Nieuwsbrief GLOEI juli 2015
 
Email Header

Nieuwsbrief GLOEI coöperatie UA d.d. 9 juli 2015

Postbus 7101, 5980 AC Panningen  •  info@gloeipeelenmaas.nl  •  Henriette Stroucken 06 3023 0029

Thijs Rutten nieuwe voorzitter GLOEI

Thijs Rutten uit Beringe is met ingang van 1 juli jl. de nieuwe voorzitter van GLOEI. Rutten was tot 2014 directeur van onderwijskoepel Prisma en is momenteel onder meer nauw betrokken bij de dorpscoöperatie Beringe.  De nieuwe voorzitter gaf vorig jaar bij zijn afscheid van Prisma al aan dat hij graag iets wil doen met duurzaamheid. Zo zou hij in het SIF-gebouw kinderen willen laten kennismaken met de nieuwste duurzame technieken. Rutten volgt Peter Coenen op als voorzitter. Coenen blijft wel deel uitmaken van het bestuur. Verder is Martine Peeters wegens drukke werkzaamheden gestopt als bestuurslid.
yd2

Rabobank officieel ‘partner’

Rabobank Peel, Maas en Leudal is officieel ‘partner’ geworden van GLOEI. Dat betekent dat de bank met GLOEI kennis gaat delen op het gebied van financiën en coöperatief denken, en ook financiële middelen ter beschikking stelt.
yd2

Satinv.nl
nieuwe participant SIF

Satinv, professionals op het gebied van beheer en acquisitie van zakelijk vastgoed, gaat voor SIF de kar trekken bij het realiseren van het SIF-concept. Het bedrijf wordt meteen ook participant van SIF.
SatInv is het bedrijf van Norbert Panken en Frans-Joseph van Ommeren, en heeft veel contacten in de regio. SatInv gaat zich inzetten om het gebouw te vullen met samenwerkende bedrijven, GLOEI- projecten, een permanente duurzaamheidsbeurs, het GLOEI Info Loket, evenementen en andere initiatieven die binnen het SIF-concept passen. 

Afvalloze Regio:
start recycling 1 september!

De werkgroep die zich bezighoudt met verwerking van elektrische spullen, kleding en hard plastic denkt dat per 1 september gestart kan worden met het verwerken van (om te beginnen) oude elektronica. Drie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zullen dan in kringloopwinkel Allerhande afgedankte elektrische apparaten ontmantelen. De gemeente heeft toegezegd dat de groep ook aan de slag kan met de afvalstroom van de milieustraat. Het is de bedoeling dat de recyclingactiviteiten later in het SIF gaan plaatsvinden. De werkgroep bestaat uit zo’n tien mensen (ondernemers, burgers, re-integratie-specialisten) die elke twee weken bij elkaar komen. Ze denken momenteel over het oprichten van bv. een coöperatie. Aan een businessplan wordt hard gewerkt. 
Info: Lins Berben (Martens Milieu) 06- 53225892
yd2
yd2

‘Een parel voor heel Nederland’

Op de netwerkbijeenkomst van 1 juli werd het glas geheven ter viering van twee jaar GLOEI. Gerard Boonekamp van de gemeente praatte de aanwezigen o.m. bij over de vele landelijke en zelfs internationale platforms waar GLOEI en Peel en Maas inmiddels op de kaart staan. Hij liet een veelzeggend citaat zien van Theo van Bruggen, programmamanager DuurzaamDoor: “GLOEI is niet alleen een pareltje voor de Provincie Limburg, maar voor heel Nederland.”
Horecaondernemer en GLOEI-lid Roy Niëns uit Maasbree (foto) vertelde over zijn plan om bruikbare stoffen te halen uit de grote hoeveelheid horeca-afval. ​
Full Image

Netwerkbijeenkomsten: thema’s gevraagd

De maandelijkse GLOEI-bijeenkomsten worden vanaf september thematische van opzet.
De eerste twee, door leden aangedragen thema’s zijn:
- Basisinkomen: van utopie naar realiteit?
- Hoe behouden we de leefbaarheid in kleine kernen als er straks geen basisschool meer is?

Heeft u een interessant thema?
Mail naar info@gloeipeelenmaas.nl.
De volgende netwerkbijeenkomsten zijn overigens iedere eerste maandagavond van de maand. Dus noteer vast: 7 september, 5 oktober, 2 november en 7 december. 


yd2

Ning compleet vernieuwd

Ning, het interne communicatieplatform voor GLOEI-leden, heeft een grondige metamorfose ondergaan. De nieuwe Ning-omgeving is al operationeel, GLOEI-leden krijgen nog een aparte mail met uitleg over het gebruik. Een aantal leden zal zich opnieuw moeten aanmelden. Zij zullen hierover nog apart bericht krijgen.
Kijk hier alvast hoe Ning 2.0 voor GLOEI eruit ziet: http://gloeipeelenmaas-temp.ning.com
Meer info via secretariaat@gloeipeelenmaas.nl.

Statice nr. 1 in Limburg

Statice bv uit Beringe is het eerste bedrijf in Limburg dat officieel (‘Weelabex’) is gecertificeerd als recyclebedrijf van e-waste. Dat betekent dat het aan de strengste Europese normen voldoet op het gebied van inzameling, opslag, transport, verwerking, recycling en hergebruik van e-waste.
Het Beringse familiebedrijf van Jan, Rob en Stef den Mulder is al meer dan 35 jaar specialist in het recyclen van elektronica en huishoudelijke apparatuur. Deze afvalproducten worden zorgvuldig gedemonteerd. Edelmetalen, koper, aluminium en kunststoffen worden nauwkeurig gesorteerd, zodat zij opnieuw als schone grondstof van hoge kwaliteit kunnen dienen.

Windpark Egchelse Heide

Op 19 juni jl. hebben vier lokale partijen een samenwerkingsovereenkomst getekend met als doel het realiseren en exploiteren van vier of vijf windturbines langs de Haambergweg in Egchel. Het gaat om drie Egchelse agrariërs, Aelmans Adviesgroep, Green Trust Group en de Coöperatie Peel Energie. Het beoogde windpark bestaat uit een lijnopstelling op zo’n 450 meter parallel aan de bestaande vier windturbines van windpark Neer. Momenteel bouwt Zuidenwind hier een 5e windturbine. Het plan past ook in de doelstelling van Peel Energie: de stroom van alle huishoudens in Peel en Maas in 2018 lokaal en duurzaam opwekken. Op dinsdag 14 juli is hierover een informatieavond (19.30u, ‘t Erf).

yd2 yd2

Abonneren op de Nieuwsbrief

Leden van GLOEI krijgen deze Nieuwsbrief automatisch per mail toegestuurd. Andere geïnteresseerden kunnen zich abonneren. Opgave kan door op onderstaande link te klikken.