[Mania] Nieuwsbrief Week 05
 
Email Header
yd2

MANIA 324

Vrijdag ligt de nieuwe Mania in de winkels!
 
NO RIS DISC = Causes
 
GRAND CRU = De Staat
 
LUISTERTRIPS HIER
 
STAPELPLAATJES HIER

Lees hier de Mania on line:
http://www.platomania.eu/mania-magazine


#POP

yd2
Causes - Under Bridges That You Built For Me 16,99 / LP+CD 22,99 
Zonder album op zak speelde het Brits-Nederlandse gezelschap Causes al op Pinkpop, in uitverkochte zaaltjes én in de grote zaal van Paradiso. Frontman en liedjesschrijver Rupert Blackman, die in 2008 van Londen naar Utrecht verhuisde, werd als straatmuzikant opgemerkt door niemand anders dan onze eigen Anouk. Blackman richtte een vierkoppige band op en dook de studio in met Ian Grimble, bekend van onder meer Daughter en Bear’s Den. Zoetgevooisde indiepop komt op debuutalbum Under Bridges That You Built For Me middels elf liedjes voorbij, waarbij de eerder uitgebrachte singles To The River, Walk On Water en vooral Teach Me How To Dance With You al voor veel bekendheid zorgden. Die laatste werd online ruim vijf miljoen keer beluisterd. Knap voor een nummer wat in slechts dertig seconden werd geschreven. (lees verder)
yd2
CAUSES - LIVE IN CONCERTO!
Vandaag (4/2) op het Concerto-podium! 

De nieuwe No Risk Disc wordt vandaag gepresenteerd in Concerto! Aanvang 14.00 u. entree gratis

FACEBOOK EVENT
yd2
Dewolff - Roux-Ga-Roux 15,99 / LP Limited gekleurd 24,99  / LP zwart vinyl 24,99 
Sinds een jaar of zeven maken deze branieschoppers uit Geleen de podia in ons land en omstreken onveilig. Het wapen: een meeslepende mix van psychedelica, blues, heavy en southern rock. De bronnen: Jimi Hendrix, Cream, The Doors, Deep Purple en Allman Brothers. Het resultaat: vier ijzersterke platen (zes als je de debuut-ep en een live-plaat meerekent) en nummer vijf (of zeven dan) is bij deze een feit. Op Roux-Ga-Roux (Louisiana dialect voor weerwolf) gooien ze daar een peut soul bij, met wulpse vrouwelijke achtergrondzang, alsmede een handje countrylicks. Dit neo-traditionalisme of (erger nog) retro noemen doet onrecht aan de onweerstaanbare muziek die DeWolff ervan maakt, nog los van het feit dat ze van al die invloeden hun eigen geluid brouwen.  (lees verder)
yd2
LIMITED GEKLEURD VINYL, MANIA EXCLUSIVE!!! OP=OP
Roux-Ga-Roux is te koop op Limited gekleurd vinyl!
Bestel 'm HIER

 
DeWolff LIVE in de winkels:

Zaterdag 6 februari Plato Deventer 14.30 u.
Zaterdag 6 februari Plato Apeldoorn 16.15 u.
Zondag 7 februari Concerto Amsterdam 15.30 u.
Donderdag 11 februari Plato Zwolle 18.00 u.
Vrijdag 12 februari Plato Groningen 17.00 u.
yd2
Lucky Fonz III  - In Je Nakie 14,99 
Sinds de muzikaal zeer breed onderlegde en vroeg begonnen Otto Wichers de overstap maakte naar zingen in zijn moerstaal lijkt hij populairder dan ooit. Zijn enigmatische charme komt zelfs nog beter tot zijn recht zonder de taalbarrière. (Zijn akoestische, Engelstalige album All Of Amsterdam uit 2013 even daargelaten, uiteraard met alle respect.) U merkt het, wij zijn fan, dus enige objectiviteit is in geen velden of wegen te bekennen. De ruimdenkende, hardwerkende (toch ook internationaal) en van oorsprong hardcore troubadour leek al niks te verbergen maar is nu openhartiger dan ooit want: naakt. (lees verder)
yd2
Bombay - Show Your Teeth 15,99 / LP+CD 19,99 
Bombay is de nieuwe naam van Bombay Show Pig, vanwege de nieuwe richting die de Amsterdamse band insloeg. Drumster Linda van Leeuwen verliet de band en haar opvolgster werd Lisa Ann Jonker. De leden leerden elkaar kennen op het conservatorium van Amsterdam en in 2008 startten ze als schoolproject. Er zijn de nodige mutaties in de band en inmiddels is het een trio, met gitarist en zanger Mathias Janmaat en bassist Gijs Loots. Ze maken frisse pop, met goede refreinen en goede arrangementen. Ze speelden op verschillende festivals zoals SXSW en nu het langverwachte tweede album. Fijn en fris album. 
yd2

BOMBAY LIVE IN CONCERTO!

Afgelopen week stond Bombay (voorheen Bombay Show Pig) in het voorprogramma van Tame Impala in de HMH! 
Zaterdag 13 februari staat de band voor instore-optreden van BOMBAY in Concerto!
Aanvang 16:00 uur , entree gratis

FACEBOOK EVENT
yd2
The Cult - Hidden City 15,99 / 2LP 29,99
Hidden City is de opvolger van het uit 2012 stammende Choice Of Weapon. Ook deze keer is de plaat geproduceerd door Bob Rock, de man die ook medeverantwoordelijk was voor het grote succes van Sonic Temple. Zijn techniek zorgt er opnieuw voor dat ook deze plaat sprankelt en open klinkt. De band ziet het zelf als afsluiter van een trilogie die begon met Born Into This in 2007. Muzikaal is de plaat flink gitaargericht zonder in de relatieve, maar zeker aantrekkelijke lompheid van Love te vervallen. Hidden City hangt ergens tussen de Gretch-gitaarklanken van Love en het stevigere melodieuze geluid van Sonic Temple. Het gevolg is dat Hidden City een spannend en bezwerend karakter krijgt.  (lees verder)
yd2
Tedeschi Trucks Band - Let Me Get By  2CD Limited Deluxe 19,99 / 2LP 29,99 
DE DELUXE EDITIE BEVAT EEN EXTRA SCHIJF MET ALTERNATIEVE MIXEN EN LIVEOPNAMES

Let Me Get By is het derde album van dit echtpaar uit Jacksonville, Florida. Derek Trucks produceerde voor het eerst het album zelf en kreeg hulp van Doyle Bramhall II in een paar tracks. Immers, Trucks had na vijftien jaar The Allman Brothers Band niets meer te doen toen deze groep stopte. Tijd genoeg dus om te werken aan nieuw materiaal. Samen met technicus Bobby Tis zocht hij uren naar het juiste arrangement en het juiste geluid en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. (lees verder)
yd2
Diiv - Is The Is Are 16,99 / 2LP 34,99 
DIIV begon aanvankelijk als zijproject van Beach Fossils, maar is die groep in de pikorde van indiebands uit Brooklyn inmiddels lang en breed voorbij. Nu verschijnt eindelijk de opvolger van de bejubelde debuutplaat Oshin uit 2011. Frontman en einzelgänger Cole Smith groeide ondertussen door zijn gretige drugsgebruik uit tot een beruchte bandleider – type Kurt Cobain. Veel songs (onder andere uitschieters Bent en Dopamine) op het meer persoonlijke Is The Is Are handelen daarover. Het is dan ook een flinke kluif geworden; zeventien nummers in 64 minuten.  (lees verder)
yd2 yd2 yd2
yd2

CONCERTO RADIO 

Concerto Radio, aflevering 111 (29 januari).

Radioshow @ PinguinRadio.com, met hierin de fijnste nieuwe must-haves uit de Amsterdamse muziekwinkel Concerto op LP en CD.

Ditmaal releases van oa: Night Beats, Ty Segall, Conrad Keely, Tindersticks, "Bonnie ""Prince"" Billy”, Arno, The Crookes, King Charles, Lucinda Williams, Savages, The Black Cult, Daughter, plus een instore van Janne Schra

LUISTER HIER:  www.concerto.nl/concerto-radio
yd2

INSTORES

do 04 feb 14:00 Causes - Concerto 
za 06 feb 14:30 DeWolff - Plato Deventer
za 06 feb 15:30 DeWolff - Plato Apeldoorn 
zo 07 feb 14:30 DeWolff - Concerto 
do 11 feb 18:00 DeWolff - Plato Zwolle
vr 12 feb 16:00 Boekpresentatie Harry Muskee - Groningen

vr 12 feb 17:00 DeWolffPlato Groningen
vr 12 feb 17:00 Sjako! - Concerto

za 13 feb 16:00 Bombay - Concerto
zo 14 feb 16:00 Eric Vaarzon Morel - Concerto 

vr 19 feb 16:30 Stakbabber - Concerto
za 20 feb 16.00 Remy van Kesteren - Concerto

zo 21 feb 16:00 Erik Kriek - Concerto

LEES HIER DE CONCERTO INSTORES-NIEUWSBRIEF

#RE-ISSUES

yd2
Elliott Smith - Heaven Adores You 18,99 /
2LP (vanaf 18-3) 24,99

In de iets meer dan honderd minuten lang durende documentaire Heaven Adores You wordt duidelijk wat daar boven straalt en wat hier op aarde voortleeft. The great Elliott Smith. De 34 jaar dat Elliott hier zijn tijd doorbracht wordt prachtig neergezet met het effect dat elke zestig seconden meer dan ooit duidelijk maken wat voor rijke creatie Smith was. En is. De tracklisting bestaat uit een collectie van twintig nummers waarvan het merendeel niet eerder uitgebrachte versies zijn. Ze komen je oren binnen als een rustige golf waarin je Smith voelt. (lees verder
yd2 yd2 yd2

#VINYL

Full Image
yd2

DEEP PURPLE

Machine Head
180 gram + download
LP: 22,99
yd2

DEEP PURPLE

Burn
180 gram + download
LP: 22,99
yd2

DEEP PURPLE

Come Taste The Band
180 gram + download
LP: 22,99
yd2

MADRUGADA

Madrugada (2008)
LTD 180 gram rood vinyl
LP: 22,99
yd2

MADRUGADA

Industrial Silence
180 gram turquoise vinyl
LP: 22,99
yd2

SIVERT HOYEM

Lioness
zanger Madrugada
​LP: 19,99

#ROOTS

yd2
James Hunter Six - Hold On! 16,99 / LP 19,99
Ooit werkte James Hunter samen met Van Morrison, maar ondertussen flink door de wol geverfd debuteert hij op het onder soulliefhebbers zeer gewaardeerde Daptone Records. Het label had eigenlijk ook al de eer om diens voorganger Minute By Minute op lp uit te geven. Dankzij de toevoeging van Andrew Kingslow spreken sinds dat album over The James Hunter Six. Kingslows scheurende orgelpartijen krijgen meteen ruim spel op If That Don't Tell You. Daptone's medeoprichter Gabriel Roth produceerde Hunters nieuwe album Hold On, dat verder qua bandbezetting zijn vertrouwde vaste manschappen kent. (lees verder)
yd2
Luther Dickinson - Blues & Ballads 15,99 / LP 26,99 
Met als ondertitel A Folksinger's Songbook, kijkt Luther Dickinson terug op zijn eigen repertoire. Het lijvige werk van 21 songs bevat nieuwe uitvoeringen van liedjes die hij in de meeste gevallen eerder uitbracht met North Mississippi Allstars. Het volle stevige geluid van de Allstars werd verruild voor een eveneens rauw, maar sober en toch ook warm geluid. Back to basics met slechts bas en drums, intiem solo, een piano die met een beetje boogie woogie Bang Bang Lulu inkleurt, tot krakende gitaren, wasbord en 'tub bass', om het geheel maar zo authentiek mogelijk te laten klinken.  (lees verder)

#WERELD

yd2
Mala Vita - So Far So Good 16,99 
Vierde album van het internationale Mala Vita, dat Nederland als uitvalsbasis heeft. De band werd opgericht in 2002 en maakt sinds die tijd de podia onveilig. Live is het een geoliede machine, die alleen maar beter geworden is. Hun muziek, die wel het Zuid-Europese antwoord op The Clash wordt genoemd, is gevangen in een droge productie van Mario Caldato jr, van o.a. Beck, Beastie Boys en Jack Johnson. Het zorgt voor een geraffineerd geluid, dat hun kwaliteiten perfect vangt. Thema's zijn migratie en het reizende bestaan van nomaden. Actueel en puntgaaf uitgevoerd. Feestelijk album van band die steeds beter wordt.  
yd2
Carel Kraayenhof & Juan Pablo Doba -
​Hotel Victoria 14,99
 

Het hotel is het baken in de zee voor de reizende muzikant. Er zijn tijden in ons leven dat wij 'uit de koffer' leven en van hotel naar hotel trekken. Hoeveel avonden en nachten na concerten eindigen niet in de kleedkamer van het theater of in de hotelbar! En daar wordt dan weer de bandoneón uit de koffer getrokken en de oude hotelvleugel opengeslagen. En dat je de volgende ochtend wakker wordt en vergeten bent waar je ook al weer was…Een muzikantenleven is een gek, mooi leven, dat van een 'loco lindo'!

#JAZZ

yd2
Bill Frisell - When You Wish Upon A Star 19,99 /
LP (vanaf 15-2) 24,99 

Bill Frisell is gefascineerd door de combinatie van film en filmmuziek. Twintig jaar geleden schreef hij al eens muziek voor de films van Buster Keaton, Disfarmer is een recenter voorbeeld van wat de gitarist qua atmosfeer kan bewerkstelligen. Voor dit nieuwe project stortte Frisell zich op klassieke filmmuziek, van onder meer Ennio Morricone, Elmer Bernstein en John Barry, maar verrast hij ook met de titelmuziek van Bonanza. Een prominente rol is weggelegd voor altviolist Eyvind Kang en zangeres Petra Haden.

#DVD

yd2
Marguerite 14,99 
Regie: Xavier Giannoli
Cast: Catherine Frot, André Marcon, Michel Fau

Het Parijs van de jaren twintig. De steenrijke Marguerite Dumont heeft een passie voor muziek en opera. Al jaren zingt ze voor haar trouwe kennissenkring. Maar Marguerite zingt erg vals en niemand durft het haar te vertellen. Haar man en naaste familieleden laten haar in de waan. Alles wordt echter ingewikkeld wanneer Marguerite beslist een concert te organiseren, met publiek en in de Opera. Een waargebeurd verhaal dat vrij gebaseerd is op de Amerikaanse sopraan Florence Foster Jenkins die in de jaren 1920-1940 beroemd werd vanwege haar gebrek aan zangtalent.
yd2
Martian 19,99 / Bluray 24,99 / Bluray 3D 29,99
Regie: Ridley Scott
Cast: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Kate Mara, Michael Pena, Jeff Daniels

Tijdens een bemande missie naar Mars, wordt Mark Watney (Damon) achtergelaten door zijn crew, nadat hij vermoedelijk is overleden. Maar Watney leeft nog en moet nu een manier vinden om met NASA/aarde in contact te komen in de hoop dat ze hem op een ingenieuze, bijna onmogelijke manier toch nog kunnen redden. Tegelijkertijd moet hij proberen te overleven op een uitgedroogde planeet zonder veel voorraden.
yd2
Une Enfance 8,50 
Regie: Philippe Claudel
Cast: Pierre Deladonchamps, Angelica Sarre en Patrick d'Assumçao

Jimmy is dertien jaar en woont in een industriestadje in Oost-Frankrijk. Omdat zijn moeder en haar vriend het in de opvoeding laten afweten, wordt hij gedwongen om snel volwassen te worden. Zo neemt hij een groot deel van de zorg voor zijn jongere broertje Kevin op zich. In de zomervakantie wordt Jimmy geconfronteerd met de grenzen van zijn kleine dorpje en van zijn prille leven, terwijl hij schippert tussen zijn dolende moeder en een driftige stiefvader die hem onder de duim houdt.

#KLASSIEK

yd2
Revenant Soundtrack 18,99
De revenant is iemand die terugkeert na lange afwezigheid. Leonardi di Caprio speelt in de film The revenant een bontjager die in 1823 zijn weg uit de wildernis zoekt. Aanvallen door een beer en Arikaree (inheemse Amerikanen) wordt hij voor dood achtergelaten door zijn companen. Het verhaal is gebaseerd op echte feiten. Ryuichi Sakamoto en Alva Noto hebben eerder samengewerkt en schreven de muziek bij deze film met orkestrale uitwerking door Bryce Dessner. Lange lijnen, donkere bij tijd en wijle naargeestige muziek met synthesizers, cello en percussie.  Bijzonder: het gebruik van de Ondes Martinot! (een van de vroegste elektronische muziekinstrumenten).
yd2
Blackbird – The Beatles Album
Miloš Karadaglić (gitaar) 18,99

De Montenegrijnse gitarist Miloš Karadaglić slaagt erin om op zijn zeventiende te mogen studeren aan de Royal Academy of Music in Londen. Zijn leraar verrast hem met een door Turo Takemitsu bewerkte versie van Yesterday. Karadaglić wordt geraakt door deze benadering en gaat songs van The Beatles met andere ogen bekijken. Na drie solide albums, waarbij Miloš Karadaglić heeft bewezen het klassieke repertoire goed te beheersen, stelt hij een album met Beatles songs samen. (lees verder)
yd2
London Orion Orchestra - Pink Floyd's Wish You Were Here 18,99
Het album Wish You Were Here van Pink Floyd behoeft geen inleiding. De plaat bestaat inmiddels veertig jaar en dat was volgens componist Peter Scholes een uitgelezen moment om het London Orion Orchestra te koppelen aan grote namen uit de muziekgeschiedenis als Alice Cooper (zang) en Rick Wakeman (piano en keyboard), aangevuld met Dave Fowler en Stephen McElroy, beiden gitarist in het succesvolle Australian Pink Floyd. Cooper is de juiste man om een van de twee versies van Wish You Were Here te zingen, aangevuld met een fraaie vertolking van Welcome To The Machine. (lees verder)
yd2
Roots
Martin Fröst (klarinet)  19,99

De Zweedse klarinettist Martin Fröst mag op zijn eerste album voor Sony een eigen programma samenstellen. Een sprankelend programma, dat begint met een eeuwenoude serene hymne van Hildegard von Bingen. Vervolgens worden werken van Telemann, Crusell, Schumann, Brahms, Bartok en Piazolla vertolkt, die allen zijn geïnspireerd op dans- en volksmuziek.
Naast enkele traditionele werken, bevat dit album eigentijdse werken van Georgs Pelecis en Göran Fröst, die een spetterend klezmerdans voor zijn broer schrijft. Een prachtig veelzijdig album waarin de klarinet in vele gedaanten acteert, hier en deels begeleid door de Royal Stockholm Philharmonic Orchestra en The Adolf Fredrik’s Girls Choir.
yd2
Water
Hélène Grimaud (piano)  20,99

Hélène Grimaud is niet alleen een begaafd pianiste, ze heeft ook een bijzondere band met de natuur. Na drie jaar voorbereiding lanceert de Française dit eigenzinnige album Water. Het gaat om acht composities die het thema water centraal stellen. Deze opname is een live registratie van concert in New York met werken van Berio, Takemitsu, Fauré, Ravel, Albéniz, Liszt, Janacek en Debussy. Als overbrugging heeft de Britse DJ Nitin Sawhney zeven watertransitons gecomponeerd. Kleine veelal elektronische sprongetjes van pianowerk naar pianowerk. Aan het einde van het album karakteriseert Hélène Grimaud elk gespeeld werk in een paar woorden, gevolgd door een muzikaal citaat. Een sprankelend en inspirerend wateralbum dat ons eraan herinnert hoe zeer water aan leven is verbonden.
yd2
Bruckner – Symphony No. 9 in D Minor
Royal Concertgebouw Orchestra, Mariss Jansons  20,99
Anton Bruckner werk negen jaar aan zijn negende (eigenlijk elfde) symfonie, om het onvoltooid achter te laten. Kennelijk zag Bruckner de negende als een haast niet te nemen hobbel. Gedurende die jaren legt hij het werk diverse malen terzijde om eerder geschreven symfonieën te herzien of koorwerken te schrijven. Het eerste deel is een langzaam ontwakende reus, dat uitmondt in een majestueuze coda. Net als de opening doet het tweede deel (Scherzo) aan Beethoven denken, waarin scherpe contrasten klinken. Het Adagio maakt met haar mysterieuze diepte, wijde en schurende intervallen veel indruk, dat componisten na Bruckner heeft beïnvloed. In deze live registratie uit 2014 weet Mariss Jansons met het Koninklijk Concertgebouworkest de juiste sfeer te scheppen.
yd2