wilde aangeven dat haar muzikale horizon aanzienlijk verder reikt. Want wat Eska doet zou je evengoed als folk of elektronica kunnen betitelen. Vaak tegen een achtergrond van orkestrale arrangementen. De soul zit ‘m bij Eska vooral in de sfeer. Dat is vooral te danken aan haar doorleefde stem. En hoewel dit haar debuutalbum is, draait de oorspronkelijk uit Zimbabwe afkomstige Eska Mtungwazi al zo’n vijftien jaar mee als sessiezangeres en tekstschrijver.
(lees verder)

#ROOTS

yd2
Eric Bibb & JJ Milteau - Lead Belly’s Gold 16.99 
De Amerikaanse troubadour Eric Bibb en de Franse mondharmonicavirtuoos Jean-Jacques Milteau delen een diepgewortelde bewondering voor Huddie Ledbetter alias Lead Belly. Die bewondering, niet alleen voor de muziek van de pionier van de Amerikaanse folkblues maar evenzeer voor de waardigheid die hij altijd wist te behouden ondanks een door raciale vooroordelen en meerdere gevangenisstraffen getroebleerd levenspad, resulteerde in dit fraaie album.
(lees verder)

#DVD

yd2
St. Vincent 12.99 
Regie: Theodore Melfi
Cast: Bill Murray, Melissa McCarthy

De eeuwig cynische oorlogsveteraan Vincent is op zijn zachtst gezegd niet blij als hij alleenstaande moeder Maggie en haar 12-jarige zoontje Olivier het huis naast hem ziet betrekken. Maar wanneer zijn bankrekening het absolute nulpunt heeft bereikt besluit hij dat wanhopige tijden vragen om wanhopige oplossingen en biedt hij de constant overwerkende Maggie aan om op haar zoon te passen. Zij neemt met lichte tegenzin dit aanbod aan, en al snel leert de zachtaardige Olivier in de avonduurtjes diverse uiteenlopende zaken op het gebied van gokken, vrouwen en andere zaken waar Vincent zich graag mee bezig houdt. Maar is de mopperkont wel echt zo dwars en onaardig als hij lijkt, of schuilt er onder het harde uiterlijk toch ook een andere kant in Vincent?

#KLASSIEK

yd2
Puccini – Nessun Dorma 14,99
Jonas Kaufmann (tenor) Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Antonio Pappano
/ deluxe 2CD 22,99

Een van de meest spraakmakende tenoren van dit moment is Jonas Kaufmann. Hij wordt geroemd om zijn prachtige bronzen stem. Na albums met muziek van Wagner en Verdi, komen de opera´s van Pucunni aan bod. Kaufmann zingt aria´s uit vrijwel elke opera waarin een rol voor een tenor is voorzien. Samen met Antonio Pappano, gastsoliste Kristine Opolais en het vernieuwde orkest en koor van Accademia Nazionale di Santa Cecilia brengt Kaufmann een prachtig persoonlijk Puccini-album met bij elke aria een persoonlijke impressie of ervaring. Uniek aan dit album is dat Kaufmann sommige rollen nog niet eerder heeft vertolkt. Veel indruk maakt Jonas Kaufmann als Dick Johnsons in zijn laatste scene in de nog altijd te weinig uitgevoerde opera La fanciulla del West en uiteraard ontbreekt de legendarische aria uit Turandot, Nessun Dorma, niet. Maar in elke aria laat Kaufmann zijn unieke talent horen. Aanrader!
yd2
Brahms – String Quartets Nos. 1 & 3  14,99
Artemis Quartet

In 1853 prijst Robert Schumann in zijn tijdschrift Johannes Brahms met veel enthousiasme als een jonge belofte aan. Het zal twintig jaar duren voor Brahms zijn eerste strijkkwartet publiceert. Een prachtig romantisch werk, waaraan veel arbeid vooraf is gegaan. Vermoedelijk heeft Brahms wel 20 strijkkwarteten geschreven en vernietigd om tot deze grootste vorm te komen. De specialisten van het Artemis Quartet zetten een een prachtige bewogen en sfeervolle eerste en derde strijkkwartet neer. Niemand heeft bij de opname in 2014 voor mogelijk gehouden, dat dit album wordt opgedragen aan altviolist Friedemann Weigle, die afgelopen zomer plotseling overleed. Een groot verlies, al met al een gedenkwaardig album. 
yd2
Simeon ten Holt – Incantatie IV  27,99 (2cd)
Rondane Kwartet

Elke week komen de pianisten Robert Lambermont, Daphne Keune, Petra van Oort en Laura Sandee bij elkaar om werk van Simeon ten Holt te studeren. In 2010 bracht het Rondane Kwartet (met goedkeuring van de componist) Canto Ostinato uit. Een meervoudig pianostuk dat Ten Holt tussen 1975 en 1979 schreef. Ten Holt markeert het begin van een nieuwe periode. Tevens wordt dit het meest gespeelde Nederlandse werk van onze tijd. Ten Holt schreef nog vier werken voor meerdere piano’s, waarvan het Rondane Kwartet met veel succes opnamen van Lemniscraat (1983) en Horizon (1985) heeft uitgebracht. Dit vierde album is een prachtige meeslepende, sluimerende en bedwelmende Incatative IV (1990), dat veel complexer van structuur is. De fans wachten nu al op het laatste werk Meandres uit 1993. Een prachtige serie, in de geest van de componist. Kort voor zijn overlijden overgebracht aan een nieuwe generatie uitvoerenden.
yd2

RONDANE KWARTET -
8 NOVEMBER LIVE IN CONCERTO

Op zondag 8 november zullen leden van het Rondane Quartet stukken spelen van hun nieuwe cd Incantatie IV van Simeon ten Holt op het Concerto podium.
Aanvang 14:00 uur, entree gratis

#BOEKEN

yd2
Frits Spits - De Standaards van Spits (4CD/BOEK) 39,99
Frits Spits is een van de bekendste radiomakers van Nederland - generaties jongeren groeiden op met De Avondspits. Voor De Standaards van Spits selecteerde hij 90 van de mooiste Nederlandstalige liedjes. In deze persoonlijke canon van het Nederlandstalige lied schrijft hij over muziek, over taal, over inhoud, veelal gevat in een miniportret van de betreffende artiest en gelardeerd met persoonlijke herinneringen. De Standaards van Spits bevat 4 cd's, met 80 liedjes van onder meer Boudewijn de Groot, Drs. P, Herman van Veen, Ramses Shaffy, Liesbeth List, Robert Long, Freek de Jonge, Thé Lau, Daniël Lohues, Spinvis, Acda en De Munnik en Typhoon. Van cabaret naar kleinkunst, van rock naar pop, en terug. Om vrolijk van te worden! (lees verder) 
yd2
Dust & Grooves - Adventures In Record Collecting 51,95
PRACHTIG BOEK OVER VINYL-VERZAMELAARS!

Eilon Paz’s 436-page coffee-table book illuminates over 130 vinyl collectors and their collections in the most intimate of environments—their record rooms. With a foreword by the RZA, compelling photographic essays are paired with in-depth interviews to illustrate what motivates record collectors to keep digging for more records. Readers get an up close and personal look at a variety of well-known vinyl champions as well as a glimpse into the collections of known and unknown DJs, producers, record dealers, and everyday enthusiasts. The book is divided into two main parts: the first features 250 full-page photos framed by captions and select quotes, while the second consists of 12 full-length interviews that delve deeper into collectors’ personal histories and vinyl troves
yd2
Matt Snow - U2 Revolutie 19,95
Ze zijn vaak de grootste band ter wereld genoemd. Alleen al van The Joshua Tree zijn wereldwijd meer dan vijftien miljoen exemplaren verkocht en geen enkele andere rockband is met zo veel Grammy’s onderscheiden. Hun 360°-tour trok ruim zeven miljoen bezoekers en behoort daarmee tot de concerten met de hoogste omzet ooit. Door hun eigen overtuiging en gevoel te blijven volgen, of dit nu succes bracht of tot controverse leidde, en door hun nu al veertig jaar durende samenwerking heeft U2 nieuwe betekenis gegeven aan wat een rockband kan zijn.
In dit boek wordt in tekst en foto’s de volledige geschiedenis tot nu toe belicht van een van de meest invloedrijke en legendarische rockbands ter wereld. (lees verder)
yd2
Philip Glass - Woorden zonder muziek 25,=
Woorden zonder muziek is een genot om te lezen, niet alleen voor muzikanten (al zullen die er buitengewoon veel plezier aan beleven), maar voor iedereen die interesse heeft in de kunsten.' Paul Simon Philip Glass behoort tot de invloedrijkste componisten en musici van de tweede helft van de twintigste eeuw. Zijn omvangrijke werk reikt van opera's, symfonieën, concerto's, musicals, kamermuziek, vioolkwartetten en solostukken tot aan filmmuziek, popmuziek en op muziek gezette poëzie en proza. Hij is baanbrekend geweest in het slaan van bruggen tussen klassieke muziek en andere vormen van kunst en theater. Hij liet zich inspireren door beeldend kunstenaars, schrijvers en dichters; zijn filmmuziek - onder meer voor The Hours - werd tot drie keer toe genomineerd voor een Academy Award. (lees verder)
yd2
Matthijs van Nieuwkerk - Aznavour 10,=
Twee jaar lang, iedere week een column. Over maar één man, Charles Aznavour, volgens Matthijs van Nieuwkerk 'de beste zanger die ooit geleefd heeft'. Als een toegewijde missionaris neemt hij ons mee naar het leven en werk van de Franse zanger.

#CONCERTO KOFFIE

yd2

KINDERBOEKENWEEK (7-18 OKT)
@ CONCERTO KOFFIE

Bij aankoop van een kinderboek ontvangt u gratis het kinderboekenweekgeschenk:  
Simon van der Geest – Per Ongelukt.

Het Prentenboek van de kinderboekenweek dit jaar is van
Mies van Hout –Speeltuin,
voor 5 euro kunt u deze meenemen!

De gouden griffel 2015 gaat dit jaar naar het prachtige boek van Bette Westera – Doodgewoon.

We hebben een hele hoop leuke nieuwe boeken binnen bij Concerto en er is een speciale tafel vol met
kinderboeken-aanbiedingen
en opruimingen van licht beschadigde boeken.
yd2

EXPOSITIE ERIK KRIEK 
@ CONCERTO KOFFIE

Nu te zien bij Concerto Koffie:
de originele schetsen en tekeningen van Erik Kriek,  
geinspireerd op Vincent van Gogh en Monch .
Erik Kriek maakte speciaal voor de tentoonstelling “Munch: van Gogh”  samen met Rene van Blerk het boek “Een prachtige dag”.
 
En.. Daarbij hebben we exclusief van het van Gogh museum een relivo van Van Goghs de slaapkamer !
Komt dat zien!
yd2