[Mania] Nieuwsbrief Week 45
 
Email Header

#POP

yd2
Canshaker Pi - Canshaker Pi 15,99 / LP+CD 20,99 
DE NIEUWE NO RISK DISC!

Als niemand minder dan Stephan Malkmus na het horen van je eerste liedjes komt helpen schaven aan een langspeler, doe je als band iets heel goed. Natuurlijk waren de voortekenen voor dit nog altijd piepjonge Amsterdamse viertal sowieso al gunstig. Niet alleen in de vorm van die leuke Boomslang ep, maar ook omdat zanger/gitarist Willem Smit ten opzichte van zijn vorige band Palio Superspeed Donkey flinke stappen heeft gezet. Verder terugspoelend: hij is een nakomeling van de enige echte John Cees Smit, die we nog kennen als frontman van het geweldige Scram C Baby. Canshaker Pi beschikt over minstens zo veel branie en bravoure.  (lees verder)
yd2
Rolling Stones - Havana Moon 2CD+DVD 24,99 / DVD 17,99 / Bluray 22,99 / 2CD+DVD+Bluray+boek Deluxe Box 54,99 / 3LP+DVD 54,99
Cuba is jarenlang door Fidel Castro en zijn trawanten afgesloten geweest van westerse muziek. Wie echter denkt dat de Cubanen daarmee onwetend waren wat er te koop was in de wereld, heeft het flink mis. Het zal mede een oorzaak zijn van de ongelofelijke hoeveelheid mensen die op dit in maart opgenomen concert van The Stones afkwamen. Met Mick Jagger als ceremoniemeester leidt de band het publiek langs een deel van zijn geschiedenis. Ook al is het voor ons een beetje vreemd om Jagger constant in het Spaans te horen praten, het publiek denkt daar duidelijk anders over. Begrijpelijkerwijs is in de keuze van de setlist ruimte gemaakt voor een aantal van de grootste hits, dus vinden we in de toegift Satisfaction en You Can’t Always Get What You Want terug naast Angie, Sympathy For The Devil, Start Me Up en opener Jumpin’ Jack Flash.  (lees verder)
Full Image

Blue & Lonesome Stones Pakket

Speciale aanbieding:
1. De CD of dubbel LP Blue & Lonesome
2. De DVD Havana Moon
3. De 7" single Empty Heart (herduk van de Favorieten Expres uitgave) 

Het CD pakket kost 34,99, het LP pakket 44,99. Bestel HIER een exemplaar, 
Het is ook mogelijk om te reserveren en af te halen in de winkel.
yd2
Martha Wainwright - Goodnight City 16,99 / 2LP 22,99 
De druk moet enorm zijn als je uit zo’n enorme getalenteerde familie komt maar daar is op Goodnight City weinig van te merken, want het speelplezier spat van het album af. Op dit album keert Wainwright terug naar de rauwheid van haar debuut. Martha componeerde de helft van de twaalf nummers zelf, de rest werd voor haar geschreven door onder meer haar broer Rufus. Op Goodnight City vinden we veel ingetogen werk zoals het mooie Before The Children Came Along en de pianoballads One Of Us en Francis maar ook het rockende So Down. (lees verder)
yd2
Mecano Unlimited - Unlimited 16,99 / LP 19,99
Even dachten we de laatste van Bowie per ongeluk opgezet te hebben maar het bleek het nieuwste (pop)muzikale werkstuk te zijn van het geesteskind van de kunstschilder Dirk Polak (1957). In 1978 maakt het hiernaar vernoemde collectief, dat zich ook richt op schilderkunst en literatuur, een punk-achtige debuutsingle Face Cover Face op No Fun Records, dat spelenderwijs overgaat in een soort Engelse wave naar het voorbeeld van Joy Division richting melodieuzere muziek op hun eigen label Torso begin jaren tachtig. Het eerste album (Untitled). Frankrijk heeft interesse. (lees verder)
Mecano Unlimited geeft vrijdag 11 november een instore in Concerto! Aanvang 17.00 u., toegang gratis.
yd2
Pop Group - Honeymoon On Mars 15,99 / LP 29,99  /
LP Limited gekleurd vinyl 32,99 

De Britse band The Pop Group maakte met Y (1979) en For How Much Longer Do We Tolerate Mass Murder? (1980) twee vergeten klassiekers, maar keerde tot ieders verrassing vorig jaar terug met het sterke Citizen Zombie. De band rond Mark Stewart vervolgt met een felle en donkere plaat vol muziek zoals alleen The Pop Group die kan maken. The Pop Group was een van de pioniers van de postpunk, maar heeft inmiddels talloze andere genres omarmd. Honeymoon On Mars is daarom met geen mogelijkheid in een hokje te duwen, is een vat vol tegenstrijdigheden, maar is ook een plaat die je niet meer los laat. (lees verder)
yd2
Sting - 57th & 9th  17,99 / Deluxe Edition 22,99 / Super Deluxe + boek 54,99 / LP Limited blauw vinyl 24,99 
Op zijn nieuwe album 57th & 9th grijpt Sting terug naar zijn basis: rock. Van het gevaarlijke Petrol Head tot het anthem-achtige 50.000 en naar de vuige en met stevige gitaren aangezette eerste single Cant Stop Thinking About You. Het album, dat geproduceerd is door Martin Kierszenbaum, is opgenomen met Dominic Miller (gitaar), Vinnie Colaiuta (drums) met wie Sting al lange tijd samenwerkt. Ook drummer Josh Freese (bekend van zijn werk met Nine Inch Nails en Guns n Roses), gitarist Lyle Workman en de Tex Mex-band The Last Banderos werkte mee aan het album. (lees verder)
yd2
Xander & The Peace Pirates - 11:11 15,99 / LP 19,99 
De Britse Keith Xander begon de band Xander And The Peace Pirates samen met zijn broer Stuart. Hij zingt en speelt opmerkelijk goed bluesgitaar. En dat is nog opmerkelijker omdat hij maar één hand heeft. Hij gebruikt een prothese, maar dat is nergens te horen. In hun thuishaven Liverpool speelden ze vijf jaar lang iedere week in The Cavern, de legendarische club waar The Beatles furore maakte. Ze werden ontdekt door Gibson, dat hun ging sponsoren omdat ze diep onder de indruk waren van de muziek. (lees verder)
yd2 yd2 yd2
yd2

Live in de winkels

vr 11 nov 17:00 Mecano Unlimited - Concerto 
za 12 nov 15.00 Bounty Island - Plato Utrecht
za 12 nov 16:00 Daniel Cane - Concerto 
za 12 nov 17.15 Jellephant & The Phantoms - Plato Utrecht
za 12 nov 18.15 Pip Blom - Plato Utrecht
zo 13 nov 16:00 Eton Crop - Concerto 
do 17 nov 19.30 Scott & Young - Plato Zwolle
vr 18 nov 16.30 T-99 - Plato/De Hip Deventer


yd2

Le Guess Who?

Deze week viert Le Guess Who? Festival de tiende jubileumeditie in de binnenstad van Utrecht, van 10 t/m 13 november. Wilco, Savages, Julia Holter en Suuns mochten ieder hun eigen programma samenstellen, en treden ook zelf op. Daarnaast op de line-up: o.a. Junun (met Radiohead’s Jonny Greenwood), Swans, Dinosaur Jr., Black Mountain, Whitney en Ryley Walker. Meer info, de volledige line-up en tijdschema’s via www.leguesswho.nl.
yd2

Le Mini Who @ Plato Utrecht

Tijdens Le Guess Who? treden de volgende bands op bij Plato Utrecht in de winkel: 

15:00 Bounty Island
17:15 Jellephant & The Phantoms
18:15 Pip Blom

Op het festival staat de winkel met een kraam ism The Village Coffee & Music. Ethiopische en Guatemalteekse koffie onder het genot van muziek door de Plato DJs. Verder een groot aanbod vinyl/CDS van de optredende bands.
Locatie onder de roltrappen richting zaal Ronda.
yd2

Concerto Radio

Concerto Radio, aflevering 151 (4 november 2016)

Radioshow PinguinRadio.com, met hierin de fijnste nieuwe must-haves uit de Amsterdamse muziekwinkel Concerto op LP en CD. Ditmaal releases van Bobby Rush, Traumahelikopter, CRX, TOY, Empire Of The Sun, Motorama, Hooton Tennis Club, Nada Surf, Luke Bell, The Growlers, Myles Sanko, Cool Ghouls, Todd Snider, plus een exclusieve instore van Bettie Serveert.

LUISTER HIER:  www.concerto.nl/concerto-radio

#VINYL

Full Image

Music on Vinyl uitverkoop

Music on Vinyl ruimt het magazijn op en we hebben een hoop LP's binnen die nu tijdelijk een stuk goedkoper zijn! O.a. Jett Rebel , Roy Ayers, Bob Dylan, Golden Earring, Rising Sons en Dr. John. Bekijk HIER een hele lijst
yd2

Bob Dylan

Side Tracks
LP: 13,99 (OP=OP)
yd2

Jett Rebel

Tight Like A Baby Tiger 
LP: 12,99 (OP=OP)
yd2

Rising Sons

Ft, Taj Mahal & Ry Cooder
LP: 12,99 (OP=OP)
yd2

Treble Spankers

Hasheeda
LP: 9,99 (OP=OP)
yd2

Dr. John

Ske-Dat-De-Dat..
LP: 9,99 (OP=OP)
yd2

Golden Earrings

Just Earrings
LP: 9,99 (OP=OP)

#REISSUES

Full Image

Pink Floyd - The Early Years 

The Early Years 1965-1972 10 CD+9 DVD+8 Bluray+5x7inch 499,99 / 2CD 19,99
Maar liefst 27 schijfjes bevatten de muzikale nalatenschap van de jaren voor Dark Side Of the Moon, waaronder meer dan 20 onuitgebrachte nummers, meer dan 7 uur aan on uitgebrachte concertaudio-opnamen, meer dan 5 uur beeldmateriaal, vinylsingles en dvd-audio’s met quadrofonische mixen.
De jaren tot en met 1967 werden gedomineerd door de geniale zanger en componist Syd Barrett. Tot de hoogtepunten uit die periode mogen ook naast debuutalbum Piper At The Gates Of Dawn (1967), het onuitgebrachte Vegetable Man en Scream Thy Last Scream gerekend worden, in (net als de rest van de box) fenomenale geluidskwaliteit.  (lees verder)
Full Image

Bob Dylan - The 1966 Live Recordings boxset

The 1966 Live Recordings 36CD Box 129,99
Boekenvol zijn geschreven over de optredens van de kersverse Nobel-laureaat Bob Dylan in 1966. Naast een enkel verdwaald nummer op een b-kantje van een single was tot op heden echter alleen het vierde deel van de Bootleg Series eraan gewijd. Daarop het befaamde ‘Judas!’-concert, jarenlang ten onrechte toegeschreven aan de Royal Albert Hall in Londen, maar daadwerkelijk afkomstig uit Liverpool. Vijftig jaar na dato wordt dan eindelijk het oorspronkelijke album uitgebracht, op dubbel-cd en lp. De redenen waarom Dylan besloot de opnames destijds niet uit te brengen zijn divers. Ten eerste had hij zich na het roemruchte motorongeluk teruggetrokken in Woodstock, alwaar hij met de latere The Band The Basement Tapes opnam – nooit bedoeld om officieel uit te brengen. (lees verder)

Over twee weken verschijnt de 2CD en de 2LP The Real Royal Albert Hall Concert: www.platomania.nl/bob-dylan
yd2
The Band - The Last Waltz 40th Anniversary 2CD 19,99 /  4CD+Bluray 79,99 / 6LP box 99,99
Na vier uren op het podium, met tientallen gasten, zat het er op Thanksgivingday in 1976 op voor een van de meest iconische bands van de late jaren zestig en begin jaren zeventig. Twee jaar later verscheen het afscheidsconcert op drie lp’s en in de bioscopen. Een glorieus testament, zeker, maar ook een gemankeerd testament. Al was het alleen maar omdat het afscheid geforceerd werd door Robbie Robertson, op dat moment eigenlijk nog de enige songschrijver in de band, (lees verder)

Ook verschenen:
Robbie Robertson - Testimony; Best Of 18,99
yd2
Crowded House -
2CD Deluxe Reissues 29,99 / LP’s 24,99 (vanaf 18-11)

In 1985 verliet Tim Finn de vooral in Nieuw-Zeeland ongekend populaire band Split Entz. Zijn jongere en enkele jaren daarvoor tot de band toegetreden broertje Neil had minder met de new wave-bandering en al snel ontstond een nieuwe band, meer gericht op melodie en het klassieke popliedje: Crowded  House. De eerste titelloze plaat (1986) sloeg meteen aan in het thuisland, maar mede dankzij een gebrek aan promotie werd de band niet opgemerkt in Europa en de VS. Daar kwam middels enkele kleinschalige optredens voor insiders verandering in, met als gevolg de eerste hits Something So Strong en vooral Don’t Dream It’s Over. Het tweede album , Temple Of Low Man (1988), bevat wederom vele sterke nummers, maar ontbeert een echte single, al deed Better Be Home Soon het aardig. (lees verder)

Overzicht: www.platomania.nl/crowded-house
yd2
David Bowie - Legacy; Best Of 2CD 19,99 /
2LP 24,99 (vanaf 6-1-2017)

Liefhebbers en leken waren geschokt door het bericht van het totaal onverwachte overlijden van David Bowie. Maar ook professionele muziekdeskundigen en journalisten hadden de signalen gemist. Ze gaven in de meeste gevallen ruiterlijk toe dat ze de verwijzingen van Bowie op Black Star naar zijn naderende einde niet hadden opgemerkt. Waarschijnlijk waren zij, net zoals ‘gewone’ muziekliefhebbers, zó onder de indruk van Bowies zwanenzang, dat ze zijn hints niet kónden zien. Ook nu, nog geen jaar later, houdt Bowie ons nog scherp met niet eerder uitgebrachte tracks van Black Star. (lees verder)
yd2 yd2 yd2

#DANCE

yd2
Ben L’Oncle Soul - Under My Skin 18,99
Benjamin Duterde begon zijn carrière in de Franse gospelgroep Fitiavana en viel op omdat hij dezelfde das droeg als Uncle Ben van de bekende rijst. Reden voor zijn vrienden om hem l’Oncle Ben te noemen en met een lichte aanpassing is dat al jaren zijn artiestennaam. Diepe indruk maakte hij met zijn titelloze debuutplaat op Motown in 2010. Duterde beschikt over een soepele soulstem en houdt duidelijk van de klassieke soul uit de sixties. Met zijn soulcover van Seven Nation Army kreeg hij grotere bekendheid en zijn nieuwe plaat staat zelfs helemaal in het teken van een andere artiest: Frank Sinatra. (lees verder)
yd2
Emeli Sande - Long Live The Angels  18,99 / Deluxe Edition 22,99 / Special Edition 34,99 / 2LP 29,99
In 2013 schreef Emeli Sandé muziekgeschiedenis: haar debuutalbum Our Versions of Events’ stond voor de 63e week in de top 10 van de Britse albumlijst. Het langst sinds het record van The Beatles die in de jaren zestig 62 weken in de lijst stonden met het debuut Please, Please Me. Er volgde een storm aan publiciteit, aandacht en de nodige awards. Geen wonder dat Sandé zichzelf wat kwijtraakte en nog gelukkiger nam ze de enige juiste keuze: rust en afstand. Stilzitten deed ze niet, ze zette zich in voor het goede doel en ging kalm aan het werk voor een nieuwe plaat. 
​(lees verder)

#ROOTS

yd2
Joe Purdy - Who Will Be Next? 16,99 / LP 29,99
De uit Arkansas afkomstige en zelfbenoemde hillbilly Joe Purdy is al jaren actief als singer/sonwriter in de traditie van Pete Seeger, Woody Guthrie, Bob Dylan en Phil Ochs. In kleine kring geniet hij al jaren aanzien en mede dankzij vele optredens verkoopt hij duizenden downloads van zijn songs. Een paar van zijn songs zijn gebruikt voor de tv serie Grey’s Anatomy en de soundtrack daarvan verkocht 150.000 exemplaren. Pete Townshend is fan en vroeg ‘m als speciale gast bij een van zijn optredens. Who Will Be Next is een fraai album in de beste singer songwriter traditie en laat een door het leven gelouterde zanger horen.
yd2
Various - The Life & Songs Of Emmylou Harris; An All Star Concert Celebration CD+DVD 22,99 
Op 10 januari 2015 kwamen een enorme hoeveelheid artiesten tezamen in de DAR Constitution Hall van Washington om het leven en de liedjes van Emmylou Harris te vieren. Harris zit ruim 40 jaar in het vak nadat ze in 1973 door Chris Hillman aan Gram Parsons werd getipt - de rest is historie. Mary Chapin Carpenter, Shawn Colvin, Sheryl Crow, Rodney Crowell, Steve Earle, Vince Gill, Patty Griffin, Chris Hillman, Iron & Wine, Alison Krauss, Kris Kristofferson, Daniel Lanois, Martina McBride, Lee Ann Womack, Buddy Miller, Conor Oberst, Mavis Staples en  Lucinda Williams zijn een paar van de namen uit die niet geringe lijst en ook Emmylou Harris zelf komt uiteraard een paar nummers meezingen. De band staat onder leiding van Buddy Miller en Don Was en dat staat garant voor een avond muziek van de hoogste kwaliteit.

#JAZZ

yd2
Don Byas - Groovin' High 16,99
NIEUWE RELEASE NEDERLANDS JAZZ ARCHIEF

Weer een stukje jazz geschiedenis van het Nederlands Jazz Archief: de legendarische tenor saxofonist Don Byas live in het Rembrandttheater in Haarlem 4 juli 1964. Don Byas woonde 17 jaar (1955-1972) in Amsterdam en toerde veel door Europa terwijl hij maar één EP heeft gemaakt voor een Nederlands label. Concerten van Don Byas in Nederland waren zeldzaam maar door deze mooie uitgave kunnen we ervan genieten. De saxofonist was getuige van de overgang in de Jazz van Swing naar Bebop en heeft in de jaren veertig gespeeld (jamsessies) met Thelonious Monk, Dizzy Gillespie, Count Basie en anderen. Groovin’ High klinkt ontspannen en swingt, op het programma staan een aantal beroemde jazz-standards, met de beste jazz musici in Nederland van die tijd als begeleiders: Pim Jacobs, Ruud Jacobs en op drums John Engels.

overzicht : www.platomania.nl/nederlands-jazz-archief  

#KLASSIEK

yd2
Mozart – Complete Violin Concertos
Isabelle Faust (viool), Il Giardino Armonico, Giovanni Antonini (2cd) 24,99
 

Mozart schreef zijn vijf vioolconcerten in 1775 in Saltzburg, toen hij pas negentien jaar oud was. Het is onvoorstelbaar hoe snel hij zich zelfs binnen deze vijf concerten ontwikkelt. Het vijfde vioolconcert is totaal anders dan het eerste, met een veel grotere rol voor het orkest dat in de eerdere concerten meer een obligate begeleidingsrol lijkt te hebben, zeker wanneer een orkest routineus speelt. Daarvan is bij Il Giardino Armonico onder leiding van Giovanni Antonini allerminst sprake. (lees verder)
yd2
Telemann – Concertos & Cantata Ihr Völker Hört Clare Wilkinson (mezzo-sopraan), Florilegium (2cd) 14,99
Het Engelse oude muziekensemble Florilegium viert dit jaar haar vijfentwintigjarige bestaan. Florilegium is vele malen bekroond voor opnamen zoals van Bach, Telemann en de spraakmakende albums met Boliviaanse barokmuziek. Dit album bevat vier concerten, een ouverture en de Cantate Ihr Völker hört (voor Driekoningen) van Telemann. Telemann is in zijn eigen tijd veel bekender dan zijn collega Bach. Nu kennen we Telemann vooral om de enorme hoeveelheid muziek die hij schreef. Dit album bevat zes prachtige schitterend uitgevoerde werken die opvallen door een rijke melodie en een prachtige klankkleuring. 
(lees verder)
yd2
Pärt – Kanon Pokajanen
Cappella Amsterdam, Daniel Reuss 19,99
 

Kanon Pokajanen (boetepsalmen) zijn gebaseerd op de kanon van boet en berouw, die in de vroegste Slavisch Christelijke geschriften (zesde eeuw) zijn terug te vinden. De kanon staat symbool voor de verandering, de overgang tussen dag en nacht, profetie en vervulling. Toegepast op de mens gaat het om de grens tussen het menselijke en het goddelijke, lijden en verlossing, sterven en onsterfelijkheid. Arvo Pärt gaat van de oertekst uit, hij laat het woord een eigen klank vinden, een eigen oorspronkelijke melodische lijn. 
(lees verder)

#BOEKEN

yd2
Cured;
​The Tale Of Two Imaginary Boys - Lol Tolhurst 20,99

Lol Tolhurst en Robert Smith kennen elkaar al vanaf dat ze vijf jaar zijn. Ze gingen naar dezelfde school en aan het einde van de jaren zeventig richtten ze onder invloed van de heersende punk en new wave de band The Cure op. Tolhurst beschrijft de geschiedenis van de groep die al veertig jaar bestaat en de vriendschap met Smith die niet altijd even makkelijk was. Voor de fans valt er veel nieuws te lezen, want nog niet eerder kregen we zo’n intieme inkijk in deze band.
Volg ons ook via Facebook en Twitter